Αγρότες, μελισσοκόμοι, φοιτητές είναι προπομπός της αμφισβήτησης του Μητσοτάκη: όταν δει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μάλλον θα γουρλώσει κι άλλο τα μάτια του

Του Νίκου Λακόπουλου

Μετά από μια τετραετία όπου δεν κουνήθηκε φύλλο η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται απέναντι σε πολλά μέτωπα που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις με τις κινητοποιήσεις αγροτών, φοιτητών στις οποίες προστίθεται μια πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται αντιμέτωπη με την εκλογική της βάση με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, την επίδειξη δύναμης στα πανεπιστήμια με απειλές ακόμα και στις πανεπιστημιακές αρχές που δεν πειθαρχούν στις αποφάσεις της και την σύγκρουση με τους αγρότες που κατά 48% ψήφισαν Μητσοτάκη στις τελευταίες εκλογές.

Η προσπάθεια καταστολής των φοιτητικών διαμαρτυριών με την εντολή της Εισαγγελίας Αθηνών για διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας για όσους μετέχουν σε αυτές και τις οργανώνουν θυμίζουν άλλες εποχές. Η κυβέρνηση απειλεί με εισαγγελέα και τις πρυτανικές Αρχές που δεν δέχονται τις ψηφιακές εξετάσεις.

Η διάλυση των καταλήψεων με επέμβαση των ΜΑΤ είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο που μπορεί να οδηγήσει σε ένα φοιτητικό κίνημα για την υπεράσπιση τελικά όχι μόνο του δημόσιου πανεπιστημίου, αλλά της ίδιας της δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση πυροβολεί τα πόδια της με εμφανή αλαζονεία και αυταρχική συμπεριφορά την ώρα που μια δημοσκόπηση της MRB δείχνει ποσοστό 27,1% και όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν έντονη δυσαρέσκεια σε όλους τους τομείς με πρώτο θέμα την ακρίβεια με το 77% των πολιτών να είναι δυσαρεστημένο.

«Αντιλαμβανόμαστε την ανασφάλεια και τις δυσκολίες που έχουν προκαλέσει στους αγρότες η κλιματική κρίση και η ενεργειακή κρίση» θα πει υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης «ακούμε τα αιτήματά τους, συζητάμε μαζί τους. Η σχέση της Νέας Δημοκρατίας, της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού με τους Έλληνες αγρότες είναι διαχρονική, είναι ισχυρή».

Ό,τι δώσαμε, δώσαμε”

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού επισκέφτηκε τους αγρότες ανέβασε στο Tik Tok ένα βίντεο στο οποίο ασχολείται με τα μαλλιά του και τα γουρλωμένα μάτια του -σαν να μην τρέχει τίποτε.

Μάλλον είναι ευχαριστημένος με την αγροτική πολιτική του, αλλά αναγνωρίζει τις αγωνίες τους για το «αύριο»- ενώ είναι αγωνίες για το “σήμερα” καθώς ένας αγρότης στα μπλόκα υπολογίζει πως με τα νέα μέτρα -κάθε αγρότης θα πάρει ένα… κατοστάρικο.

Παρότι στο μέτωπο με τους φοιτητές η κυβέρνηση επικαλείται το νόμο και πως οι καταλήψεις είναι παράνομες δεν κάνει το ίδιο και με τους αγρότες όταν κλείνουν τους δρόμους πιθανόν γιατί βλέπει πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν υποστήριξη προς τους αγρότες σε ποσοστά 68%.

Η ηγεμονία του Μητσοτάκη δεν υπάρχει πια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με υπερβολική αυτοπεποίθηση -μόνο που δεν ανέβηκε ο ίδιος σε τρακτέρ- υποτίμησε τις αντιδράσεις της εκλογικής του βάσης για το νομοσχέδιο για τα γάμο ομόφυλων, θεώρησε πως η σχέση του με τους αγρότες είναι ισχυρή και διαχρονική και πως η κοινωνία είναι μαζί του με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Πιθανόν στις ευρωεκλογές να διαπιστώσει πως το 41% είναι παρελθόν και η βάση της Νέας Δημοκρατίας τον αμφισβητεί καθώς οι τελευταίες κυλιόμενες μετρήσεις δείχνουν άνοδο στα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, αλλά και του ΠΑΣΟΚ.

Αν στις ευρωεκλογές τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας κατρακυλήσουν -με πιθανές εκπλήξεις- μάλλον ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα έχει χρόνο να ασχοληθεί με το χτένισμα και τα γουρλωμένα μάτια του.

Η ηγεμονία του ανήκει στο παρελθόν κι όταν δει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να γουρλώσει τα μάτια περισσότερο.