Ο ΣΥΡΙΖΑ τρίτο κόμμα: Το ταξίδι του Στέφανου Κασσελάκη τελειώνει εδώ

Του Νίκου Λακόπουλου

Η νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll για λογαριασμό του Action 24 και οι επόμενες, όπως αυτή της GPO χθες, δείχνουν αυτό που όλοι περίμεναν: το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 12,9% ο ΣΥΡΙΖΑ στο 11,9% με την πιθανότητα να φτάσει στο 16% το πρώτο κόμμα και 14,7 ο δεύτερος.

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι πως στην ερώτηση «θα ψηφίζατε ένα κόμμα με καθαρό αριστερό προσανατολισμό που θα δημιουργούνταν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;» το 54% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ απαντάει Ναι η Μάλλον Ναι.

Η προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ -του Κασσελάκη- μετά την δημιουργία ενός κόμματος με καθαρό αριστερό προσανατολισμό είναι ένα μονοψήφιο ποσοστό -αν φτάσει στις ευρωεκλογές με την ηγεσία του νέου πρόεδρου.

Στο ερώτημα αν «πιστεύετε ότι με τον Στέφανο Κασσελάκη, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει σε ανοδική τροχιά ή θα συνεχίσει να χάνει δυνάμεις» οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν πώς θα συνεχίσει να χάνει δυνάμεις (50%) και μόνο το 39% πιστεύει ότι θα μπει σε ανοδική τροχιά.

Με άλλα λόγια μόνο το 41% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ “ψηφίζει” Κασσελάκη με διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ κυρίως και το 54% να δηλώνει ότι θα ψηφίσει ένα αριστερό κόμμα με καθαρό προσανατολισμό.

“Ως εδώ ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ζήσε με την ανάμνησή του” σχολιάζει ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου στο κείμενο αποχώρησής του καθώς ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης με την αποχώρησή του από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως «θα συμμετάσχω στην κοινή προσπάθεια να δοθεί απάντηση στο πολιτικό κενό πού υπάρχει».

Ακατάλληλος ο Κασσελάκης

Η δημοτικότητα του Στέφανου Κασσελάκη είναι πολύ χαμηλή και μόνο το 6% τον θεωρεί κατάλληλο για πρωθυπουργό -αν και ο ίδιος είναι σίγουρος πώς θα κυβερνήσει.

Το ερώτημα είναι -αν φτάσει στις ευρωεκλογές υπό την ηγεσία και δεν γίνουν ανατροπές στο συνέδριο τι θα κάνει αν δεν πιάσει το 17-18% που ο ίδιος βάζει ως πήχη με τη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Προφανώς η κινητοποίηση του Αλέξη Τσίπρα με αλλεπάλληλες συναντήσεις στις οποίες εκφράζει την ανησυχία του για την ενότητα του κόμματος αφορά τον κίνδυνο να μην είναι πια το κόμμα του αξιωματική αντιπολίτευση και να βρεθεί στις ευρωεκλογές με μονοψήφιο ποσοστό.

Και έχει ενδιαφέρον ποιους συναντάει εκτός από τον Κασσελάκη -που ζήτησε εκείνος να τον δει αφού κατάλαβε πως οι σφαίρες για τον Τσακαλώτο βρήκαν τελικά τον Αλέξη Τσίπρα.

Συναντά τον Γαβριήλ Σακκελαρίδη δημόσια, αν και δεν έχει κάποιο ρόλο στο κόμμα, τον Πάνο Ηλιόπουλο και τον Δημήτρη Τεμπονέρα.

Ο Τσίπρας και το “νέο κύμα”

Τι κοινό έχουν αυτοί οι τρεις -που δεν εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο του Κασσελάκη -δηλαδή του Πολάκη- με τη Ομπρέλα; Aνήκουν στο “νέο κύμα” για το οποίο μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας όταν παραιτήθηκε με την σαφή παραδοχή πως ο κύκλος του παλιού ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε και ο ίδιος “παραμερίζει” για να περάσουν οι νέοι.

Μάλλον το νέο κύμα δεν το εκφράζει ο Στέφανος Κασσελάκης και η παραμονή του στην ηγεσία οδηγεί στην διάλυση του κόμματος καθώς πληθαίνουν οι φωνές για επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα.

Ενδιαφέρον έχει πως οι 47 της Ομπρέλας που αποχώρησαν από την Κεντρική Επιτροπή δεν βιάζονται να κάνουν κόμμα και δεν στρέφονται εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά της Ομάδας Κασσελάκη που φαίνεται να θέλει ένα κόμμα μικρότερο, αλλά υπό τον έλεγχό της.

Η αποχώρηση της Ομάδας Αχτσιόγλου και η συνάντηση της με την Ομπρέλα και όσους αποχωρούν κατά μόνας ή ως “κόμματα” σαν αυτό του Πέτρου Κόκκαλη θα είναι καθοριστική για τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία:

Το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ -που είχε ψηφίσει Κασσελάκη- βλέπει θετικά ένα κόμμα με καθαρό αριστερό προσανατολισμό από τα στελέχη που αποχωρούν -που ανάλογα με τις συμμαχίες που θα το διαμορφώσουν μπορεί να αποσπάσει ψήφους από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, την ανένταχτη αριστερά και την αποχή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη- ήδη τρίτο κόμμα- κινδυνεύει να είναι πέμπτο… ή έκτο κόμμα -αν υπάρχει. Το ταξίδι του Κασσελάκη στην Ελλάδα φαίνεται πως τελειώνει εδώ.

ΑΠΟ ΤΟ RADAR.GR