Φώτης Κολεβέντης: “Τα όνειρα των νέων ανθρώπων έχουν καταστραφεί, δεν τολμάνε καν να ονειρευτούν!

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Δεν διστάζει να μιλήσει χωρίς περιστροφές, σε μια εποχή που η μετατόπιση κυρίως πολιτικών ευθυνών έχει αναγορευθεί σε εθνικό σπορ. Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Φώτης Κολεβέντης, στην ακόλουθη συνέντευξη που παρέθεσε στον εκδότη της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Κώστα Πρώιμο αναφέρθηκε στις τραγικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον εργασιακό τομέα, αλλά και την άγρια καθημερινότητα που στοιχειώνει τη ζωή και τα όνειρα ενδεχομένως και των ανθρώπων της διπλανής μας πόρτας…

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Ποιά είναι η δική εκτίμηση για τον επερχόμενο χειμώνα στον τομέα της εργασίας;

ΦΩΤΗΣ ΚΟΛΕΒΕΝΤΗΣ: “Τα δύσκολα σίγουρα μας αφήνουν τώρα και… έρχονται τα χειρότερα. Η κατάσταση στο χώρο της εργασίας είναι τραγική. Αντιμετωπίζουμε έναν εργασιακό Αρμαγεδδώνα, κατά τη δική μου εκτίμηση η ανεργία στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας ξεπερνά το 60%! Εαν φυσικά αναλογιστούμε ότι ένα σημαντικό ποσοστό του εργατικού δυναμικού απασχολείται μία – δύο φορές την εβδομάδα.
Οι οικονομικές τους απολαβές μετά βίας αγγίζουν τα διακόσια – τριακόσια ευρώ μηνιαίως. Ειλικρινά μετά από τόσα χρόνια, κατάσταση σαν τη υπάρχουσα δεν έχω βιώσει, με τόση έξαρση της φτώχειας… Πρέπει να γνωρίζετε ότι τελικά δίπλα από το σπίτι μας, υπάρχει ένας πολύ διαφορετικός και σκληρός κόσμος…”

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Επιτρέψτε μου να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου… Η ανεργία καλπάζει, αλλά πάλι αναμένονται δύο με τρείς χιλιάδες “εξωχώριοι” εργάτες προκειμένου να μαζέψουν τα πορτοκάλια και τις ελιές από το Αργολικό πεδίο. Πολλά απο τα δικά μας παιδιά αν και δεν έχουν ατομικά εισοδήματα, αρέσκονται στο χαρτζιλίκι της οικογενείας… Είναι έτσι τα πράγματα;

ΦΩΤΗΣ ΚΟΛΕΒΕΝΤΗΣ: “Πράγματι, έγινε γνωστό, ότι θα μας έρθουν ως εργάτες, μετανάστες που ενδεχομένως φιλοξενούνται σε διάφορους σχηματισμούς. Αν τελικά αυτό το σχέδιο υλοποιηθεί, η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη, λόγω κρουσμάτων κορονοϊού εδικά αν τους φέρουν από δομές στις οποίες έχουν υπάρξει επιβεβαιωμένα κρούσματα. Όσο για τα δικά μας παιδιά. Κοιτάξτε, όλα τα παιδιά – λιγότερο ή περισσότερο, έχουν σπουδάσει μια ειδικότητα ή μια επιστήμη σε ένα ανώτατο ή ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Ποιος θα επαναπροσληφθεί σήμερα μετά τα πενήντα; Μια γυναίκα ήρθε τις προάλλες και μου είπε ότι πλέον συλλέγει υλικά ανακύκλωσης για να εξασφαλίζει το γάλα για τον εγγονό της…”


Προσωπικά δεν θέλω να τα δώ να μαζεύουν ελιές ή πορτοκάλια, δεν έκατσαν τόσο χρόνια στα θρανία γιαυτό το σκοπό. Αφήστε που η εργασία στη γή, είναι σκληρή και συνήθως δεν έχει νόμους. Δεν μπορεί ο μέσος νέος να αντέξει σήμερα, σε αυτές τις άγριες συνθήκες με βροχές και χιόνια, με μεροκάματο ελάχιστα χρήματα και δίχως ωράριο…”

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Διαβλέπετε “μαύρα σκοτάδια” επ’ αόριστον; Υπάρχει πολιτικός σχεδιασμός ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα;

ΦΩΤΗΣ ΚΟΛΕΒΕΝΤΗΣ: “Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Κατά την άποψη μου και ως εκλεγμένος αντιπρόεδρος της Κοινωνικής και Οικονομικής Επιτροπής της Ελλάδας, προσπάθησα όλες τις φορές με τις συζητήσεις που πραγματοποιήσαμε με τις διοικήσεις του ΣΕΒ, με την ΓΣΕΒΒΕ, με τους Κτηνοτρόφους με Πολιτικούς Μηχανικούς, δήμους και Περιφέρειες, να διεξάγουμε έναν ευρύ και καλόπιστο διάλογο. Σε επίπεδο Αργολίδας πήραμε μια πρωτοβουλία, ώστε όλοι οι Κοινωνικοί φορείς να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με κύριο ερώτημα το: που πάμε; Πιστεύω ότι μέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου αυτή η εκδήλωση θα λάβει χώρα, χωρίς την παρουσία πολιτικών. Θα φέρουμε εμπειρογνώμονες, να διαπιστώσουμε που βαδίζει εν προκειμένω η δική μας η Αντιπεριφερειακή Ενότητα.”

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Μιας και αναφερθήκατε και στους πολιτικούς. Πολλά εργατικά δικαιώματα εξαλείφθηκαν κυριολεκτικά μέσα σε μια νύχτα με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με αιτία και αφορμή τις επιπτώσεις του covid στην οικονομία και την Κοινωνία. Ποιες είναι για εσάς οι επαχθέστερες;

ΦΩΤΗΣ ΚΟΛΕΒΕΝΤΗΣ: “Καταρχήν όλοι πλέον είναι απόλυτα έρμαια των εργοδοτών τους. Δεν υπάρχει ωράριο, ούτε στοιχειώδεις συνθήκες εργασίας, όση ώρα θέλει την ή τον κρατάει, όση ώρα θέλει τον ή την πληρώνει… Αυτά κατοχυρώθηκαν αυτή την περίοδο. Ουδέποτε στην τριακονταετία μου έχω βιώσει μια αντίστοιχη κατάσταση”.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Ο κόσμος αντιδρά αντιμέτωπος με όλη αυτή την κοινωνική και οικονομική Λαίλαπα; Τι σας λένε;

ΦΩΤΗΣ ΚΟΛΕΒΕΝΤΗΣ: “Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία όλοι οι θεσμοί σχεδόν έχουν απαξιωθεί. Έχουν υποβαθμιστεί τα Κόμματα, η ίδια η Πολιτική, ενώ ο κόσμος είναι τόσο πολύ βυθισμένος στα προβλήματά του που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η καθημερινή του επιβίωση. Σαφέστατα είναι απογοητευμένος, πιστέψτε με δεν τον αγγίζει στο βαθμό που πιστεύουμε ούτε ο Κορονοϊός, ούτε οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά…”

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Είστε πολύπειρος και αναμφισβήτητα διαθέτετε βαρύ βιογραφικό καθώς λειτουργείτε εκ των θεσμικών σας ιδιοτήτων ως η “κεντρική γέφυρα επικοινωνίας” μεταξύ του κόσμου και της πολιτειακής ηγεσίας, σε πολλές περιπτώσεις… Να το θέσω απλά: Που πάει η δουλειά και αναφέρομαι στην Κεντρική Πολιτική σκηνή…

ΦΩΤΗΣ ΚΟΛΕΒΕΝΤΗΣ: Τα πράγματα είναι περίπλοκα και δύσκολα. Είναι όμως αναγκαίος ένας ουσιαστικό διάλογος και σε Κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Να χαρτογραφήσουμε τουλάχιστον την κατάσταση την οποία έχουμε περιέλθει ως χώρα. Δεν φαντάζεστε πόσα μπορούν να ειπωθούν και πόσες λύσεις δύναται να εξευρεθούν μέσα σε ένα συναινετικό κλίμα και έναν καλόπιστο διάλογο. Μέχρι σήμερα, δυστυχώς δεν έχει σημασία τι λέει κάποιος, αλλά ποιος το λέει. Και εκεί παραβλέπουμε ό,τι πιο σημαντικό, δηλαδή την ουσία των πραγμάτων..”

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Όλη αυτή η πόλωση και η πρωτοφανής όξυνση στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης, τη στιγμή που “το σπίτι μας καίγεται”, μπορεί να σηματοδοτήσει την απαρχή διαφορετικών εξελίξεων; διαβλέπετε κάτι νέο στον ορίζοντα;

ΦΩΤΗΣ ΚΟΛΕΒΕΝΤΗΣ: “Θα πρέπει να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι όλοι και να αντιληφθούμε ότι έαν συνεχίσουμε να βαδίζουμε στα ίδια βήματα θα οδηγηθούμε νομοτελειακά στον όλεθρο. Ήδη βρισκόμαστε σε ένα σημείο που τα όνειρα των νέων ανθρώπων έχουν καταστραφεί, δεν τολμάνε καν να ονειρευτούν! Πριν από τριάντα χρόνια, από την πρώτη σου δουλειά έπαιρνες και την σύνταξη. Σήμερα ήδη οι μεσήλικες έχουν αλλάξει δεκάδες εργασίες… Αυτό τα λέει όλα. Υπάρχει και ένα Ασφαλιστικό Σύστημα που μπαίνει μέσα 30 δις το χρόνο… Ο Σάββας Ρομπόλης είχε πει ότι σύνταξη είτε θα λαμβάνεις της τάξεως των τετρακοσίων ευρώ, είτε όταν συμπληρώσεις το 74ο έτος της ηλικίας σου. Με άλλα λόγια ο Καθηγητής “ξεκαθάρισε” τρόπον τινά ότι μαζί με την “κάσα” θα έρθουν και οι οικονομικές σου απολαβές… Ποιος θα επαναπροσληφθεί σήμερα μετά τα πενήντα; Εκτός αν κάνει κάτι που πολύς κόσμος αναγκάζεται να πράττει, να μαζεύει πλαστικά μπουκαλάκια για να πάρει ένα… σουβλάκι. Μια γυναίκα ήρθε τις προάλλες και μου είπε ότι πλέον συλλέγει υλικά ανακύκλωσης για να εξασφαλίζει το γάλα για τον εγγονό της..”

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Προφανώς οι προεκλογικές εξαγγελίες περί επιστροφής στην κανονικότητα δεν συμπεριλάμβαναν τα ανωτέρω; Ή μήπως αυτή τελικά είναι η νέα κανονικότητα που μας περίμενε;

ΦΩΤΗΣ ΚΟΛΕΒΕΝΤΗΣ: “Όχι, δεν φταίνε οι εκάστοτε πολιτικοί, γιατί σε θέση ισχύος και εξουσίας τίθενται με τη δική μας ψήφο. Ο κόσμος τους τοποθετεί. Ο Έλληνας ουδέποτε υπήρξε οπαδός της Αλήθειας καθώς αρέσκεται στο να ακούει ψέματα. Και γι’ αυτό το λόγο επιλέγει πάντα ψεύτες να τον κυβερνούν.”

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ; Περιθώρια για νέα αφηγήματα υπάρχουν; Καθώς οι ανοχές όλων εξαντλούνται;

ΦΩΤΗΣ ΚΟΛΕΒΕΝΤΗΣ: “Σίγουρα, όχι. Έστω αυτή την ύστατη στιγμή, επαναλαμβάνω ότι θα πρέπει να ομονοήσουν άπαντες και να τα βρούνε… Δεν θέλω να φαντάζομαι τι θα επακολουθήσει αν όλοι δεν συμπράξουν για το κοινό καλό της χώρας μας…”

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