Έντονες πιέσεις να ξεκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία – Αγωνία για το πώς θα αντιδράσει ο Ερντογάν

Του Βασίλη Σκουρή

Διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα φέρεται να στοχεύει ο Ταγίπ Ερντογάν. Οι δυο δρόμοι του Σουλτάνου: Ή δεν θα βγάλει ξανά το Oruc Reis, ώστε να ξεκινήσουν το αργότερο αρχές του 2021 οι διερευνητικές επαφές ή θα εντείνει τις προκλήσεις, πιθανόν και δυτικά του 28ου μεσημβρινού.

Την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επιδιώκουν για το αμέσως επόμενο διάστημα οι εταίροι, ώστε προοπτικά να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ των δυο χωρών.

Σύμφωνα, μάλιστα, με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, στο παρασκήνιο της Συνόδου των Βρυξελλών υπήρξαν κινήσεις και διαμεσολαβήσεις προκειμένου να επιτευχθεί τρόπος ώστε Αθήνα και Άγκυρα να βρουν τρόπο και να συνομιλήσουν.

Όλοι πλέον αναμένουν πώς θα αντιδράσει ο Ταγίπ Ερντογάν, που τελικός του στόχος είναι ένας διάλογος εφ’ όλης της ύλης με την Αθήνα: Θα κρατήσει το Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας, ώστε να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές ή θα αξιοποιήσει τη θετική για αυτόν απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ώστε να επιχειρήσει νέες έρευνες στην περιοχή, πιθανόν και δυτικά του 28ου Μεσημβρινού, κάτι που θα είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση για την Αθήνα; Ο «διάδρομος», άλλωστε, μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής είναι έως την ορκωμοσία Μπάιντεν «καθαρός» για τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς δεν υπάρχει άλλος σταθμός που θα τον πίεζε για αναστολή των σχεδιασμών του.

Στο τραπέζι αναμένεται να μπει και το Κυπριακό, καθώς αναμένεται η επίσκεψη της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ στην Άγκυρα. Η Τζέιν Χολ Λουτ, που έχει ήδη επισκεφθεί Λευκωσία και Αθήνα, θα καταθέσει εν συνεχεία τις προτάσεις της στον Αντόνιο Γκουτέρες, ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη διεξαγωγή όπως όλα δείχνουν της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR