«Έχασε τη μπάλα» η κυβέρνηση στη δεύτερη φάση της πανδημίας

Του Βασίλη Σκουρή

Επιχειρεί να αντιμετωπίσει την αδυναμία της με επικοινωνιακά τρικ, με τεχνική όξυνση με την αντιπολίτευση και με fake news. Οι υπουργοί ασχολούνται με το πότε θα λήξει το lockdown, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχουν κρεβάτια για τους ασθενείς και τα μέτρα που λαμβάνονται δεν αποδίδουν!

Χάνει όλο και πιο πολύ τη… μπάλα η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας, γεγονός που οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις αλλά και σε νευρικό κλονισμό στην κυβερνώσα παράταξη.

Η κυβέρνηση υποτίμησε τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθυστερώντας να εξαγγείλει μέτρα. Όταν αποφάσισε την εξαγγελία μέτρων, οι ανακοινώσεις που έγιναν με το διάγγελμα του πρωθυπουργού αποδείχτηκαν στην πράξη ανεπαρκείς, με αποτέλεσμα να εξαγγέλλονται μέσα σε μια εβδομάδα και νέα, αυστηρότερα, μέτρα. Και τα νέα μέτρα, ωστόσο, μάλλον αποδεικνύονται αναποτελεσματικά, καθώς η κατάσταση στη Βόρειο Ελλάδα εμφανίζεται τραγική, με τη Θεσσαλονίκη να θυμίζει Μπέργκαμο, ενώ ο ιός εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση συζητά ήδη επέκταση του lockdown τουλάχιστον για μια εβδομάδα (υπενθυμίζουμε ότι οι επιστήμονες είχαν εισηγηθεί καραντίνα τεσσάρων εβδομάδων, με τον πρωθυπουργό να αποφασίζει και να ανακοινώνει τρεις), ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασής του και για δυο εβδομάδες ακόμη.

Στο πλαίσιο αυτό, υπουργοί δίνουν συνεντεύξεις  για το πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα την… 1η Δεκεμβρίου, για το εάν το ωράριο της εστίασης (που είναι πιθανό να ανοίξει λίγο πριν τα Χριστούγεννα) θα τελειώνει στις 10 ή τις 12 το βράδυ κοκ! Σχέση, δηλαδή,  με την πραγματικότητα… καμία, απλώς για να καλλιεργούν ψεύτικες ελπίδες σε ένα κόσμο που βρίσκεται σε πλήρη απόγνωση, ενώ παράλληλα σπέρνουν σύγχυση και αποπροσανατολισμό.

Η εσπευσμένη επίταξη δυο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη, όπως άλλωστε και η εσπευσμένη κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή για την πρόσληψη 300 γιατρών, δείχνει πως και στο πέντε δεν έχουν ληφθεί τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Παρά το σόου του υπουργείου Υγείας δέκα ημέρες πριν, με τους χάρτες για την πληρότητα και την επάρκεια του συστήματος, η υπόθεση των εθελοντριών νοσηλευτριών  από την Κρήτη στη συμπρωτεύουσα, η παραδοχή πως το προσωπικό των ιδιωτικών κλινικών είναι ανεκπαίδευτο να νοσηλεύει περιστατικά Covid-19, η μη λειτουργία ΜΕΘ που προσφέρθηκαν από δωρητές από την άνοιξη, επιβεβαιώνουν τις κυβερνητικές ανεπάρκειες.

Η αντιμετώπιση όμως και τώρα του προβλήματος, δείχνει πως το πάθημα δεν έγινε μάθημα. Επιλέγεται η… φυγή προς τα μπρος με την προβολή της επόμενης ημέρας του… εμβολίου, τα fake news και η όξυνση της αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση, ιδίως την αξιωματική, με βάση απομονωμένες φράσεις βουλευτών της, ώστε να ξεφύγει της προσοχής των πολιτών η πραγματική εικόνα.

Μετά τα ελληνοτουρκικά, η κυβέρνηση αρνείται τη συνεννόηση με την αντιπολίτευση και για την πανδημία – και αυτό αξίζει να σημειωθεί… 

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR