Έξι ή δώδεκα μίλια;

Του Μελέτη Ρεντούμη

Η γείτονα χώρα Τουρκία, παρά τις αρχικές προσδοκίες για έναρξη διερευνητικών επαφών στα πλαίσια ενός διαλόγου για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, αποφάσισε με τρόπο προκλητικό να συνεχίσει τις παράνομες έρευνες για υδρογονάνθρακες και μάλιστα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σε αυτό το σημείο έχει σημασία να δούμε τί ακριβώς επιδιώκει η Τουρκία, αλλά και τί αποδέχεται η χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα η πορεία του ερευνητικού σκάφους της γείτονος, έχει ήδη διασπάσει το φράγμα των δώδεκα μιλίων απειλώντας ευθέως την ελληνική κυριαρχία.

Να θυμίσουμε πώς με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, η χώρα μας έχει ήδη το κυριαρχικό δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων, από τα έξι στα δώδεκα μίλια, κάτι που ήδη έχει παραβιάσει η Τουρκία καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου και έννομης τάξης.

Βέβαια η ανοχή της ΕΕ αλλά και του ΝΑΤΟ και η απουσία συγκεκριμένων κυρώσεων έχουν αποθρασύνει την Τουρκία και την έχουν φέρει να κινείται παράνομα και προκλητικά κοντά στην περιοχή του Καστελόριζου και μάλιστα μεταξύ έξι και δώδεκα μιλίων συντηρώντας την ένταση αλλά και την απειλή ενός θερμού επεισοδίου με απρόβλεπτες συνέπειες για την ασφάλεια στη ΝΑ Μεσόγειο.

Η χώρα μας, παρά την συνεχή ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων αλλά και των διαβημάτων διαμαρτυρίας που έκανε σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, δεν επέμεινε στο αρχικό της αναφαίρετο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων, αλλά έθεσε την υπέρτατη κόκκινη γραμμή για να αντιδράσει στρατιωτικά στα έξι μίλια, μεταφέροντας την ένταση όλο και εγγύτερα σε ελληνικά νησιά, γεγονός που δίνει πλεονέκτημα στην Τουρκία σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση προκύψει ακόμη και υπό την επιτήρηση ξένης διαιτησίας.

Σε κάθε περίπτωση, η παράνομη δραστηριότητα συντηρείται και θα πρέπει η Ελλάδα να καταστήσει σαφές και στους εταίρους της, ότι ο υποτιθέμενος διάλογος δεν μπορεί να είναι προσχηματικός, αλλά να στηρίζεται στην διασφάλιση των πλήρων κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας όποτε και αν αυτά ασκηθούν και πως η ανοχή των ερευνών πέριξ των έξι μιλίων, είναι μια προσωρινή κατάσταση, που υιοθετείται χάριν της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και όχι μια εθνική θέση που αποδέχεται de facto την τουρκική επεκτατικότητα.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.