Αλέξης Τσίπρας: «Λυτρώστε τη δημοκρατία – Προκηρύξτε εκλογές για να έρθει η πολιτική αλλαγή»

Κάλεσμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να προκηρύξει εκλογές για να έρθει η πολιτική αλλαγή και για να ανασάνει ο τόπος απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

«Κε Μητσοτάκη, θα περιμένουμε σήμερα απαντήσεις. Αν για μια ακόμη φορά δεν είστε σε θέση να τις δώσετε. Αν δεν είστε σε θέση καθαρά να μας απαντήσετε αν και γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ τους υπουργούς σας. Αν και γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ τους αρχηγούς της Εθνικής Άμυνας. Και αν δεν έχετε τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια να παραιτηθείτε, προκηρύξτε εκλογές.

Λυτρώστε τη δημοκρατία. Προκηρύξτε εκλογές Για να έρθει η πολιτική αλλαγή. Για να ανασάνει ο τόπος» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η ώρα της Δικαιοσύνης πλησιάζει με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και  προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική. «Η μόνη σταθερότητα που διασφαλίζετε είναι της αδικίας, της ακρίβειας, των ανισοτήτων, της διαφθοράς και της ασέλγειας στους δημοκρατικούς θεσμούς. Ευνοείτε την αισχροκέρδεια των τραπεζών 2,35 δισ. στο εξάμηνο και πουλάτε δήθεν τσαμπουκάδες . Επί ΝΔ τα χρέη σε εφορία και ταμεία αυξάνονται, μαζί και με τα χρέη στις τράπεζες, οι μισοί Έλληνες χρωστάνε. Αποδειχθήκατε άριστοι στη διαφθορά, ο κατάλογος των σκανδάλων σας δεν έχει τέλος» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μίλησε για «προϋπολογισμό λεηλασίας μισθωτών και μεσαίας τάξης», ο οποίος όπως είπε, θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο σκάνδαλο των υποκλοπών, λέγοντας ότι η «ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσε τη Greek Mafia, ενώ με εσάς διοικούνταν από την Greek Mafia». «Γιατί φοβάστε και δεν θέλετε να ανοίξουμε τα αρχεία της ΑΔΑΕ και των παρόχων για τις υποκλοπές;» διερωτήθηκε και τόνισε ότι «το αύριο θέλει φως, δικαιοσύνη, Δημοκρατία, εσείς είστε σκοτάδι, συγκάλυψη και ολοκληρωτισμός».

Ο τελευταίος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας τον λόγο υπογράμμισε ότι «η σημερινή συζήτηση έχει μόνο ένα ελπιδοφόρο μήνυμα προς τον ελληνικό λαό: Αυτός ο προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Άρα θα είναι ένας προϋπολογισμός που δε θα εφαρμοστεί. Πολύ σύντομα μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα βρίσκεται σε αυτά εδώ τα έδρανα. Και θα αναλάβει να τον αναθεωρήσει. Και να κατανείμει με δικαιοσύνη τα βάρη αλλά και τις δυνατότητες. Γιατί βασικό χαρακτηριστικό και του φετινού προϋπολογισμού της κυβέρνησής σας είναι η κοινωνική αναλγησία και η αδικία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σχολίασε ότι η ΝΔ πανηγυρίζει πως έσωσε τη χώρα, «η παράταξη που έχει το θλιβερό προνόμιο να έχει χρεοκοπήσει τη χώρα δύο φορές, το 2009 και το 2014» και παρέδωσε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «μια χώρα οικονομικά χρεοκοπημένη». Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε μια κρίση «που φτιάξατε εσείς», σχολιάζοντας ότι σήμερα η ΝΔ κουνά το δάχτυλο. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντέστρεψε την «πορεία καταστροφής» και πως όμως σήμερα η κυβέρνηση έχει ξαναγυρίσει τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών σε κατάσταση χειρότερη κι από την εποχή των μνημονίων. «Μόνο που τώρα δεν υπάρχει η τρόικα για να επιβάλει περικοπές μισθών, αλλά ο μισθός και το εισόδημα πετσοκόβονται κάθε μήνα και κάθε μέρα, από τις τιμές στο σούπερ μάρκετ, στο πρατήριο της βενζίνης, από τους λογαριασμούς του ρεύματος».

