Αλέξης Τσίπρας: “Αναλαμβάνω την ευθύνη για την ήττα, στέκομαι και δίνω τη μάχη”

«Ζητώ συγγνώμη στους ανθρώπους που πληγώσαμε και υπόσχομαι ότι θα δώσουμε αυτή τη μάχη όρθιοι για να μην έχουμε μια ηγεμονική και αλαζονική κυβέρνηση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακέραιη την ευθύνη για τη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία χαρακτήρισε ως «οδυνηρό σοκ», ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας με δηλώσεις που έκανε κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου αρνήθηκε να παραλάβει τη δεύτερη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε επίσης συγγνώμη στους ψηφοφόρους τους κόμματος και έδωσε την υπόσχεση ότι ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουν τη νέα εκλογική μάχη, στις 25 Ιουνίου, όρθιοι για να μην έχουμε μια ανεξέλεγκτη και αλαζονική κυβέρνηση.

«Δεν κράτησα τη διερευνητική εντολή και την κατέθεσα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεδομένου ότι δεν προκύπτουν συσχετισμοί για τον σχηματισμό κυβέρνησης, Χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία για την αλλαγή του τρόπου που κυβερνάται η χώρα, με την απλή αναλογική και νομίζω ότι χάθηκε πριν από τις εκλογές, οπότε δεν είχα κανένα λόγο να κρατήσω την εντολή», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Από εκεί και πέρα, δεν έχω κανέναν λόγο να κρύψω ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι για εμάς ένα απρόσμενα οδυνηρό σοκ. Φοβάμαι ότι και για την κοινωνία είναι οδυνηρό το αποτέλεσμα, ακόμα και για όσους ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία, δεδομένου ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις επόμενες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη δημοκρατία».

«Μια παντοδυναμία και μάλιστα μιας κυβέρνησης που η συμπεριφορά της στην πρώτη 4ετία έδειξε ότι δεν σέβεται ούτε το κράτος δικαίου, ούτε τη δημοκρατία, ούτε τον πλουραλισμό. Φανταστείτε λοιπόν ένα παντοδύναμο ανεξέλεγκτο, ηγεμόνα πρωθυπουργό αν αποτυπωθούν αυτοί οι συσχετισμοί. Συνεπώς, το μεγάλο ζήτημα για μας τούτη την ώρα είναι να δούμε πώς θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών στην επόμενη αναμέτρηση στις 25 Ιουνίου.

Με τις πληγές της κοινωνίας λοιπόν θα ασχοληθούμε. Οι πληγές για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένες, δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή από το να σταθούμε στα πόδια στα μας. Όπως γνωρίζετε οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες, αλλά οι ήττες έχουν πάντα έναν. Προσωπικά αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη γι’ αυτό το αποτέλεσμα, αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο ‘αναλαμβάνω την ευθύνη’ σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη. Κι αυτό θα κάνω.

Ζητώ και μια συγγνώμη από τους ανθρώπους που πληγώσαμε, τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους, μαχητές, αγωνιστές και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Και να δώσουμε και μια υπόσχεση, ότι θα δώσουμε μαζί τη νέα αυτή μάχη, όρθιοι με στόχο τη μεγάλη εικόνα, να μην έχουμε μια παντοδύναμη, ανεξέλεγκτη, ηγεμονική και αλαζονική κυβέρνηση, αυτό είναι κακό για τη δημοκρατία και τη χώρα, αλλά και να παραμείνει η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, βασικός κορμός και εκφραστής των λαϊκών αγώνων και των διεκδικήσεων».