Άρθρο του Αλέξη Τσίπρα: “Βιώνουμε μια κατάσταση απόλυτου κυνισμού και ανικανότητας”

Oλόκληρο το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα:

Η χώρα είχε την ατυχία να βρεθεί αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, έχοντας στο τιμόνι της μια κυβέρνηση που δεν ξέρει, δεν θέλει και δε μπορεί να κάνει όσα απαιτούνται για να βγούμε από το τέλμα.

Μια κυβέρνηση που ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την εικόνα της και κάθε μέρα που περνά δείχνει ότι δεν έχει καμία συναίσθηση των όσων συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην ελληνική κοινωνία.

Το αίσθημα που επικρατεί σήμερα σε κάθε σπίτι, είναι η ανασφάλεια που τροφοδοτείται εδώ και μήνες από την απίστευτη ανικανότητα και την έλλειψη ενσυναίσθησης μιας κυβέρνησης που έχει χάσει τον έλεγχο στα πάντα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε σε λίγους μήνες να καταστρέψει τη μεγάλη συλλογική επιτυχία του ελληνικού λαού στην αρχή της πανδημίας. Αντί να οργανώσει την άμυνα της χώρας, με την ενίσχυση του ΕΣΥ και τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας για να περιορίσει την ύφεση από το πρώτο lockdown, επέλεξε να ζήσει τη φαντασίωση της οριστικής νίκης απέναντι στον ιό με φαντασμαγορικές φιέστες.

Τα τραγικά αποτελέσματα βιώνουμε από την αρχή του Νοεμβρίου, όπου η χώρα μετρά πάνω από 4.500 θανάτους ενώ βρίσκεται σε lockdown χωρίς να υπάρχει σήμερα όχι απλά σχέδιο για την άρση του, αλλά για τη συνέχιση του. Ακόμα και το τεράστιο όπλο που μας πρόσφερε η επιστήμη σε χρόνο ρεκόρ, το εμβόλιο, η κυβέρνηση αδυνατεί να το αξιοποιήσει, ανίκανη  να οργανώσει με αποτελεσματικότητα και σοβαρότητα ένα σχέδιο για τον εμβολιασμό των πολιτών.

Βιώνουμε λοιπόν μια κατάσταση απόλυτου κυνισμού και ανικανότητας. Κάθε μέρα που περνά γίνεται ακόμα πιο μεγάλη η ζημιά που προκαλεί αυτή η κυβέρνηση. Ο φόβος για την υγεία, συναντά την ανασφάλεια για την οικονομία.

Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι.

Σήμερα πρέπει να προστατευθεί ένας λαός από την οικονομική και ψυχική συντριβή για να μπορέσει να οργανώσει με ασφάλεια και προοπτική το μέλλον του.

Σήμερα λοιπόν πρέπει:

Να γίνουν μαζικά δωρεάν τεστ στο σύνολο του πληθυσμού για να έχουμε αξιόπιστη εικόνα για την πορεία εξάπλωσης της πανδημίας.

Να ενισχυθεί το ΕΣΥ άμεσα με μόνιμο προσωπικό.

Να στηριχθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις εδώ και τώρα . Μεταξύ άλλων με μέτρα όπως το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, την μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα για να τονωθεί η ρευστότητα κάθε επιχείρησης, την ρύθμιση του χρέους νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία και τη διαγραφή μεγάλου μέρους των οφειλών και φυσικά το πάγωμα εκποιήσεων και πλειστηριασμών.

Όποιος αρνείται αυτές τις προτάσεις λόγω κόστους ψεύδεται. Η ελληνική κυβέρνηση έχει σήμερα δυνατότητες που δεν είχε καμία άλλη τα τελευταία 15 χρόνια. Χαμηλό κόστος δανεισμού, πόρους από την ΕΚΤ, άρση του συμφώνου σταθερότητας και των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας και το κυριότερο: 37 δισεκατομμύρια απόθεμα το οποίο εξασφαλίσαμε εμείς, από τις θυσίες του ελληνικού λαού και ως εγγύηση για το μέλλον του.

Επί τέσσερα χρόνια, η Αχαΐα είδε νέα έργα υποδομής να ολοκληρώνονται όπως οι οδικές αρτηρίες (Ολυμπία – Ιόνια Οδός) ενώ εγκρίθηκε και η σύνδεση του Αιγίου με την Ολυμπία Οδό. Έπειτα, ξεκίνησε η Πατρών – Πύργου και προχώρησε η έλευση του τρένου μέχρι το Αίγιο. Ιδρύθηκε η Νομική και η Γεωπονική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Πατρών και επιχορηγήθηκαν οι δήμοι του νομού από το πρόγραμμα «Φιλόδημος»  για βελτίωση υποδομών, ενώ με νόμο αποδώσαμε το θαλάσσιο μέτωπο στον δήμο της Πάτρας.

Δυστυχώς όμως, η αδιαφορία επανήλθε. Τόσο για την Αχαΐα όσο και για το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Ο δημοκρατικός λαός της Αχαΐας γνωρίζει πολύ καλά ότι πάντα στα δύσκολα, αναλάμβαναν οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις αυτού του τόπου. Αυτοί δηλαδή που ξέρουν, θέλουν και μπορούν να φέρουν ξανά την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη και την προοπτική.

Με ένα δυνατό και ανθρώπινο κράτος σε μια οικονομία που υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Και ας το γνωρίζουν καλά όσοι σήμερα με τις εγκληματικές τους πράξεις και παραλείψεις έχουν γονατίσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες: Καμία προπαγάνδα και κανένας αυταρχισμός δεν πρόκειται να στερήσει από τον ελληνικό λαό το μέλλον του.

Δεν θα μπορούσα να κλείσω αυτή μου την παρέμβαση στο thebest.gr, χωρίς να κάνω μνεία στον ιδρυτή του, Νάσο Νασόπουλο και στη στήλη του, που δίνοντας με αξιοπρέπεια και αυταπάρνηση, μέσα σε δύσκολους και σκοτεινούς καιρούς τον δικό του αγώνα με τον καρκίνο, βρήκε τη δύναμη και ανέλαβε παράλληλα μια πρωτοβουλία υποστήριξης και ενημέρωσης όλων των καρκινοπαθών.

Την περίοδο της πανδημίας κατά την οποία οι καρκινοπαθείς είναι ακόμα πιο ευάλωτοι και βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους κάθε φορά που πάνε στο νοσοκομείο για θεραπείες και εξετάσεις, τέτοιες ενέργειες αλληλεγγύης και εμψύχωσης είναι πραγματικά αναγκαίες και αξιοθαύμαστες. Εύχομαι δύναμη και κουράγιο σε όλους τους καρκινοπαθείς και τους συγγενείς και συνοδούς τους με την ευχή να βγουν νικητές στον υπεράνθρωπο, καθημερινό και διαρκή τους αγώνα.

Πηγή: thebest.gr