Αλέξης Τσίπρας: «Όποιοι νομίζουν ότι αγώνας έχει κριθεί, κάνουν μεγάλο λάθος»

Ο Κώστας Καραμανλής, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς έχουν «βαρύτατες ευθύνες για τη χρεοκοπία και αργότερα, τη λεηλασία αυτής της χώρας» υποστήριξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Αναφερόμενος στον Κώστα Καραμανλή, είπε «η κυβέρνηση Καραμανλή δημιούργησε ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, που ήταν και η αιτία που μας οδήγησε στην επιτροπεία. Ο κ. Καραμανλής και η παράταξη της ΝΔ γιγάντωσαν ένα τεράστιο πελατειακό κράτος, δημιούργησε συνθήκες ασυδοσίας».

«Θα ήμουν πολύ ευτυχής να ήμουν πρωθυπουργός σε αυτές τις συνθήκες, αλλά εγώ κλήθηκα να μαζέψω τα ασυμμάζευτα. Βρήκαμε το 2015 άδεια ταμεία, οι συντάξεις πληρώνονταν μήνα μήνα» ισχυρίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είπε για τον Γιώργο Παπανδρέου πως «ήταν στον κόσμο του, δεν είχε ιδέα τι ακριβώς συνέβαινε και έλεγε “λεφτά υπάρχουν”. Ο ίδιος με τους χειρισμούς του έφερε το ΔΝΤ και τα Μνημόνια. Αργότερα, ο κ. Σαμαράς οδήγησε τη χώρα σε κοινωνική λεηλασία, 28% ανεργία, 300.000 λουκέτα».

Μιλώντας για τη δική του διακυβέρνηση, υποστήριξε πως «θα με κρίνουν η ιστορία και ο λαός. Είμαι ο πρωθυπουργός που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, εκείνοι την έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια», ισχυριζόμενος πως «εγώ κατάφερα εκεί που αυτοί απέτυχαν».

Μιλώντας για την υπόθεση Novartis και τη μομφή Σαμαρά για πλεκτάνη, είπε πως ο κ. Σαμαράς «έχει τεράστιες ευθύνες για το μεγάλο σκάνδαλο της Novartis», προσθέτοντας πως «δεν είναι η πρώτη φορά που έχει αργούς ρυθμούς η Δικαιοσύνη».

«Εγώ ποτέ δεν μίλησα για ποινικό σκέλος, μιλούσα για πολιτικές ευθύνες και ο κ. Σαμαράς έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες», είπε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στις σχέσεις του με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, είπε πως «εάν μπορούσα, θα είχα τελειώσει νωρίτερα με τον Καμμένο», ενώ πρόσθεσε ότι είχε συζητήσεις με τον Σταύρο Θεοδωράκη, για συνεργασία με το Ποτάμι. Επίσης, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να ανατρέψει το προβάδισμα των 9,5 μονάδων της ΝΔ στις ευρωεκλογές, υποστηρίζοντας πως «ο ελληνικός λαός θα προσέλθει τώρα με τελείως διαφορετικά κριτήρια και τρόπο σκέψης σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε επίσης την ΝΔ ότι «κάνει μια πολυδάπανη καμπάνια, με εκατ. ευρώ στο διαδίκτυο. Από πού βγαίνουν τα χρήματα όταν χρωστά 280 εκατ. και δεν πληρώνει φράγκο;…από χορηγούς, να μας πουν από ποιους».

«Όποιο κόμμα κερδίσει τις εκλογές, με μία ψήφο διαφορά, είναι το κόμμα που θα σχηματίσει κυβέρνηση και αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης (σ.σ. για νέα εκλογική αναμέτρηση) είναι παραμύθια με δράκους που δεν υπάρχουν», είπε επίσης ο κ. Τσίπρας- ενώ ισχυρίστηκε πως ο κ. Μητσοτάκης δείχνει «αλαζονεία»: «αν δεν πάρει λευκή επιταγή, να απειλεί την κοινωνία ότι θα την τιμωρήσει πηγαίνοντας σε κάλπες το 15Αύγουστο. Φαντασtείτε και να της δώσει λευκή επιταγή, πού θα φθάσει αυτή η αλαζονεία, θα γίνει ανεξέλεγκτη».

«Μαθηματικά είναι απόλυτα εφικτά να καλύψουμε τη διαφορά των 500.000 ψήφων. Εξαρτάται από τη συμμετοχή στην κάλπη, πόσοι και ποιοι θα ψηφίσουν» πρόσθεσε. 

«Δεν αμφισβητώ ότι έχει δημιουργηθεί ψυχολογία παράστασης νίκης για την ΝΔ (αλλά) εγώ δεν είμαι ο πρωθυπουργός που θα κάτσω έστω μία μέρα στο αξίωμά μου αν υπάρχει αμφισβήτηση ότι η κυβέρνησή μου και εγώ δεν χαίρουν της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Όποιοι νομίζουν ότι αγώνας έχει κριθεί, κάνουν μεγάλο λάθος»

«Όποιοι νομίζουν ότι αγώνας έχει κριθεί, κάνουν μεγάλο λάθος», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στην Πλατεία Ελευθερίας στην Καβάλα.

«Στις εθνικές εκλογές αποφασίζουμε αν θα συνεχίσουμε όλοι μαζί τη πορεία προς τα εμπρός ή θα γυρίσουμε πίσω. Στην εποχή που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε όπου ο καθένας μόνος του θα παλεύει να επιβιώσει και όποιος αντέξει. Στις εθνικές εκλογές λοιπόν αποφασίζουμε για τη ζωή μας και η απόφαση θα είναι βαριά και κρίσιμη», είπε.

Υποστήριξε ότι οι πολιτικοί αντίπαλοί του και ΜΜΕ προσπαθούν να πείσουν ότι το παιχνίδι έχει κριθεί «και προσπαθούν βουβά, μέσα στη λήθη, μέσα στη θερινή ραστώνη, να επιβάλλουν μια πραγματικότητα που τους βολεύει, όμως η δική μας φωνή δεν θα σωπάσει».

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι «αποκαθιστά την ιστορία μας, την ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας και βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό», δηλώνοντας «υπερήφανος» που «έδωσε λύση σε ένα πρόβλημα δεκαετιών».

ΑΠΕ ΜΠΕ