Έχουμε διαφορές με την Τουρκία; Νέα ερωτήματα από το άρθρο του πρωθυπουργού

Toυ Βασίλη Σκουρή

Για «περιοχή που Ελλάδα και Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα», κάνει λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αποκάλυψη της «έγγραφης συμφωνίας» που υπήρξε στο Βερολίνο, δεν ήταν το μοναδικό ερωτηματικό που προκύπτει από το άρθρο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Πέμπτη στις εφημερίδες «The Times», «Frankfurter AllgemeineZeituhg» και « Le Monde».

-Ο πρωθυπουργός μιλάει για «διαφορές» και όχι «διαφορά» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας! «Οι διαφορές δεν επιλύονται με βία, τεχνάσματα ή χειραγώγηση, αλλά ειρηνικά και μέσω αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαίας κατανόησης(…). Η λύση είναι απλή. Καθόμαστε. Συζητάμε τις διαφορές μας. Και προσπαθούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Αν δεν τα καταφέρουμε, τότε θα αφήσουμε το Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά. Θυμίζουμε πως η έως τώρα εθνική θέση είναι ότι με την Τουρκία υπάρχει μια και μόνη διαφορά-και όχι διαφορές!

-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει επίσης σε άλλο σημείο για την Τουρκία: «Έστειλε το Πολεμικό της Ναυτικό για να στηρίξει μια προσπάθεια εξερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα και η οποία δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί». Η θεωρία των «αμφισβητούμενων υδάτων» του Ζοζέλ Μπορέλ και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ;

-Επαναλαμβάνει, μάλιστα, σε άλλο σημείο του άρθρου πως «Πρέπει απλώς να απόσχει από τη ναυτική και ερευνητική της δραστηριότητα σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες και να συγκρατήσει την επιθετική ρητορική της».

Εάν αναθεωρούμε τη στρατηγική μας, μήπως ως χώρα οφείλουμε και να το συζητήσουμε;

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR