Έφη Αχτσιόγλου: το φαβορί για την ηγεσία ενός κόμματος που -πλην του Τσίπρα- δεν θυμάται τους αρχηγούς του!

Του Νίκου Λακόπουλου

Η Έφη Αχτσιόγλου φαβορί στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ όπως φαίνεται θα είναι πολύ σύντομα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα βρεθεί -αν ξεπεράσει το σκόπελο των ευρωεκλογών- απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη με στόχο να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός, αν ποτέ βέβαια το κόμμα της κερδίσει ξανά τις εκλογές.

Προφανώς το πρώτο βήμα μετά την εκλογή της στην προεδρία του κόμματος είναι η κυριαρχία της σε ένα κόμμα με φυγόκεντρες δυνάμεις άγνωστο με πόσες συγκρούσεις σε ένα κόμμα που με εξαίρεση τον Αλέξη Τσίπρα απέβαλε εύκολα τους αρχηγούς του.

Στον παλιό Συνασπισμό για παράδειγμα η Μαρία Δαμανάκη δεν τα κατάφερε και βρέθηκε τελικά σε άλλο κόμμα, ενώ αγνοείται η τύχη του Αλέκου Αλαβάνου που όταν περιέγραφε μια Μεγάλη Αριστερά δεν φανταζόταν πως αυτή θα γινόταν, αλλά από ένα νέο ηγέτη που επέλεξε ο ίδιος για υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας αρχικά.

Η μοίρα ήθελε τελικά ο Αλέξης Τσίπρας όταν εξελέγη πρόεδρος του κόμματος να προτείνει στον Αλάβανο τη θέση του υποψήφιου δημάρχου της Αθήνας!

Η Ευτυχία Αχτσιόγλου, μια γιαννιτσώτισα δικηγόρος, ήταν έκπληξη όταν σε ηλικία τριανταενός ετών, επελέγη από τον Αλέξη Τσίπρα, πρωθυπουργό πια, για υπουργός Εργασίας. Μάλλον κουράστηκε να αποδείξει ότι άξιζε αυτή τη θέση. αντιμετωπίζοντας σχόλια που δεν έλειψαν ποτέ ως τη στιγμή που διέρρευσε πως θα είναι υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος.

“Δεν είναι καλλιστεία” θα πει πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που δεν εξελέγη και πιθανόν προαναγγέλλοντας όσα θα συμβούν μετά την εκλογή της. Η νέα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αν τελικά εκλεγεί θα βρεθεί στην ηγεσία ενός κόμματος, αριστερού μεν, αλλά με πολλά -και σταλινικά- μουστάκια.

Πιθανόν αυτό όμως να είναι πλεονέκτημα αν πρόκειται για ανανέωση του κόμματος, αφού η Αχτσιόγλου εκτός από γυναίκα ανήκει και στο “νέο κύμα” όπως το περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας -για το οποίο παραμέρισε για να περάσει.

Τα αδηφάγα μέσα ενημέρωσης ξεσκονίζουν την ζωή της με ρεπορτάζ για το πόσο άριστη μαθήτρια -και σημαιοφόρος- ήταν, τον πατέρα της που ήταν “Ρηγάς” και τον φούρνο του παππού της.

Άλλοι εστιάζουν στο ότι δεν είχε ιδιαίτερη πολιτική δράση στο πανεπιστήμιο, άλλοι στα πτυχία της, την σχέση της με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και την θητεία της δίπλα στον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Η απόφασή της να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ -πιθανόν του νέου ΣΥΡΙΖΑ- έκανε ήδη τον ανταγωνιστή της Ευκλείδη Τσακαλώτο.αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μοιάζουν με παππούδες.

Η πρώτη αναμέτρηση, αν εκλεγεί, αφορά αυτή με τον Νίκο Ανδρουλάκη για την διατήρηση του κόμματος στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς το ερώτημα θα είναι όχι ποιος θα είναι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης.

Πριν από όλα όμως θα πρέπει να διατηρήσει το κόμμα της ενωμένο, να το ανανεώσει και να το διευρύνει. Αν δεν το πετύχει μπορεί να είναι απλά μια ακόμα γυναίκα που ανέλαβε την ηγεσία ενός κόμματος για ένα μικρό διάστημα ή για ένα πολύ μικρό διάστημα.

Γιατί προφανώς στις ευρωεκλογές αν το κόμμα της χάσει δυνάμεις η παραμονή της στην ηγεσία θα είναι δύσκολη ή αδύνατη.

Άλλωστε το κόμμα -πριν τον Αλέξη Τσίπρα- έβγαζε δημοκρατικά αρχηγούς που δεν θυμόταν μετά ούτε το όνομά τους.

AΠΟ ΤΟ RADAR.GR