Άλλο παππάς, άλλο ζευγάς – Οι άστοχες επιλογές της Κατερίνας Σακελλαροπούλου: Ο ΠτΔ δεν είναι οιονεί υπουργός -ούτε «παρά τω Πρωθυπουργώ»

Του Γ. Λακόπουλου

Και να θέλει κανείς να αγιάσει όσοι συμβουλεύουν την -άπειρη- Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν τον αφήνουν. Από το ένα λάθος στο άλλο την οδηγούν. Και τα δύσκολα δεν ήλθαν ακόμη.

Επειδή οι κόλακες είναι είδος σε υπερεπάρκεια γύρω από την εξουσία, καλό είναι να λέγονται κάποια πράγματα. Κάποιοι φαίνεται να την έχουν φορτίσει με άγχος δημοσιότητας. Έχει όλο το χρόνο μπροστά της να δώσει το στίγμα της.

Διακινείται ότι η κυρία Σακελλαροπούλου θα παραστεί Σάββατο σε εκδήλωση για τη θύματα τη Μαρφίν-που οργανώνεται με  κυβερνητική πρωτοβουλία. Στην ουσία  με πρωτοβουλία της ΝΔ.

Δικαίωμα των κομμάτων να οργανώνουν όποιες εκδηλώσεις νομίζουν.

Αλλά εν προκειμένω , είναι μια εκδήλωση που φορτίζεται ήδη. Οποιοσδήποτε αντιλαμβάνεται τον υφέρποντα κομματισμό. Υπάρχει προϊστορία.

 Αλλά και να μην ήταν εξ αρχής πρωτοβουλία της ΝΔ, εκεί κατέληξε.  Ότι  στην πρόκληση του Πρωθυπουργού ανταποκρίθηκε το Κινάλ και ο Βελόπουλος δεν αλλάζει την  εικόνα.

Για την εικόνα μιλάμε. Επί της ουσίας κανείς δεν θα διαφωνήσει για την  καταδίκη του εγκλήματος και την αξίωση να βρεθούν οι ένοχοι.

Ήδη άλλωστε η Πρόεδρος έκανε δήλωση επ’ αυτού. Έστω με την άστοχη αναφορά περί «διχασμού» -σαν να εκπροσωπούν κάτι οι εμπρηστές-δολοφόνοι, πέρα από το σκοτάδι που τους τυλίγει. Εκτός αν εννοούσε την …διαδήλωση την οποία προβοκάρησαν.

Εκ των πραγμάτων όμως σ’ αυτή την εκδήλωση θα εκπροσωπηθεί η μισή Βουλή.  Υπάρχει λόγος να παρίσταται και η κάτοχος του αξιώματος που πρωτίστως εκφράζει την ενότητα του λαού;

 Ούτε καν τη βάση εκλογής της δεν αντανακλά η παρουσία της- αφού το ένα από τα δυο μεγάλα κόμματα που την ψήφισαν θα απουσιάζει.

Ή μήπως σκέφτεται να πάει το πρωί που θα τιμήσει τα θύματα ο Τσίπρας και ξανά το απόγευμα στην εκδήλωση του Μητσοτάκη;

Τι φταίει η Πρόεδρος αν τα κόμματα δεν ομονοούν; Δεν φταίει. Αλλά όταν δεν ομονοούν, δεν σπεύδει να μπει στο κάδρο της μιας πλευράς.

Όπως εξελίσσεται η εκδήλωση πρέπει να βρει τρόπο να μην μπει στην εικόνα της μισής Βουλής. Είναι Πρόεδρος ολόκληρης.

 Η πρώην δικαστικός που ψηφίσθηκε για να ασκήσει τα καθήκοντα του ρυθμιστή του πολιτεύματος,  δεν νοείται να δείχνει ότι αισθάνεται ως  κυβερνητική προέκταση, παρακολουθώντας την πρωθυπουργική ατζέντα. 

Είναι υπεράνω των κομμάτων και σε κάθε περίπτωση οφείλει να μην παγιδεύεται στα πολιτικά παιχνίδια τους.

Ήδη από την  κυβερνητική παράταξη μιλούν για «απομόνωση» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επειδή θα ασκήσει το δικαίωμά του να τιμήσει τα θύματα της Μαρφίν με το δικό του τρόπο.

Ίσως για να αποφύγει τον συγχρωτισμό με ορισμένα άνθη του κακού που κοσμούν την κυβερνητική πλειοψηφία.

Θα θεωρήσει η κυρία Σακελλαροπούλου ότι βρίσκεται εντός του ρόλου της αν -με τη θέληση  της ή όχι -γίνει μέρος του κυβερνητικού παιγνίου  …για δήθεν απομόνωση του Τσίπρα;

Θα είναι και άχαρο, στα μάτια όσων σκεφθούν ότι σε τελευταία  ανάλυση χάρη σ’ αυτόν βρίσκεται στη θέση της.

Μπορεί αυτό να μην έχει σημασία πλέον, αλλά ο ανώτατος άρχων δεν μπορεί να  εμπλέκεται σε ό,τι αποπνέει μονομέρεια.

Αν η ίδια καλούσε τα κόμματα και μερικοί δεν ανταποκρίνονταν, η ευθύνη θα ήταν δική τους. Τώρα πρέπει να προσέχει πού παραβρίσκεται.

Ας θυμηθεί πόσο επικρίθηκε ο προκάτοχός της το 2015  όταν -σε ένα από τα λίγα λάθη της θητείας του -πήγε στην μονοκομματική εκδήλωση της  αλήστου Ζωής Κωνσταντοπούλου για το χρέος- επειδή τον κάλεσε ο τότε πρωθυπουργός.

Ακριβώς επειδή την καλεί ο Πρωθυπουργός δεν είναι δυνατόν να σπεύδει, όταν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις άσκησης του ενωτικού ρόλου της.

Τι ακριβώς θα πάει να κάνει δίπλα στον Μητσοτάκη; Να ακούει τον Βορίδη να μιλάει για “εκλεκτικές συγγένειες” και «όμορη σχέση» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους εγκληματίες»;

Η Πρόεδρος έχει κάνει ήδη άστοχες κινήσεις.  Όπως π.χ. όταν από τον Έβρο τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό για  να  τον …ενημερώσει.  Ή όταν ζήτησε άμισθους σύμβουλους -από τους οποίους μόνο ο ένας έχει γραφείο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο (η) Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώνει, δεν μετέχει σε εν δυνάμει διχασμούς.  Γι’ αυτό ζητείται αυξημένη πλειοψηφία εκλογής του.

Είναι η κεφαλή του κράτους. Δεν είναι συμπληρωματικό μέγεθος του ενοίκου του διπλανού μεγάρου.

Δεν λειτουργεί σαν υπουργός, σαν συμμέτοχος στο πολιτικό παιχνίδι, ή σαν παράγων παρά τω Πρωθυπουργώ.  

Το μεγαλύτερο καθήκον της είναι να προστατεύει το κύρος του αξιώματος της και να συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος.

Η εικόνα που θα εκπέμψει αν παραστεί στην διόλου διακομματική  εκδήλωση της Σταδίου δεν συνάδει με αυτή την υποχρέωση.