Αλέξης Τσίπρας: “Δεν μου χρωστάει η ιστορία, εγώ χρωστάω πράγματα»

«Συνειδητοποίησα ότι o κ. Βαρουφάκης είχε το σχέδιο του αντιπάλου, του Σόιμπλε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» στο Mega.

«Με αηδιάζουν οι πολιτικοί που κλαίνε δημόσια αλλά δεν έχουν την ευαισθησία να κλαίνε ιδιωτικά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Οφείλω να ομολογήσω ότι είμαι ευτυχής γιατί δεν κυβέρνησα την χώρα μέσα από εκβιασμούς ισορροπιών. Το κόμμα μου έχει άλλα κριτήρια από τα κόμματα εξουσίας. Δεν έχουμε βαρονίες- εκβιασμούς. Έχουμε άλλα. Είμαστε λίγο άναρχοι γιατί η συγκολλητική μας ουσία είναι το όραμα. Δεν έχουμε πρίγκιπες που γεννήθηκαν με υποχρέωση να γίνουν πρωθυπουργοί. Μπορεί να ακούγονται πολλές φωνές αλλά εγώ το προτιμώ από την επίπλαστη σιωπή. Είναι πιο υγιές. Αν χάσει ο Μητσοτάκης θα στραφούν εναντίον του. Ενώ εγώ αν χάσω θα ακούσω κριτική» ανέφερε.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε, επίσης, στην προσωπική του ζωή. Για την οικογένειά του, τους φίλους του, τα ταξίδια, τις σειρές που παρακολουθεί, για τα αστεία βίντεο στα οποία πρωταγωνιστεί, τα social media, αλλά για το τι θα έλεγε στον εαυτό του μερικά χρόνια νωρίτερα.

Σε αυτό το σημείο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτόξευσε «βολές» κατά του Γιάνη Βαρουφάκη, τονίζοντας πως «θα του έλεγα να προσέχει τους ανθρώπους που εμπιστεύεται. Το μυαλό μου πάει στον κ. Βαρουφάκη. Συνειδητοποίησα ότι είχε το σχέδιο του αντιπάλου, του Σόιμπλε, γιατί ο Σόιμπλε το ήθελε αυτό».

Τι θα έλεγε στον Τσίπρα του 2015

«Θα του έλεγα να προσέχει τους ανθρώπους που εμπιστεύεται. Γενικότερα το λέω. Το μυαλό μου πάει στον κ. Βαρουφάκη. Συνειδητοποίησα ότι είχε το σχέδιο του αντιπάλου, του Σόιμπλε. Γιατί ο Σόιμπλε το ήθελε αυτό. Μια κρίσιμη στιγμή για όσους ασκούν διακυβέρνηση είναι τα πρόσωπα που εμπιστεύεσαι. Πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις τους σωστούς ανθρώπους στις σωστές θέσεις».

Social Media

«Έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η επικοινωνία. Όταν προσπαθείς να δείξεις κάτι που δεν είσαι στο τέλος της ημέρας γκριντζάρεις. Τα νέα αυτά εργαλεία έχουν και ένα όριο. Πρέπει να δείχνεις αυτό που είσαι. Αυτό επιχειρώ εγώ τουλάχιστον. Στο TikTok δεν κάνω κάτι εξεζητημένο. Λέω αυτό που θέλω να πω, δεν έχω κάποιον άνθρωπο να μου λέει. Έχω την αίσθηση ότι είναι ένας τρόπος επικοινωνίας. Δεν είμαι TikToker, πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι ο κόσμος αλλάζει. Ακόμα και οι γιοι μου δεν το ήθελαν, τώρα όλη την ώρα σκρολάρουν».

Δημοσκοπήσεις

«Πολλοί δεν απαντούν στις μετρήσεις γιατί δεν έχουν λόγο να πουν τι θα ψηφίσουν, επίσης κάποιοι δεν έχουν τον φανατισμό. Υπάρχει μια συνείδηση των ανθρώπων ότι οι εκλογές είναι σημαντικές. Βλέπουμε ένα βουβό κλίμα, αλλά πιστεύω ότι θα πάνε οι νέοι να ψηφίσουν. Το θέμα είναι να λέμε αλήθειες. Να τους ανοίξεις έναν δρόμο στη σκέψη τους. Αυτό πρέπει να κάνουμε μέσα απ’ αυτά τα εργαλεία».

Για το αν παρακολουθεί προφίλ άλλων πολιτικών

«Κυρίως όχι. Βλέπω κάποια πράγματα μέσω ίντερνετ. Δεν έχω τηλεόραση στο σπίτι μου. Εμείς λείπαμε και τα παιδιά έβλεπαν τηλεόραση. Η Μπέτυ έβαλε ένα parental control, αλλά ο μικρός το ξήλωσε. Από εκεί και μετά σωθήκαμε. Έχουμε ένα προτζέκτορα. Βλέπουμε και ταινίες. Έχουμε όλες τις πλατφόρμες».

Σειρές

«Είδα το Maestro. Μου άρεσε, ήταν πολύ καλή σειρά με πολύ καλές ερμηνείες. Έγιναν πολλά καλά σίριαλς. Είχαμε σταματήσει στο «είμαι στο ταίρι σου» και στο «νησί». Τώρα βλέπουμε πολλές καλές σειρές που μπορούν να είναι ανταγωνιστικά και σε διεθνές επίπεδο».

Για το αν έχει φίλους με τους οποίους διαφωνεί πολιτικά

«Προφανώς και έχω, αλλά δεν τσακωνόμαστε. Όταν είμαι με φίλους δεν την παλεύω να μιλάω για πολιτική. Για ποδόσφαιρο, για κοινωνικά θέματα. Γι’ αυτά θέλω να μιλάω».

Για τα αστεία στα οποία πρωταγωνιστεί

«Μου στέλνουν πάρα πολλά. Το χιούμορ σου δίνει τη δυνατότητα να ξεπερνάς τις εντάσεις. Αν δεν μπορεί κάποιος να αυτοσαρκάζεται, τα πράγματα σημαίνει ότι δεν πάνε καλά. Γελάμε και με τα δύο παιδιά μου. Θυμάμαι όταν είχε έρθει η Ατζελίνα Τζολί στο Μαξίμου. Είχα δει φωτογραφία που την καλωσόριζα ως Λάρα Κροφτ. Έχω δει κάποια βίντεο που αλλάζουν τα πρόσωπα. Έχω δει που μας κάνουν Μάρθα Βούρτση κι άλλα πολλά».

Για το πώς περιέγραψε τη δουλειά του πρωθυπουργού στα παιδιά του

«Δουλέψαμε πολύ με τα παιδιά. Αυτή η δημοσιότητα κι αυτό το βάρος της αγάπης και του μίσους απέναντι στο πρόσωπό μου δεν είναι κατανοητό για ένα παιδί. Όταν πας το παιδί στις κούνιες, είσαι ο μπαμπάς του, δεν είσαι πρωθυπουργός. Αυτό θέλει δουλειά. Νομίζω σε ένα βαθμό το έχουμε καταφέρει».

Αν τα παιδιά μου του πουν ότι θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική

«Δεν θα παρέμβαινα στις επιλογές του. Δεν πιστεύω στη λογική της συνέχειας. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Αυτή η οικογενειοκρατία δεν έχει δώσει πολλά καλά στη χώρα. Θα ήταν δύσκολο για τον ίδιο τον γιο μου όλο αυτό. Από τα 16 μου ασχολήθηκα με τα κοινά ήμουν σε ένα ροζ συννεφάκι. Πρέπει να έχεις γερό στομάχι για να αντέξεις πολλά πράγματα. Θα προτιμούσα να επιλέξουν κάτι άλλο».

Διάβασμα κι αν επεμβαίνει στα ιστορικά γεγονότα

«Παρεμβαίνω και η Μπέτυ φωνάζει. Ο μικρός είναι πολύ έξυπνος, αλλά είναι ατίθασος. Με τον μικρό ασχολούμαι πιο πολύ στο διάβασμα. Υστερεί κάποιες φορές στα μαθήματα για να συζητάει μαζί μας».

Μπέτυ Μπαζιάνα

«Σε μεγάλο βαθμό έχει διαμορφωθεί ο χαρακτήρας μου απ’ αυτή τη σχέση. Θα είχα τα χαρακτηριστικά που έχω αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό. Σε ένα βαθμό μας πλάθουν οι σχέσεις. Την εποχή που γνωριστήκαμε ήμουν ένα παιδί που είχα μια σχέση με την πολιτική πιο ρομαντική. Ταυτιστήκαμε με την Μπέτυ. Είχαμε κοινό κώδικα αξιών. Δεν μας ένοιαζαν τα κλαμπς και τα ξενοδοχεία. Παίρναμε μια σκηνή και πηγαίναμε. Πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να αλλάξουμε τα πράγματα».

Αποδράσεις

«Όπου κι αν πάμε, κάποιος θα μας μιλήσει, κάτι θα μας πουν. Αποφορτίζομαι όταν πάμε στο εξωτερικό. Πηγαίνουμε χωρίς καμία συνοδεία. Μας διέκοψε η πανδημία. Πήγαμε και road trip στην Ισπανία. Αυτό ήταν πολύ ευχάριστο. Δεν είχαμε κανέναν πάνω από το κεφάλι μας. Μας λείπει αυτό, αλλά εντάξει».

Για το τι τον συγκινεί

«Είμαι ευσυγκίνητος άνθρωπος. Μπορεί να με συγκινήσει και το βλέμμα ενός ανθρώπου. Έχουμε συνηθίσει τους πολιτικούς να μην τους βλέπουμε ως ανθρώπους. Με αηδιάζουν οι πολιτικοί που κλαίνε δημόσια, αλλά πίσω από τις κάμερες κάνουν άλλα».

«Δεν με πήραν τα χρόνια, αλλά όταν κάποιος καταφέρνει πράγματα νωρίς, έχει την πολυτέλεια να μετρήσει αυτά που έχει κάνει και έχει αφήσει πίσω του. Θα είναι ένα μεγάλο challenge να αποδείξω ότι μπορείς να είσαι στην πολιτική χωρίς να είσαι σε κάποιο αξίωμα. Θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για μένα στο μέλλον. Κάποια στιγμή θα δούμε τη «σκορδαλιά χωρίς σκόρδο». Δεν έχω βάλει ηλικιακά όρια για το μέχρι πότε θα είμαι στην πρώτη γραμμή. Η πυξίδα μου είναι ότι δεν μου χρωστάει η ιστορία, εγώ χρωστάω πράγματα».