Ένα επίκαιρο άρθρο του …2014 με τίτλο: “Άστο καλύτερα… “

Του Γ. Λακόπουλου 

Τι βγήκε από τη συνέντευξη Τύπου με την οποία ο ημέτερος Σταύρος Θεοδωράκης παρουσίασε Το Ποτάμι, ως νέο και «διαφορετικό» πολιτικό κόμμα; 

Απάντηση: τίποτε. Και δεν βγήκε, γιατί δεν υπάρχει τίποτε. Ούτε ιδεολογικό πλαίσιο, ούτε πολιτικό πρόγραμμα, ούτε οργανωτικό σχήμα, ούτε εκλογικός στόχος, ούτε καν ψηφοδέλτιο.

 Τι κόμμα είναι αυτό που δεν έχει τα βασικά συστατικά κόμματος; Ψηφίστε και βλέπουμε; 

Υπάρχει μόνο ο Σταύρος και η διάθεσή του. Καλό είναι να υπάρχουν άνθρωποι με τέτοιες διαθέσεις. Καμία κοινωνία δεν έχασε όταν τα μέλη της εξέθεταν τον εαυτό τους στον δημόσιο χώρο. Αλλά σ’ αυτόν το χώρο προσέρχεται ο καθένας με τον εξοπλισμό του. 

Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρξε ούτε σφεντόνα. Μόνο προθέσεις. Αλλά οι προθέσεις δεν κινούν τα πράγματα σε καμία κατεύθυνση. Και επιπλέον δεν μπορούν να κινούνται οι ίδιες προς όλες τις κατευθύνσεις ταυτόχρονα. 

Πλαίσιο δεν υπήρχε, περιεχόμενο δεν υπήρχε, μήπως τα πράγματα ήταν καλυτέρα στην επικοινωνία; Κάθε άλλο. Δυο ώρες, έτσι, χωρίς πρόγραμμα, που θα έλεγε και η συγχωρεμένη Μαρία Ρεζάν. 

Από αυτή την άποψη ήταν Βατερλό. Αμηχανία, κενό νοημάτων, επί τούτοις αντικομφορμισμός, προβλέψιμος αυθορμητισμός, αυταακυρούμενη οικειότητα. Από επικοινωνιακή πολιτική τζίφος δηλαδή -αν και θρυλείται το αντίθετο… 

Καθόλου περίεργο. Γιατί καθώς λέει συχνά ο πολιτικός αναλυτής Λευτέρης Κουσούλης, επικοινωνιακή πολιτική δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο η πολιτική που εμπεριέχει και την επικοινωνία της. 

Άρα χωρίς πολιτική δεν υπάρχει και επικοινωνία. Η προσπάθεια είναι καλή και αξιέπαινη. Άλλως, ως εκεί. 

Κάποιος που θα ήθελε να είναι αυστηρός, αλλά ειλικρινής, θα έλεγε απλώς :

Σταύρο, άστο καλύτερα. Δεν το ‘χεις… 

*Αρθρο στο Protagon.gr – του Σταύρου Θεοδωράκη- όταν ο Σταύρος Θεοδωράκης ανακοίνωσε ότι ιδρύει το Ποτάμι.