Έντονες αντιδράσεις για την κλήση της Γιάννας Παπαδάκου σε απολογία ως κατηγορούμενη

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η κλήση της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου σε απολογία ως κατηγορούμενη, από την ανακρίτρια που ερευνά την υπόθεση Παπαγγελόπουλου-Μιωνή, κατόπιν απόφασης της πλειοψηφίας της Βουλής.

Όπως καταγγέλουν οι δικηγόροι της δημοσιογράφου που ερεύνησε την υπόθεση Δημήτρης Τσοβόλας και Λυδία Τσοβόλα, πρόκειται για μία πρωτόγνωρη κίνηση, καθώς καλείται μετά από απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής σε απολογία «με μοναδικούς  λόγους, όπως αναφέρονται  στο κατηγορητήριο, ότι μετέβη στο Παρίσι όταν πήγαν και οι αρμόδιοι εισαγγελείς για να πάρουν μαρτυρική κατάθεση από τον Ερβέ Φαλτσιάνι για την λίστα Λαγκάρντ. Επίσης, διότι ασκώντας ερευνητική δημοσιογραφία, πήρε συνέντευξη από τον ανωτέρω βασικό μάρτυρα Ερβέ Φαλτσιάνι, και έκανε ρεπορτάζ στα μέσα ενημέρωσης που εργάζονταν με το οποίο αποκάλυψε σημαντικές πτυχές του μεγαλύτερου σκανδάλου της Novartis».

Όπως υπογραμμίζουν οι δικηγόροι με αυτόν τον τρόπο «διώκεται το ρεπορτάζ και η ερευνητική δημοσιογραφία που αποτελούν συστατικά στοιχεία της ελευθερίας της ενημέρωσης η οποία προστατεύεται από το Σύνταγμα».

Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι υπογραμμίζουν πως «μάλιστα καλείται για απολογία στην ανακρίτρια χωρίς να έχει προηγηθεί κλήση της για έγγραφες εξηγήσεις κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία (κλήση) κατά τον νόμο προβλέπεται για όλους τους πολίτες και χωρίς να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος της από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών. Η συμπεριφορά αυτή της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ που ψήφισαν χωρίς στοιχεία την παραπομπή της ανωτέρω αλλά και άλλων δημοσιογράφων, και μάλιστα παρά την αντίθετη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, πλήττει ευθέως τη δημοκρατία, την ελευθερία του τύπου και τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και την ελευθερία έκφρασης των δημοσιογράφων, αλλά και παραβιάζει το δικαίωμα ακρόασης πριν ασκηθεί δίωξη. Κατά τα άλλα υπάρχει στη χώρα μας νόμος, τάξη και δημοκρατία».

Αντιδράσεις από ΕΣΗΕΑ

Τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά η ΕΣΗΕΑ, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι δεν μπορεί να εγκαλείται το ρεπορτάζ και η ερευνητική δημοσιογραφία. Συγκεκριμένα, «το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει τον προβληματισμό του για την κλήση της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου ως κατηγορούμενης, όπως ενημερωθήκαμε από την ίδια, από την ανακρίτρια που ερευνά την υπόθεση Παπαγγελόπουλου-Μιωνή.

Η ΕΣΗΕΑ εκφράζει την συμπαράστασή της στη Γιάννα Παπαδάκου, μέλος της Ενώσεως, και τονίζει ότι δεν μπορεί να εγκαλείται το ρεπορτάζ και η ερευνητική δημοσιογραφία, που αποτελούν συστατικά στοιχεία της ελευθερίας της ενημέρωσης, η οποία προστατεύεται από το Σύνταγμα».

Παράλληλα σημειώνει ότι πριν από ενάμιση χρόνο είχε γίνει απόπειρα να κληθεί ως ύποπτη, από την Ειδική Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής, εξέλιξη που απετράπη μετά την σχετική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

Να παρέμβει η Κομισιόν ζητά ο Αρβανίτης

Την πρωτοφανή κλήση της δημοσιογράφου σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης και καλεί την ευρωπαϊκή ηγεσία να πάρει θέση καθώς το θέμα αγγίζει τον πυρήνα του Κράτους Δικαίου, αλλά και να καταδικάσει την προσβολή της Ελευθερίας του Τύπου. Ζητά επίσης από την Κομισιόν να βάλει φρένο σε κάθε μεθόδευση εκφοβισμού κατά δημοσιογράφου, απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Το μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), Κώστας Αρβανίτης, ανακοίνωσε ότι θα φέρει την κλήση της δημοσιογράφου στην ανακρίτρια ως κατηγορούμενης, με απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής, ενώπιον των Ευρωπαϊκών Οργάνων.

Όπως τονίζει ο Κώστας Αρβανίτης η κατηγορία σε βάρος δημοσιογράφου επειδή επέλεξε να ασκήσει το λειτούργημά της και όχι να σιωπήσει, επειδή επέλεξε το δρόμο του δημοσιογραφικού καθήκοντος και όχι της ακμάζουσας τα τελευταία χρόνια Δημοσιογραφίας των Δημοσίων Σχέσεων και του Ξεπλύματος ισχυρών παραγόντων, είναι μια κίνηση εκφοβισμού κατά των επαγγελματιών της Ενημέρωσης που επιλέγουν να υπηρετήσουν την Ερευνητική Δημοσιογραφία. 

Επισημαίνει παράλληλα ότι «απειλή για τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου συνιστά κάθε απόπειρα ποινικοποίησης της Δημοσιογραφικής Έρευνας, κάθε απόπειρα εκφοβισμού Δημοσιογράφου».

Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής η ανακρίτρια που ερευνά την υπόθεση Παπαγγελόπουλου-Μιωνή καλεί τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου σε απολογία ως κατηγορούμενη,  και χωρίς να έχει προηγηθεί κλήση της για έγγραφες εξηγήσεις κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης. Όπως τονίζουν οι δικηγόροι της  «διώκεται το ρεπορτάζ και η ερευνητική δημοσιογραφία που αποτελούν συστατικά στοιχεία της ελευθερίας της ενημέρωσης η οποία προστατεύεται από το Σύνταγμα». Τον προβληματισμό της εκφράζει και η ΕΣΗΕΑ, η οποία τονίζει ότι δεν μπορεί να εγκαλείται το ρεπορτάζ και η ερευνητική δημοσιογραφία.

ΑΠΟ ΤΟ TVXS