Γιώργος Γεραπετρίτης: Πολύ(ν)τροπη

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Ένας εκ των προκατόχων του Γεραπετρίτη, που ξέρει περισσότερα από αυτόν στην εξωτερική πολιτική -ο Νίκος Κοτζιάς- είπε ότι δηλώνεις εκ των προτέρων υποχώρηση, αν διατίθεσαι να παραδοθείς.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του το υπουργείο Εξωτερικών έχει εξωκοινοβουλευτική πολιτική ηγεσία.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στον υπουργό Γ. Γεραπετρίτη και την υφυπουργό «του», Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Και οι πέτρες ξέρουν ότι η κυρία είναι το κεντρικό πρόσωπο. Ως άνθρωπος όχι μόνο του Πρωθυπουργού, αλλά της «οικογένειας», καθώς «αναφέρεται» και στην Ντόρα Μπακογιάννη – που την ανέδειξε.

Διοικούσε το υπουργείο από την πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη – με διοικητικό και διπλωματικό ιμπέριουμ έναντι του Νίκου Δένδια.

Στην πρώτη επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο ο Μητσοτάκης τη σύστησε πριν από τον υπουργό του – δίνοντας το μήνυμα ποιος τον εκπροσωπεί.

Συνέχισε να διοικεί και όταν τοποθετήθηκε πρέσβειρα την Ουάσιγκτον, ως αγωγός εκατέρωθεν μηνυμάτων που δεν ήταν για πολλά μάτια.

Τώρα βρίσκεται στον πυρήνα ενός σχεδίου που μόλις άρχισε να ξεδιπλώνεται..

Το σενάριο προβλέπει ότι ο Γεραπετρίτης θα μετακομίσει το επόμενο θέρος στις Βρυξέλλες, ως επίτροπος, αντί του Σχοινά.

Τη θέση του θα πάρει η Παπαδοπούλου, για να υπογράψει όσα θα έχουν συμφωνήσει, εν τω μεταξύ, ο Μητσοτάκης με τον Ερντογάν.

Πολιτικός που έχει προκύψει από τη λαϊκή ετυμηγορία δεν προσφερόταν, εύκολα.

Ο Γεραπετρίτης προπονείται για το Κολλέγιο, με την ασφάλεια ότι δεν θα βαρύνει τις δικές του πλάτες αυτό που ήδη χαρακτηρίζεται «ήττα και εθνική υποχώρηση».

Είναι ο μόνος επιβιώσας από την «Επιτροπή Σοφών» με την οποία ο Μητσοτάκης εμφανίσθηκε -όταν πήρε την ηγεσία της ΝΔ- ως διεκδικητής της εξουσίας.

Ως υπουργός του, ήταν εκτελεστικό όργανο χωρίς πολιτική αυτονομία.

Εντολοδόχος για αποστολές στον εσωτερικό ιστό της αράχνης που είχαν εξυφάνει οι ισχυροί της οικονομίας – ως ανώτατο στάδιο της διαπλοκής.

Ανταμείβεται με χρυσή υπερορία – αφού ζεστάνει τη θέση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας για την, ήδη, οιονεί προϊσταμένη του.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη ο Γεραπετρίτης, εισήγαγε τον όρο: «πολύτροπη εξωτερική πολιτική».

Τι σημαίνει «πολύτροπη» και πώς ακριβώς ασκείται η πολυτροπία στα ελληνοτουρκικά;

-Η Ελλάδα λακτίζει το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων της και αρκείται στα έξι μίλια – με κάτι παραπάνω στον, αέρα και αντίστοιχες διευθετήσεις σε άλλες ζώνες;

-Δείχνει συναντίληψη με την Άγκυρα στον καθορισμό της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο και απάλειψη του όρου «υφαλοκρηπίδα των νησιών» – καθώς ήδη ο Μητσοτάκης έχει δεχθεί την αμφισβήτηση στο Καστελόριζο;

-Οδηγεί σε περιορισμό της έντασης το Αιγαίο με τον αφοπλισμό των ελληνικών νησιών και σε θεμελίωση της διαρκούς ειρήνης με διαμόρφωση όρων μέλλουσας ανασκευής της Λωζάνης;

Ένας εκ των προκατόχων του Γεραπετρίτη, που ξέρει περισσότερα από αυτόν στην εξωτερική πολιτική -ο Νίκος Κοτζιάς- είπε ότι δηλώνεις εκ των προτέρων υποχώρηση, αν διατίθεσαι να παραδοθείς.

Έτσι η «πολύτροπη» πολιτική ισούται με πολύ(ν)τροπη.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR