Άσχημα νέα για τον Μητσοτάκη: Στις Βρυξέλλες προεξοφλούν το τέλος του λόγω διαφθοράς και κομματισμού – Το ίδιο και στην Αθήνα οι χορηγοί του λόγω ανικανότητας – Σενάρια για να μην έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Του Γ. Λακόπουλου

Ισχύει ότι στην Κομισιόν συζητούν για το ενδεχόμενο να υπάρχει στην Ελλάδα “κυβέρνηση τεχνοκρατών” όπως στην Ιταλία με τον Ντράγκι;

Μπορεί ναι, μπορεί και όχι.  Ότι το διέψευσε εκπρόσωπος της Επιτροπής δεν σημαίνει κάτι. Η δουλειά του είναι να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει ό,τι συζητείται επίσημα και στις συνεδριάσεις, όχι στο παρασκήνιο.

Αν ο Έλληνας Πρωθυπουργός – εναντίον του οποίου στρέφονται αυτές οι διαρροές θέλει να ξέρει αν έχουν βάση, δεν έχει παρά να ρωτήσει τον πάντα ενημερωμένο Μαργαρίτη Σχοινά, τον οποίο κάποια δημοσιεύματα εμπλέκουν στα σενάρια διαδοχής του Μητσοτάκη.

Το θέμα εν προκειμένω δεν είναι αν κάποιοι εκτός Ελλάδας θέλουν κυβέρνηση χωρίς πολιτικούς στην Ελλάδα, γιατί δεν τους πέφτει  λόγος.

Είναι αυτά που επικαλούνται για να δείξουν ότι ισχύουν, αλλά δεν διαψεύδονται και τελικά συνιστούν διασυρμό για την Ελλάδα, λόγω των πρακτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και είναι πολλά.

Ποτέ άλλοτε η χώρα δεν είχε χειρότερη εικόνα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, και στις οργανώσεις  προώθησης της ευρωπαϊκής ιδέας – ή ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, που έχει ως αρμοδιότητα ο ημέτερος  αντιπρόεδρος- και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς 

Σε συγκεκριμένα θέματα η χώρα είναι υπόλογη και δακτυλοδεικτούμενη από μεγάλα ΜΜΕ.

Ένα είναι οι συνεχείς καταδίκες  για τον περιορισμό  ελευθερίας έκφρασης και τη δίωξη δημοσιογράφων, που την κατατάσσουν δίπλα στον Όρμπαν, όπως ενημερώνει διαρκώς την παράταξή του και ο  ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος μεταξύ άλλων.

Άλλο είναι οι συνεχείς καταγγελίες για τις μεθόδους επαναπροωθήσεων των μεταναστών στο Αιγαίου, για  τους οποίους εκτός από  ΜΚΟ και οργανώσεις δικαιωμάτων της Ευρώπης ζητάει διαρκώς εξηγήσει η αρμόδια κοινοτική επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον.

Το τρίτο είναι αυτό που αποτελεί τη βάση για τις εικαζόμενες πολιτικές εξελίξεις.

Η κατάσταση της οικονομίας, η διοικητή ανεπάρκεια, η πολιτική διαφθορά και η κακοδιαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Η κυβέρνηση «έρμαιο επιχειρηματιών»

Η ιστοσελίδα  EUROAKTIVE – που συνήθως είναι καλά πληροφορημένη, όπως και το Politico -που επίσης μεταφέρει συχνά κοινοτικές επικρίσεις κατά της Αθήνας- δεν αναφέρεται απλά σε “ισχυρές συζητήσεις και σκέψεις για την προώθηση του μοντέλου Ιταλίας τύπου Ντράγκι, και για την Ελλάδα“. 

Σημειώνει ότι κοινοτικοί παράγοντες φοβούνται ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι «έρμαιο ισχυρών πιέσεων και δεσμεύσεων σε μια περίκλειστη ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών».

Κανείς από όσους στην Ελλάδα ξέρουν πρόσωπα και πράγματα δε θα τη διαψεύσει. 

Και το ίδιο ισχύει για την εντύπωση των Ευρωπαίων ότι “το υφιστάμενο προσωπικό του ελληνικού πολιτικού συστήματος δεν είναι σε θέση να φέρει εις πέρας τις βαθιές τομές που απαιτείται προκειμένου η χώρα να αλλάξει σελίδα».

Κατά τις πληροφορίες οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που αναμένονται ως το  2016  “με την υπάρχουσα κυβέρνηση είναι έρμαιο ισχυρών πιέσεων και δεσμεύσεων σε μια περίκλειστη ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που δεν αφήνει να ανοίξει η οικονομία σε ευρωπαϊκές και ξένες επενδύσεις”.

Η αίσθηση για διαφθορά

Πίσω από αυτές τις συζητήσεις υπάρχει η αίσθηση για διαφθορά και διασπάθιση των πόρων από ημέτερους της κυβέρνησης.

Το δημοσίευμα αποκάλυπτε επίσης αυτό που κρύβει η κυβέρνηση: “Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης ήταν το μόνο που άλλαξε πριν λάβει το πράσινο φως των Βρυξελλών με τη Γερμανία και άλλα κράτη να ζητούν «διευκρινίσεις» από την Αθήνα σχετικά με την επιλογή των εταιρειών που θα επωφεληθούν από τα φθηνά δάνεια“.

Υπάρχουν αναφορές σε πηγή που εκφράζει “ανησυχία είναι ότι το ελληνικό κράτος θα δώσει προτεραιότητα σε «ασφαλείς» επενδύσεις – οι οποίες ούτως ή άλλως θα λάμβαναν χρήματα από τις τράπεζες – και όχι σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου σε τομείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπέστησαν σοβαρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Προ επιβεβαίωση της κυβερνητικής ανικανότητας αναφέρονται και τα “τελευταία εμφανή κρούσματα αδυναμίας βασικών δομών του ελληνικού κρατικού μηχανισμού λόγω της χιονοθύελλας”.

Γίνεται επίσης λόγος για “νομοσχέδια που έμεναν στα συρτάρια των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων για μήνες παρά την αρχική γραμμή της κεντρικής κυβέρνησης για ισχυρή πολιτική βούληση για προώθηση των μεταρρυθμίσεων”.

Μάλιστα  με βάση το ενδεχόμενο για εκλογές τον Σεπτέμβριο τα κονδύλια που αναμένονται θα μετατεθούν: “Φαντάζει απίθανο να υπάρξει εκταμίευση της δεύτερης δόσης μέσα στο καλοκαίρι όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Από μόνη της η ύπαρξη τέτοιων δημοσιευμάτων που στηρίζονται σε κοινοτικές πηγές και αξιολόγηση της ελληνικής κυβέρνησης συνιστά διασυρμό για τη χώρα. 

Ότι απηχούν την πραγματικότητα υποδηλώνει ότι όσο παραμένει στα πράγματα το “σύστημα Μητσοτάκη” τόσο αναστέλλεται η ανάπτυξη με την συνδρομή των κοινοτικών πόρων.

Ότι κάποιοι θα προτιμούσαν ως διάδοχους του Μητσοτάκη “τεχνοκράτες” αντί για τους πολιτικούς – για την ακρίβεια τους πολιτικούς αντιπάλους του-δεν είναι  περίεργο. 

Μόνο που δοκιμάστηκε το 2011 και απέτυχε. Στην Ελλάδα τις κυβερνήσεις  αναδεικνύουν οι πολίτες με την ψήφο τους. Οι κατεψυγμένοι Πρωθυπουργοί τελείωσαν.