Ένας από τους δύο λέει ψέματα: Η Google ή η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Toυ Κωνσταντίνου Λάππα

Αίγυπτος, Αρμενία, Ελλάδα, Μαδαγασκάρη, Ακτή ελεφαντοστού, Σερβία, Ισπανία και Ινδονησία. Σε αυτές τις χώρες η Google θεωρεί «με υψηλό επίπεδο βεβαιότητας» ότι έχουν την έδρα τους «παράγοντες με κυβερνητική υποστήριξη» που έχουν αγοράσει τις εφαρμογές του Predator, του λογισμικού δηλαδή με το οποίο παρακολουθούνταν, όπως είχε αποκαλύψει το insidestory, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε το απόγευμα της Παρασκευής ότι «οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας, ούτε έχουν αγοράσει, ούτε χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λογισμικό παρακολούθησης». Άφησε μάλιστα να εννοηθεί πως η Google λανθάνει, στεκόμενος στο ρήμα «assess» που δηλώνει εκτίμηση και όχι βεβαιότητα σχετικά με το αν η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές που έχουν προμηθευτεί το εν λόγω λογισμικό.

Ωστόσο ο κ. Οικονόμου δεν διέψευσε το 100% της ενημέρωσης της Google, η οποία έκανε λόγο για «παράγοντες με κυβερνητική υποστήριξη» και όχι απαραίτητα για αγορά του Predator από τις ίδιες τις κυβερνήσεις των χωρών.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο κ. Οικονόμου ουδέποτε έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ο Θανάσης Κουκάκης να έπεσε θύμα παράνομης παρακολούθησης εβρισκόμενος σε ελληνικό έδαφος. Συνεπώς η κυβέρνηση, εφόσον αρνείται πως ευθύνεται η ίδια για την παρακολούθηση, οφείλει να εξηγήσει ποιος ιδιώτης παρακολουθούσε τον Κουκάκη με το Predator.

Μια διάψευση από «σπόντα»

Η Google δεν προχώρησε στην συγκεκριμένη διατύπωση με σκοπό να διαψεύσει την ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για μια ενημέρωση των χρηστών κινητών Android – του λειτουργικού συστήματος φορητών συσκευών που ανήκει στην ίδια εταιρία – προκειμένου εκείνοι να έχουν επίγνωση ενός υπαρκτού κινδύνου, ειδικά αν ζουν σε μία από τις παραπάνω χώρες. Αυτό όμως δεν μειώνει σε τίποτα την ισχύ της διατύπωσης που βάζει την Ελλάδα στο κάδρο των χωρών όπου έχουν την έδρα τους αγοραστές του Predator.

Την ύπαρξη της συγκεκριμένης ενημέρωσης που έγινε στις 19 Μαΐου γνωστοποίησε ο ίδιος ο Θανάσης Κουκάκης, με ανάρτησή του στο twitter.

Επιβεβαίωση του Citizen Lab από την Google

Υπενθυμίζεται ότι στο σχετικό ρεπορτάζ του insidestory με το οποίο έγινε γνωστή η προσβολή του κινητού του Θανάση Κουκάκη από το Predator, ο επιστήμονας του Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο Μπιλ Μάρζακ είχε δηλώσει πως «είναι δύσκολο να φανταστώ ένα σενάριο όπου μια ιδιωτική εταιρεία θα μπορούσε νόμιμα να χρησιμοποιεί το Predator».

Το γεγονός ότι ένας κολοσσός σαν την Google ασπάζεται αυτή τη θέση για να προστατεύσει τους χρήστες-πελάτες του, προσδίδει στην εκτίμηση του Μάρζακ τεράστιο βάρος.

Τί γίνεται με την «αυτεπάγγελτη» έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας;

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της 18ης Απριλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε πει πως η Εθνική Αρχή Διαφάνειας είχε ξεκινήσει «αυτεπάγγελτη» έρευνα. Το επανέλαβε στην τελευταία του δήλωση.

Οι δημοσιογράφοι του Reporters United Νικόλας Λεοντόπουλος και Θοδωρής Χονδρόγιαννος αναφέρουν πως απευθύνθηκαν στην ΕΑΔ η οποία τους επιβεβαίωσε την ύπαρξη της έρευνας σε δεύτερο χρόνο από την αρχική επικοινωνία.

Μάλιστα όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα από τον ιστότοπο της ΕΑΔ, η διοίκηση της εκείνες τις ημέρες επέλεξε να μην ανακοινώσει με δελτίο τύπου την έναρξη μιας τόσο σημαντικής για τη Δημοκρατία έρευνας.

Έως και την Παρασκευή 20 Μαΐου η ΕΑΔ δεν έχει ανακοινώσει τα αποτελέσματα της έρευνας που αν και «αυτεπάγγελτη» στο πλαίσιο της λειτουργίας της ως ανεξάρτητη αρχή, είχε ανακοινώσει, μόνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

AΠΟ ΤΟ TVXS