Αισχροκέρδεια made in Greece

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας, λέγοντας ότι στη χώρα υπάρχει αισχροκέρδεια made in Greece. «Είναι γέννημα θρέμμα των δικών σας κυβερνητικών πολιτικών επιλογών. Για αυτό άλλωστε και έχουμε αυτές τις αρνητικές πρωτιές ακρίβειας σε όλη την ΕΕ των 27. Πώς αλλιώς εξηγείται να είναι η Ελλάδα πρώτη σε όλη την Ευρώπη στην τιμή της βενζίνης; Πρώτη η Ελλάδα στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, σχεδόν όλο το 2022. Πρώτη η Ελλάδα στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας προ φόρων και επιδοτήσεων, όλο το πρώτο εξάμηνο του 2022. Τρίτη ακριβότερη χώρα, και μετά τις επιδοτήσεις, στην ενέργεια συνολικά, στο κόστος ενέργειας, σε όρους αγοραστικής δύναμης των πολιτών» ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Πώς τις καταφέρατε τέτοιες πρωτιές; Και την ίδια στιγμή που είμαστε ακριβότεροι σε όλη την Ευρώπη σε τιμές, έχουμε το χαμηλότερο εισόδημα. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρώπη. Κάτω από εμάς είναι μόνο η Βουλγαρία.
Πηγαίνεις σε ένα σούπερ μάρκετ στο Παρίσι και βλέπεις χαμηλότερες τιμές στα τρόφιμα από ότι σε ένα ελληνικό. Και στα πρατήρια χαμηλότερη βενζίνη. Αλλά ο μισθός του Γάλλου είναι διπλάσιος από αυτόν του Έλληνα μισθωτού.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων η ετήσια επιβάρυνση για ένα ευρωπαϊκό νοικοκυριό από την αύξηση της τιμής του ρεύματος είναι ένας κατώτατος μισθός. Στην Ελλάδα είναι δύο κατώτατοι μισθοί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα νοικοκυριά στην Ελλάδα με εισόδημα μέχρι 750 ευρώ το μήνα, έχουν απωλέσει περίπου το 40% της αγοραστικής τους δύναμης. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι φέτος τα Χριστούγεννα θα μπορούν να αγοράσουν τα μισά σχεδόν από ό,τι μπορούσαν πέρυσι.

Ο κατώτατος μισθός έχει χάσει ήδη από τον Σεπτέμβρη το 19% της αγοραστικής του δύναμης. Ενώ δύο στους τρεις εργαζόμενους κάνουν περικοπές στα βασικά είδη διατροφής. Αυτή είναι η τραγική εικόνα στην Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δυστυχούν και οι άνθρωποι αλλά και οι αριθμοί. Οι μεσαίοι γίνονται φτωχοί. Οι φτωχοί ακόμη φτωχότεροι. Και κάποιοι λίγοι, πολύ πλουσιότεροι».

Ποιοι πίνουν νερό στο όνομα του Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι υπάρχουν όμως και κάποιοι που πίνουν νερό στο όνομα του πρωθυπουργού, που τους ευνοεί πολύ η πολιτική του. «21 εταιρείες, για παράδειγμα, εισηγμένες στο χρηματιστήριο, είχαν κέρδη 1,47 δις το 2021 και 3,744 δις το  πρώτο εξάμηνο του 2022.

Με δυο λόγια ενώ τα νοικοκυριά χάνουν το 40% της αγοραστικής τους δύναμης, 21 εταιρείες αυξάνουν κατά 150% την υψηλή τους κερδοφορία.

Θαυμάσια. Συγχαρητήρια. Πέτυχε το σχέδιο, δεν έτυχε. Αυτό είναι το σχέδιό σας.

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες που τις έχουμε πληρώσει με αίμα, αλλά δεν δίνουν δάνεια παρά μόνο σε όποιον μπορεί να αποδείξει ότι δε τα χρειάζεται, είχαν κέρδη 2,35 δις το ίδιο ενιάμηνο. Αλλά χιλιάδες δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο δε μπορούν να κοιμηθούν τα βράδια γιατί τα επιτόκια χορηγήσεων έχουν πάει στο θεό και τα επιτόκια καταθέσεων είναι από τα χαμηλότερα σε όλη την ΕΕ.

Ποιος ανέχεται αυτή την αισχροκέρδεια; Ποιος την ευνοεί; Και ποιος σας πιστεύει όταν κάνετε δήθεν παριστάνετε τους τσαμπουκάδες.
Ανταλλάξαμε λέει μπινελίκια με τους τραπεζίτες. Σιγά τα αίματα. Ποιους κοροϊδεύετε; Οι κυβερνήσεις δεν ανταλλάσσουν μπινελίκια. Οι κυβερνήσεις νομοθετούν. Έτσι γίνεται παντού. Γιατί δε κάνετε το ίδιο και στους ελευθέρους επαγγελματίες. Αντί να τους λεηλατείτε με τον ΦΠΑ, τον ΕΦΚ, τον φόρο επιτηδεύματος, φωνάξτε τους να τους μαλώσετε και αφαιρέστε τους τους φόρους. Δεν το κάνετε όμως.

Αλλά εκεί τα μπινελίκια να ξέρετε με τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν είναι για τα μάτια του κόσμου. Είναι αληθινά, μόνο που είναι αντίρροπα. Γιατί με δική σας ευθύνη και επιλογή στη χώρα μας σήμερα συντελείται η σκληρότερη και πιο άδικη αναδιανομή εισοδήματος που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί από τη μεταπολίτευση και μετά.

Με ποιο τρόπο γίνεται αυτή η άδικη αναδιανομή ; Λεηλατώντας τη μεσαία τάξη και τους αδύναμους μέσα από τους σταθερούς συντελεστές του ΦΠΑ στα είδη βασικής κατανάλωσης και του ΕΦΚ στα καύσιμα και στη θέρμανση, ενώ ο πληθωρισμός ξεπερνά το 10% Έτσι λεηλατείτε το εισόδημα των πολιτών για να έχετε αυξημένα έσοδα στα δημόσια ταμεία, σχεδόν 7 δις το 2022. Μόνο τα έσοδα από ΦΠΑ είναι πάνω από 4 δις σε σχέση με πέρυσι. Και για το 2023 προβλέπεται να αυξηθούν κι άλλο τα έσοδα από ΦΠΑ κατά 800 εκ. Ξέρετε πως λέγεται αυτό; Κρατική κερδοσκοπία λέγεται αυτό».

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για το αύριο

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι μια προοδευτική κυβέρνηση που θα βασίζεται σε μια πλατιά λαϊκή πλειοψηφία, μπορεί να φέρει τη πραγματική σταθερότητα. «Που θα βασίζεται πάνω από όλα στη προστασία του εισοδήματος και στην αποκατάσταση των μεγάλων ανισοτήτων. Και στην αποκατάσταση της θεσμικής λειτουργίας του πολιτεύματος και της Δημοκρατίας».

Όπως είπε, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μία ασπίδα απέναντι στη κρίση. «Βάζοντας τέλος στην άδικη αναδιανομή του εισοδήματος.
Με μείωση επιτέλους του ΦΠΑ και του ΕΦΚ

