Αλέξης Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης μετατρέπει την Ελλάδα από σύμμαχο σε χώρα-δορυφόρο και σε «αφύλακτο φυλάκιο»

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια στο πλαίσιο της συζήτησης για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι μετατρέπει την Ελλάδα από σύμμαχο σε χώρα-δορυφόρο και σε «αφύλακτο φυλάκιο», δίνοντας τα πάντα στις ΗΠΑ χωρίς να παίρνει ανταλλάγματα. Ξεκαθάρισε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταψηφίζει τη συμφωνία και ότι όταν γίνει η πολιτική αλλαγή και έρθει προοδευτική κυβέρνηση στη χώρα, θα θέσει θέμα διαπραγμάτευσή της.

«Εμείς στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία κατόπιν αμερικανικής προτροπής και οι ΗΠΑ στέλνουν F-16 για να πετάνε πάνω από τα ελληνικά νησιά» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αποκάλυψη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποδέχεται και προωθεί στο Κογκρέσο το αίτημα της Τουρκία για  αγορά επιπλέον 40 F-16  και εκσυγχρονισμό άλλων 80 με αποτέλεσμα να αλλάζει άρδην ο συσχετισμός των δυνάμεων στο Αιγαίο.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι γίνονται δυο κολοσσιαίας σημασίας παραχωρήσεις με την προς κύρωση συμφωνία. «Η πρώτη είναι ότι απεμπολείτε το σημαντικό χαρτί που είναι η ετήσια ανανέωσή της. Γίνεστε ο πρώτος πρωθυπουργός που συναινεί στην επ’ αόριστον αξιοποίηση έξι αμυντικών εγκαταστάσεων από τις ΗΠΑ» τόνισε. Η δεύτερη, όπως τόνισε, είναι η παραχώρηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εγκαταλείπει τις πάγιες θέσεις της χώρας στην εξωτερική πολιτική – τις οποίες επί σειρά ετών εξυπηρετούσαν και υλοποιούσαν πολλές κυβερνήσεις μεταξύ των οποίων και εκείνες της ΝΔ – να είναι πυλώνας σταθερότητας και διπλωματίας στην κρίσιμη περιοχή της Μεσογείου και επιλέγει ξανά και ξανά να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ΝΑΤΟ. 

Διερωτήθη δε ποια είναι τα αποτελέσματα του νέου δόγματος εξωτερικής πολιτικής που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Τα είδαμε το 2020 με την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας. Και σήμερα με την αναβάθμιση του ρόλου Τουρκίας» σχολίασε.

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για απίστευτη κοροϊδία της κυβέρνησης που ισχυρίζεται ότι πρόκειται για συμφωνία 5ετίας. «Καλό είναι κάπου να κρατάμε τα προσχήματα» τόνισε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση ντρέπεται να πει την αλήθεια και κρύβετε πίσω από τις λέξεις αφού ο ίδιος ο Αμερικανός ΥΠΕΞ την «κάρφωσε» αποκαλύπτοντας ότι μπορεί να παραμείνει εν ισχύ επ΄αόριστον. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε εκτενώς στο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κατάφερε να κερδίζει κανένα από τα όσα διεκδίκησε από τις ΗΠΑ για την ανανέωση της συμφωνίας. «Υπάρχει πρωθυπουργός σοβαρής χώρας του ΝΑΤΟ που θα την έκανε, ειδικά αφού εισέπραξε όλες αυτές τις αρνήσεις;» διερωτήθη. Σημείωσε δε ότι η υποβάθμιση των στρατηγικών συμφερόντων της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας δεν σταματούν στους εξοπλισμούς αλλά επεκτείνονται και στην ενέργεια, υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ ανακάλεσαν με non paper εγγράφως τη στήριξή τους στον Eastmed.

«Η Τουρκία εφαρμόζει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για το ουκρανικό; Δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ; Είναι ξεχωριστή περίπτωση;» συνέχισε τα ερωτήματα ο Αλέξης Τσίπρας. Ζήτησε δε να μάθει πού είναι η Ελλάδα, που έχει χιλιάδες Έλληνες στη Μαριούπολη και την Οδησσό, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος διεκδικεί ρόλο μεσολαβητή στην Ουκρανία με τη στήριξη μάλιστα του γ.γ. του ΟΗΕ και των ΗΠΑ.

Να πείτε δίπλα στον Μπάιντεν ότι είναι ψέμα πως θα δώσει 40 F16 στην Τουρκία, προκάλεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. «Αξιοποιείστε το momentum, αναστείλτε την ψήφιση της συμφωνίας και πηγαίνετε να αποδείξετε ότι είναι ψέμα. Και τότε ελάτε εδώ να την ψηφίσετε» υπογράμμισε.

«Πάει πολύ μου κουνάτε εσείς το δάχτυλο για διπλή στάση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής»

«Το να μου κουνάτε εσείς το δάχτυλο για διπλή στάση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής πάει πολύ. Εσείς, που συμμετείχατε στα συλλαλητήρια για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας και όταν γίνατε πρωθυπουργός τα ξεχάσατε όλα και τιμάτε τη Συμφωνία των Πρεσπών και την τηρείτε και όλα τα κάνετε. Μόνο φοβάστε να φέρετε προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας μην τα καταψηφίσει η μισή σας Κ.Ο.», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στη δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ο ελληνικός λαός δεν αξίζει μια κυβέρνηση που τον οδηγεί απο ήττα σε ήττα, και κοινωνική και εθνική”, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, προκαλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει στην επικείμενη επίσκεψη στις ΗΠΑ να μην αναβαθμιστούν τα τουρκικά F-16.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς Μητσοτάκη περί δήθεν κρυφών συναντήσεων του με τον Τζέφρυ Πάιατ, κατέθεσε το σχετικό δελτίο Τύπου της Κουμουνδούρου στα πρακτικά, καταγγέλλοντας πως «ο πρωθυπουργός αναγόρευσε τον πρέσβη των ΗΠΑ σε πολιτικό παράγοντα» κάτι που έχει να συμβεί «από την εποχή του Παπάγου». 

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε προ των ευθυνών του το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, που θα υπερψηφίσει τη συμφωνία αν και την χαρακτηρίζει ετεροβαρή. Όλοι κρινόμαστε από τη θέση μας, τόνισε, «δεν έχουν νόημα οι ταμπέλες και η επιστροφή στον πράσινο ήλιο», ενώ υπενθύμισε τα όσα είχε υποστηρίξει ο Ανδρέας Παπανδρέου στην αντίστοιχη συζήτηση στη Βουλή το 1990.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΓΗ