Αλλού οι μίζες, αλλού τα εγκαίνια

Τα εγκαίνια ενός δημοσίου έργου ή η έναρξη λειτουργίας μιας δημόσιας δραστηριότητας γίνονται από τους εκάστοτε κυβερνητικούς παράγοντες – του Πρωθυπουργού συμπεριλαμβανομένου, αν πρόκειται για κάτι σημαντικό. Ίσως κακώς, άλλα έτσι γίνεται σε όλον τον κόσμο.

Κανείς – στον υπόλοιπο κόσμο- δεν διεκδικεί το έργο σαν “δικό του”. Ούτε η κυβέρνηση που το εγκαινιάσει, ούτε η αντιπολίτευση επί των ημερών της οποίας ενδεχομένως   ξεκίνησε. Για το απλούστατο λόγο ότι κάνεις από τους δυο δεν το πλήρωσε από την τσέπη του. Τα δημόσια έργα γίνονται με λεφτά των φορολογουμένων και μόνο σ’ αυτούς ανήκουν.

Στην Ελλάδα εξακολουθεί να ισχύουν οι βαλκάνιοι παλαιοκομματισμοί κατά τους οποίους το έργο “ανήκει” σε πολιτικά πρόσωπα ή κυβερνήσεις. Δεν λένε π.χ. “αυτό έγινε επί των ημερών μου”, αλλά “αυτό είναι δικό μου”. Σα να το έφεραν από το σπίτι τους.

Αυτή την οπισθοδρομική νοοτροπία την είδαμε να ξετυλίγεται σε όλον τον ευτελισμό στην εγκαινίαση της σήραγγας των Τεμπών. Το έργο εγκαινιάσθηκε από τον Πρωθυπουργό της  χώρας, παρουσία της επιτρόπου  Κρέτσου εκ μέρους της Κομισιόν- που έβαλε τα περισσότερα λεφτά.

Αυτός είναι σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. Θα μπορούσε να είναι οποιασδήποτε πρωθυπουργός του οποίου η θητεία συμπίπτει με την ολοκλήρωση του έργου. Έτυχε να είναι ο Τσίπρας.  Και στην εκδήλωση ήταν παρόντες εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα και όσοι προβλέπονται από τελετουργικό σ’ αυτές τις περιπτώσεις- όπως π.χ. ιερείς και …βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Π.χ. η διαδικασία των Ολυμπιακών Αγώνων  έγινε επί  διακυβέρνησης Σημίτη κατά κύριο λόγο.  Όταν έγιναν οι Αγώνες όμως την Πολιτεία εκπροσωπούσε ο τότε Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Κανείς δεν είπε γιατί δεν ήταν ο Σημίτης.

Κατ’ ανάλογο τρόπο την Κομισιόν εκπροσώπησε στα Τέμπη η σημερινή επίτροπος. Οι προκάτοχοί της δεν θα διεκδικούσαν ποτέ να τους αναγνωριστεί η ιδιοκτησία του έργου. Εκπροσωπείται  ο  θεσμός, όχι τα πρόσωπα.

Αυτό που δεν περίμενε κανείς ήταν η αντίδραση της… ΝΔ η οποία διεκδίκησε το έργο ως …δικό της. Ένας υπουργός της μάλιστα ως προσωπικό του. Προέτρεψε μάλιστα προς βοήθεια τον Θ. Πάγκαλο,  με τη συνήθη χυδαιότητα του λόγου του,  να τα βάλει με τον “τσόγλανο Τσίπρα”, τον οποίο χαρακτήρισε ” δαφνοκλέφτη”. Ωραίους …ψηφοφόρους έχει ο Κυριάκος.

Τι να πει κανείς;  Η τριτοκοσμική  κουλτούρα δεν λέει να μας εγκαταλείψει. Και το μόνο που μπορεί να σχολιάσει κάποιος είναι ότι “σε άλλη περίοδο πέφτουν οι μίζες, σε άλλη γίνονται τα εγκαίνια”. Αν αυτό είναι άδικο, για ποιους είναι;