  • Επανακρατικοποίηση της  ΔΕΗ, ώστε να παίζει ρόλο καθοριστικό στη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος.
  • Εφαρμογή της Ετήσιας Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής στους μισθούς τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Που σημαίνει αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023, μαζί με την αναπροσαρμογή, στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα. Και αύξηση για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία 10% στους μισθούς στο δημόσιο τομέα.
  • Με ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και προστασία της πρώτης κατοικίας.
  • Επιστροφή των αναδρομικών και της δέκατης τρίτης σύνταξης στους συνταξιούχους.
  • Και βέβαια ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ώστε να χρηματοδοτήσουμε:
  1. Ένα Νέο ΕΣΥ
  2. Την αναπτυξιακή Τράπεζα για την ενίσχυση των ΜμΕ
  3. Την περιφερειακή ανάπτυξη
  4. Τους Παραγωγούς και κτηνοτρόφους
  5. Τις ενεργειακές κοινότητες.
  6. Τη στεγαστική  πολιτική.
  7. Τα δημόσια πανεπιστήμια».
«Είστε μια τραγική φιγούρα από το πιο ζοφερό παρελθόν»

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό για το σκάνδαλο των υποκλοπών, τονίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πηγαίνει την χώρα «στην έρημο των εποχών του ολοκληρωτισμού, σε έναν σκοτεινό μεσαίωνα»..

«Ελπίζω, λοιπόν, σήμερα, κύριε Μητσοτάκη, να επιχειρήσετε να δώσετε κάποιες απαντήσεις σε όσα κρατάτε με νύχια και με δόντια στο σκοτάδι. Την προηγούμενη φορά ατάκτως το βάλατε στα πόδια, χωρίς να απαντήσετε σε ένα κρίσιμης σημασίας ερώτημα που αφορά την εθνική μας ασφάλεια. Και όλοι καταλάβαμε. Όλοι καταλάβαμε ότι είστε ένοχος, ίσως περισσότερο από όσο μπορεί ο νους μας να συλλάβει.

Σήμερα, απ’ ό,τι φαίνεται, θα το γλιτώσετε αυτό το μαρτύριο, κύριε Μητσοτάκη, όχι γιατί θα κλειδώσουμε τις πόρτες να μη φύγετε, αλλά γιατί ο φορμαλισμός της συζήτησης του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον Κανονισμό, δεν προβλέπει δυνατότητα δευτερολογίας και ανοιχτής συζήτησης.

Αναρωτιέμαι, όμως, ειλικρινά πόσο μπορείτε να αντέξετε σε αυτό το μαρτύριο της σταγόνας των αποκαλύψεων, που γίνεται πλέον μαρτύριο της βροχής με τη συχνότητα που αποκαλύπτεται το όργιο της εκτροπής που επιχειρήσατε. Είναι γνωστό –και δεν θέλω εδώ να υποκριθώ, το γνωρίζω, το γνωρίζετε και εσείς- ότι οι βουλευτές και οι υπουργοί σας δεν θα σας κάνουν τη χάρη να σας καταψηφίσουν, Το ξέρετε. Άλλοι γιατί πραγματικά αισθάνονται φόβο για το περιεχόμενο των υποκλοπών, άλλοι γιατί γνωρίζουν ότι δεν θα βρίσκονται εδώ την επόμενη μέρα καθώς η μισή και παραπάνω από την κοινοβουλευτική σας ομάδα με την απλή αναλογική γνωρίζει ότι δεν θα επανεκλεγεί, και άλλοι γιατί δεν επιθυμούν να σας δώσουν το περιθώριο ενός μετεκλογικού αφηγήματος ανατροπής» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και συνέχισε:

«Μόνος, λοιπόν, θα το πιείτε αυτό το ποτήρι. Και ξέρετε, θα είναι πολύ πικρό, γιατί εσείς υποτίθεται ότι χτίσατε μια εικόνα ενός φιλελεύθερου πολιτικού και όσα διαπράξατε δεν αμαυρώνουν μόνο τη δημοκρατία, αλλά προσβάλλουν τον πυρήνα των ιδεών του πολιτικού φιλελευθερισμού, τα ατομικά δικαιώματα και την ελευθερία του ατόμου.
 
Γι’ αυτό και σήμερα ξεγυμνώνονται όλοι όσοι δήθεν κεντρώοι μεταρρυθμιστές συνεχίζουν να σας υποστηρίζουν. Γιατί δεν μπορούν πια να μιλάνε για ανοιχτή κοινωνία, για φιλελεύθερη δημοκρατία, όταν κράτος και παρακράτος γίνονται ένα, όταν παραβιάζεται βάναυσα και παράνομα η ιδιωτικότητα χωρίς καμία δικαιολογία, όταν οδηγούμαστε με ευθύνη σας σε μια δυστοπική κοινωνία.

Γιατί μπορεί τον κ. Χατζηδάκη να μην τον ενοχλεί και να μην αντιδρά αν αντί για εκλεγμένος πολιτικός και υπουργός κυκλοφορεί ως στόχος της ΕΥΠ με τον κωδικό αριθμό “5046c”, αλλά να ξέρετε ότι υπάρχουν χιλιάδες πολίτες και πολλοί ψηφοφόροι σας, κύριε Μητσοτάκη, που αυτό δεν μπορούν να το ανεχθούν.

Και κυρίως δεν μπορούν να ανεχθούν ακόμα περισσότερο, δυο φορές παραπάνω, την επιχείρηση συγκάλυψης που είναι εξίσου κραυγαλέα και άθλια με το έγκλημα αυτό καθ’ αυτό. Γιατί με αυτόν τον τρόπο καταργείτε και τον δεύτερο σκληρό πυρήνα της φιλελεύθερης δημοκρατίας και της ανοιχτής κοινωνίας, τις οποίες υποτίθεται ότι πρεσβεύετε, τη διάκριση και τον έλεγχο των εξουσιών, την περίφημη αρχή των εγγυήσεων σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία. Κι αυτό να ξέρετε είναι μια διολίσθηση προς τον ολοκληρωτισμό.

Αν, με δυο λόγια, με τις παράνομες παρακολουθήσεις μας πάτε κατευθείαν στον Όργουελ, με την επιχείρηση συγκάλυψης, με την εντολή «σκοτάδι παντού», μας πάνε κατευθείαν στον Κάφκα, όπου ο πολίτης νοιώθει να τον συνθλίβουν οι μηχανισμοί ενός απολυταρχικού και ολοκληρωτικού κράτους. Μας πάτε πολύ μακριά, κύριε Μητσοτάκη, από την ευρωπαϊκή φιλελεύθερη δημοκρατία, εσείς που διαδηλώνατε λέγοντας να μείνουμε στην Ευρώπη. Μας πάτε στην έρημο των εποχών του ολοκληρωτισμού, σε έναν σκοτεινό μεσαίωνα.

Δεν είσαστε άνθρωπος του αύριο, όπως προπαγανδίζει ο καλοπληρωμένος προπαγανδιστικός μηχανισμός σας, κύριε Μητσοτάκη. Είστε μια τραγική φιγούρα από το πιο ζοφερό παρελθόν. Γιατί το αύριο θέλει φως, διαύγεια, δικαιοσύνη, δημοκρατία. Εσείς είστε σκοτάδι, συγκάλυψη, ολοκληρωτισμός. Αυτό είστε!».

Το μήνυμα για την Δικαιοσύνη

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «έχουμε σήμερα σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα βαριά ευθύνη όλοι και όλες. Θα αφήσουμε για πολύ να συνεχίζεται αυτή η εκτροπή; Πριν από μία εβδομάδα σας ρώτησα αν παρακολουθούσε η ΕΥΠ τους Αρχηγούς της Άμυνας και φύγατε από την Αίθουσα. Σήμερα τι πρέπει να κάνω για να απαντήσετε; Σήμερα τι πρέπει να σας ρωτήσω; Τι να πρωτορωτήσω;

Η ανεξάρτητη αρχή, όπως το Σύνταγμα ορίζει τις αρμοδιότητες της, προέβη προχθές σε έλεγχο, όπως συνταγματικά δικαιούται να κάνει, στην εταιρεία COSMOTE, στους παρόχους, που υποχρεούνται βάσει του νόμου να τηρούν το αρχείο και να αποδέχονται τον έλεγχο της κατά το σύνταγμα αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής. Δημοσιεύματα από ιστότοπο του εξωτερικού μας ενημέρωσαν ότι κατά τη διάρκεια του ελέγχου εκεί βρέθηκαν αποδείξεις για έναν ακόμη ευρωβουλευτή κι έναν ακόμη δημοσιογράφο, τον κ. Κύρτσο και τον κ. Τέλλογλου. Ο δε κ. Τέλλογλου μέσω της ερευνητικής του ομάδας μας ενημέρωσε χθες ότι έπεσε θύμα και φυσικής παρακολούθησης. Όχι πέρυσι ή πρόπερσι, όταν ήταν κάποιοι άλλοι “κακοί” μέσα στο γραφείο σας και κουμάνταραν αυτοί αντί για εσάς δήθεν, αλλά πριν από έναν μήνα. Και μάλιστα έπεσε θύμα φυσικής παρακολούθησης».

Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ερώτημα: «Πού οδηγείτε τη χώρα, κύριε Μητσοτάκη; Θα αναλάβετε την ευθύνη σας γι’ αυτήν την κατ’ εξακολούθηση και επαναλαμβανόμενη εκτροπή; Για πόσο θα δραπετεύετε;  Για πόσο θα παραβιάζετε το κράτος δικαίου; Για πόσο θα ευτελίζετε τους δημοκρατικούς θεσμούς; Ένας εκ των θεσμών της δημοκρατίας μας είναι και οι ανεξάρτητες αρχές. Η ανεξάρτητη αρχή που εκ του συντάγματος έχει την αρμοδιότητα να διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών των επικοινωνιών είναι η ΑΔΑΕ.

Αν θεωρείτε ότι η παρεμπόδιση της διαλεύκανσης της υπόθεσης των υποκλοπών από την εκ του Συντάγματος αρμόδια αρχή μπορεί να γίνει ανεκτή, ας γνωρίζετε ότι στη χώρα υπάρχει ακόμη Σύνταγμα, αλλά και δικαστές που σέβονται το λειτούργημα και τον ρόλο τους. Θέλω σήμερα να μην απευθυνθώ σε εσάς, να απευθυνθώ σε αυτούς, στους πολλούς λειτουργούς της ελληνικής Δικαιοσύνης, στους πολλούς που είμαι βέβαιος ότι θέλουν να κάνουν απερίσπαστοι τη δουλειά τους και συναντούν τα γνωστά εμπόδια από εκείνους που θέλουν να χειραγωγούν τη Δικαιοσύνη. Σε όλους αυτούς απευθύνομαι, που είναι βέβαιο ότι προσβάλλονται και θίγονται όταν ακούνε αυτή την κοινωνική βοή από τη δίκαιη αγανάκτηση του λαού μας, αυτή την απαίτηση που έρχεται από τα κάτω για έναν Βέλγο εισαγγελέα και στην Ελλάδα. Θέλω να μεταφέρω το μήνυμα και σε αυτούς και στον ελληνικό λαό ότι δεν χρειαζόμαστε Βέλγους εισαγγελείς, γιατί είμαι βέβαιος ότι οι εισαγγελείς μας θα μπορούσαν να φέρουν τα ίδια αποτελέσματα αν είχαν λυμένα τα χέρια τους. Αυτό χρειαζόμαστε!

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να αφήσουμε επιτέλους στους λειτουργούς της δικαιοσύνης να αναπνεύσουν, χωρίς παρεμβάσεις που προσβάλλουν το λειτούργημα, τον ρόλο, αλλά και την ίδια τη φήμη της χώρας διεθνώς.

Γιατί πόσο απλά θα ήταν τα πράγματα και πόσο λυτρωτική για όλους η εξέλιξη αν η δικαιοσύνη από την πρώτη στιγμή είχε κινηθεί, είχε ελέγξει αυτή τους παρόχους, είχε πάει έγκαιρα κι όχι μετά από εννιά μήνες να ελέγξει τις εταιρείες, πριν εξαφανιστούν τα στοιχεία, αν η δικαιοσύνη λειτουργούσε, με δυο λόγια, στο πνεύμα που αποτυπώνεται στη χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, του κ. Ράμμου».

Αναλυτικά ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα