Άλμπερτ Μπουρλά: Προτιμήσεις

Toυ Γ. Λακόπουλου

Μια εμπορική δραστηριότητα που εκμεταλλεύεται -επί της ουσίας καταχρηστικά -μια επιστημονική ανακάλυψη, θεωρείται από την πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας προσφορά στην ανθρωπότητα. Ο καθείς και οι προτιμήσεις του.

Όταν ο Μιχάλης Μητσός- ίσως ο καλύτερος «κόλουμνιστ» στη χώρα- δεν λιβανίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την όμοιά της του Σημίτη, κάνει εξαίρετες επισημάνσεις.

Πρόσφατο άρθρο του στα ΝΕΑ καταχερίζει τον γνωστό και μη εξαιρετέο Άλμπερτ Μπουρλά, για τις οικτρές δικαιολογίες του στην άρνηση της εταιρίας του να συμφωνήσει στην προσωρινή άρση της πατέντας των εμβολίων.

Με συμμάχους την Μέρκελ και τον Τζόνσον ο Μπουρλά νίκησε τον Μπάιντεν, που το ζητούσε.

Ο θρίαμβός του απέδωσε ως τώρα 36 δις κέρδη στηPfizer και τη διάθεση μόλις του 3% της παραγωγής εμβολίων στην Αφρική.

Στον πολυπληθή τρίτο κόσμο, λιγότερο από το 10% των πληθυσμών έχει εμβολιαστεί. Δεν μπορούν να αγοράσουν εμβόλια…

Αυτή η κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί ως και εγκληματική.

Δεδομένου ότι η παγκόσμια κινητικότητα δεν είναι δυνατόν να παγώσει, χωρίς παγκόσμιο εμβολιασμό ο κορονοϊός και οι μεταλλάξεις του θα συνεχίσουν να κάνουν καριέρα- σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Όσο αποτελεσματικά και αν γίνουν τα εμβόλια, για τη μεγάλη η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτό δεν θα σημαίνει τίποτε.

Ο Μπουρλά δεν κρύβει την αγοραία ικανοποίηση του προαναγγέλλοντας ότι ο COVID-19 και οι βαριάντες του θα είναι εδώ για μια δεκαετία.

Λεφτά με ουρά για την πανίσχυρη εταιρία που ουσιαστικά επιβάλει τις επιδιώξεις της σε κράτη και κυβερνήσεις.

Προς εξυπηρέτησή της έχει καταργηθεί ακόμη και το δικαίωμα του θεράποντος ιατρού να αποφασίζει για τον ασθενή του.

Οι αποφάσεις επιβάλλονται πλέον άνωθεν, κατά οργουελικό τρόπο.

Ο ιός έχει μεγάλη εξάπλωση, αλλά σχετικά μικρή θνησιμότητα. Αυτό που τον καθιστά πρόβλημα για την ανθρωπότητα είναι η εγκατάλειψη των δημοσίων συστημάτων υγείας από τις κυβερνήσεις .

Για λόγους πολιτικών επιλογών, οι κρατικές δομές περίθαλψης δεν καλύπτουν τις ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία. Άρα πρέπει να περιοριστούν οι ασθενείς.

Ο Μπουρλά όμως επιμένει ότι το εμβόλιό του είναι «ιδιόκτητο» και η πολιτική βούληση των κυβερνήσεων να καταστεί δημόσιο αγαθό, θα …απογοητεύσει τους επενδυτές!

Όσα επισημαίνει ο αρθρογράφος των ΝΕΩΝ για τον ερίφη από την Ξάνθη, εκθέτουν η φίλη του Κατερίνα Σακελλαροπούλου που βράβευσε -με τριτοκοσμική νοοτροπία- τον Μπουρλά, εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Αφού είχε σπεύσει να τον συγχαρεί όταν… ανακάλυψε το εμβόλιο.

Προφανώς αγνοεί ότι δεν το ανακάλυψε ο Μπουρλά, αλλά οι επιστήμονες της εταιρίας του. Αυτός απλώς το εμπορεύεται.

Ομοίως εκθέτουν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που τον έχει από δίπλα, ως πολύ σημαντικό Έλληνα, ενώ ο άνθρωπος είναι απλώς πολύ σημαντικός στις μπίζνες.

Μια εμπορική δραστηριότητα που εκμεταλλεύεται -επί της ουσίας καταχρηστικά- μια επιστημονική ανακάλυψη, θεωρείται από την πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας προσφορά στην ανθρωπότητα.

Ο καθείς και οι προτιμήσεις του.

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR