Αλεξία Μπακογιάννη: Σύμβολο

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Η Αλεξία Μπακογιάννη ξεκίνησε από ένα είδος δημοσιογραφίας που της επέτρεπε να κάνει και δημόσιες σχέσεις μεγάλης βιομηχανίας. Μέχρι που στο τέλος έστησε δικό της μαγαζί- όχι δημοσιογραφικό ασφαλώς.

    

Η κυβέρνηση Μελόνι στην Ιταλία άνοιξε δουλειές -πολλά λεφτά, για διυλιστήρια μιλάμε- με έναν Γαλλοϊσραηλινό που έχει καταδίκες για διαφθορά και εντάλματα σύλληψης στην Ελβετία και τη Ρουμανία.

Δεν θα μας ένοιαζε, αν ο τύπος στις διαπραγματεύσεις με τους Ιταλούς δεν είχε στο επιτελείο του μια γνωστή μας: την Αλεξία Μπακογιάννη. Για να το γράφουν οι Financial Times, δεν μπορεί να είναι μπαρούφα.

Το θέμα είναι ότι όλη η υποθεση μυρίζει, εκτός από πετρέλαιο και σκάνδαλο.

Επειδή πρόκειται για το ευρύτερο Μητσοτακαίικο, καλό είναι να έχουμε το νου μας.

Εξ όσων προκύπτουν από το δημοσίευμα η κυρία –ανεψιά Πρωθυπουργού, κόρη βουλευτίνας της ΝΔ και αδελφή δημάρχου,- δεν εμπλέκεται απλώς επαγγελματικά, κάνοντας την επικοινωνιολόγο του υπόπτου.

Κατά την εφημερίδα κατέχει και μετοχές μια ενεργειακής εταιρίας στην Κύπρο. Ήταν μαλιστα ένα φεγγάρι και στο Δ.Σ. -δεν επένδυσε απλώς τις οικονομίες της…

Από τα συμφραζόμενα αναδύεται ότι ενδέχεται συμμετέχει στην ιταλική δουλειά.

Μάλιστα η κυβέρνηση του μπάρμπα της αρνήθηκε να εκτελέσει ένα ρουμανικό ένταλμα σύλληψης του πρωταγωνιστή, οπότε ισως μιλάμε για αυτό που η Φώφη Γεννηματά αποκαλούσε «Μάξιμου ΑΕ».

Η Αλεξία Μπακογιάννη ξεκίνησε από ένα ειδος δημοσιογραφίας που της επέτρεπε να κάνει και δημόσιες σχέσεις μεγάλης βιομηχανίας. Μέχρι που στο τελος έστησε δικό της μαγαζί- όχι δημοσιογραφικό ασφαλώς.

Μόνο οι μεγάλες δουλειές δεν της έλλειψαν, αφού την έχουν προτιμήσει πάντως μεταξύ άλλων:

– Εμπορική Τράπεζα, MISKO και Barilla, ΑΝΕΚ Hellenic Seaways, Unilever, όμιλος Καράτζη, Sprider Stores, όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Ernst & Young, όμιλος ΡΟΚΑΣ-IBERDROLA, Euromedica, όμιλος Σφακιανάκη, ΟΠΑΠ, Ομιλος ΑΒ Βασιλόπουλος, Παπαστράτος, εταιρίες που σχετίζονται με το Ελληνικό, η Fraport, αλλά και η πολυσυζητημένη σύμβαση με τον Ερυθρό Σταυρό επί Μαρτίνη.

Ακούστηκαν και φήμες για σύμπραξη με ομότεχνο της, άλλης πολιτικής δυναστείας. Η ισχύς εν τη ενώσει.

Δεν είναι ακριβώς «σύμβουλος στρατηγικής», όπως αυτοπαρουσιάζονται αυτές οι εταιρίες, αλλά « strategic partner» των πελατών της – με ό,τι και αν σημαίνει αυτό.

Η δραστηριότητά της – μέσα και το νταραβέρι με τον καταζητούμενο- προσθέτει μια ενδιαφέρουσα πτυχή στην αντίληψη που έχουν κάποιοι γόνοι πολιτικών οικογενειών: αντι να κυνηγάς ψήφους, καλύτερα να κυνηγάς δουλειές.

Από αυτή την άποψη θα δυσκολευτεί να πείσει το πελατολόγιό της δεν διαμορφώθηκε και με τις διασυνδέσεις που εξασφαλίζει το οικογενειακο όνομα- ιδίως όταν πελάτης είναι το…δημόσιο.

Αν αυτά, μαζί με την αποκάλυψη, από το Dοcumento, ότι κάποιος- μη λέμε ονόματα- της είχε φυτέψει το Predator, συνδυαστούν με τον οικογενειακό βίο της, είναι κεντρικό σύμβολο μιας δυναστείας που εκτός πολιτική και business as usual, παράγει και σαπουνόπερες…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR