Μύθος και παραμυθία

Του Γιώργου Βαρεμένου*

  Ο Αγαμέμνονας ανήκει στο χώρο του μύθου, οπότε περιττεύει η έγνοια για το τί συμβαίνει στον τάφο του. Αν θέλει ο τουρίστας να φύγει απ’ τον μύθο και να δει την πραγματικότητα, ας πάει στον Λαγανά.

Σε αντίθεση με τον Αγαμέμνονα, ο Μωυσής δεν είναι μυθικό-βιβλικό πρόσωπο, αλλά απολύτως υπαρκτό.  Μπορεί η μητέρα του να μην πίστευε ότι μπορεί να γίνει πολιτικός, αλλά το πίστεψε η κοινή γνώμη και, από τότε, τα θαύματα έγιναν ψωμοτύρι. Ήταν να μη συμβεί το πρώτο.

Υπάρχει η υποκειμενική διάσταση του θαύματος. Πρέπει να πιστέψεις για να το δεις. Ακόμη και πρώην κομμουνιστές, όταν πίστεψαν (στον νεοφιλελευθερισμό), τα είδαν και από τότε έπαψαν ν’ ασχολούνται με μύθους σαν τον Αγαμέμνονα.

  • Είναι μύθος ότι το Oruc Reis παραβίασε κυριαρχικά δικαιώματα, όπως διαβεβαίωναν υπουργοί. Απλώς παραβίασε κάποιους κανόνες ναυσιπλοΐας, θέμα με το οποίο ασχολούνται τα τεχνικά κλιμάκια. Αν δηλ. ήταν στην στεριά, θα αρκούσε ένας τροχονόμος; Ο πατριωτισμός τους φθάνει ως εκεί που αρχίζουν οι δημοσκοπήσεις;
  • Είναι μύθος ότι οι μαριονέτες της Ομάδας Ψεύδους της ΝΔ δεν έχουν δουλέψει ποτέ. Όταν έχουν κάνει τόσα μεροκάματα στην αποδόμηση των πολιτικών αντιπάλων. Δουλεύουν σκληρά .Αρκεί να δει κανείς τα χέρια τους, γεμάτα λάσπη. Έχουν κι ένα δεύτερο επάγγελμα: αυτό του δήθεν υπερπατριώτη. Αυτό το επάγγελμα το αφήνουν παράμερα όταν το Oruc Reis εγκαθίσταται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και πηγαίνουν γι’ άλλα βιογραφικά. Καμμιά δουλειά δεν είναι ντροπή. Αριστεία στην αγυρτεία.
  • Μύθος το σκάνδαλο Novartis. Η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει να βγει απ’ τη μέση η Τουλουπάκη. Σε λίγο ο εγκαλούμενος πολιτικός ή μέλος της ελίτ θα διαλέγει τον εισαγγελέα της αρεσκείας του. Εδώ είναι που παίρνεις τα βουνά, της Κολομβίας.
  • Μύθος ότι ο υπουργός Εσωτερικών είχε σχέση με την GPO. Απλώς συνέπεσε να είναι στέλεχος της, όπως σύμπτωση ήταν ότι η εταιρεία αυτή έκανε την πρώτη δημοσκόπηση μετά το καλοκαίρι. Κάποιος πρέπει να ετοιμάσει το έδαφος.
  • Μύθος ό,τι συνέβαινε στη Μόρια. Μέχρι που μετατράπηκε σε τραγωδία.
  • Αν θέλεις να ζήσεις πραγματικά το μύθο σου, αυτό μπορεί να συμβεί μόνο σε μία παραλία της Εύβοιας, αφού έχει προηγηθεί από τον ΕΟΤ η κατάλληλη απ’ ευθείας ανάθεση της διαφήμισης. Ακόμη και θεομηνία να ενσκήψει στο νησί και να μετατραπεί ο Ευβοϊκός σε χείμαρρο, εσύ θα απολαμβάνεις έναν επικοινωνιακό εξωτισμό.

Άλλο μύθος κι άλλο παραμυθία. Στην αρχαία Ελλάδα, οι μύθοι περιείχαν σοφία. Στη νεώτερη, είναι σκέτη κοροϊδία.  

ΥΓ1: Οι νέοι χωρίς δουλειά έχουν πάψει να πιστεύουν στα θαύματα. Γι’ αυτούς ισχύει η παροιμία: Κάθε θαύμα κρατάει τρείς ημέρες, το μεγάλο τέσσερις.  Εκτός κι αν είσαι πορφυρογέννητος.

ΥΓ2: Είναι μύθος ότι στην τριμερή του Βερολίνου υπήρξε γραπτή συμφωνία; Αν όχι, εγείρεται το προφανές ερώτημα: είναι ο πρωθυπουργός μυθομανής; Αν όμως έχει όντως υπάρξει γραπτή συμφωνία, από ποιόν και πότε θα ενημερωθεί ο ελληνικός λαός; Ελπίζουμε όχι απ΄τον Στόλτεμπεργκ ή τον Τσαβούσογλου.

* Ο Γιώργος Βαρεμένος είναι αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΟ ΤΟ TVXS