Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Ένας όρθιος!  

Του Γ. Λακόπουλου

«Αν το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη του εισηγείται όξυνση του πολιτικού κλίματος, εγώ το θεωρώ μείζον λάθος. Με τις κραυγές ο κόσμος απομακρύνεται».

Μιλάει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.  Το είπε στην τηλεόραση της ΕΡΤ το βράδυ της Πέμπτης, αλλά… δεντο άκουσαν τα μίντια που πρόσκεινται στη ΝΔ. Ο  άνθρωπος από το 2015 διασώζει διαρκώς την τιμήν της ΝΔ.

Μετά τις αποστάσεις από τους Γεωργιάδη-Βορίδη και την ακροδεξιά στροφή, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ πήρε καθαρή θέση στην ακραία συμπεριφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή.

Μετά την έντιμη στάση του στην πρώτη επίσημη υποψηφιότητα Έλληνα Πρωθυπουργού για το Νόμπελ και με τη σθεναρή τοποθέτηση  στην ανάδειξη της προσφοράς του Προκόπη Παυλοπούλου  στη χώρα, μίλησε με παρρησία για το οικτρό φαινόμενο των κλακαδόρων της ΝΔ που ενθάρρυναν την ακρισία με την οποία εμφανίσθηκε στο Κοινοβούλιο ο Μητσοτάκης και τις ελεεινολογίες που απήγγειλε.

Χωρίς να μασάει το λόγια του εξήγησε ότι αν ήταν στην ηγετική ομάδα -από την οποία διαχωρίζει διαρκώς τη θέση του- θα εισηγούνταν να διατηρήσει το κόμμα ήπιους τόνους και να επικεντρωθεί στην ανάδειξη προγραμματικών θέσεων.

Ο Μεϊμαράκης αναδεικνύεται διαρκώς σε υποδειγματικό πολιτικό πρόσωπο. Ουδείς μπορεί να του αμφισβητήσει την αγωνιστική συμμετοχή  στις δραστηριότητες του κόμματος του από τη δεκαετία του  ’70 που τον έφεραν σε υψηλά κομματικά, κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά αξιώματα  και την ηγεσία της.

Είναι η προσωποποίηση της ΝΔ των Καραμανλήδων και της Κεντροδεξιάς. Αλλά ταυτόχρονα είναι η προσωποποίηση του ήθους, της πολιτικής τόλμης και της καθαρότητας της πολιτικής πρακτικής και του λόγου.

Σταθερά απέναντι από τις πρακτικές των Σαμαράδων από την εποχή τον Κενταύρων και των Ρέητζερς κι αργότερα των ακροδεξιών μουσαφιραίων-που λέει κι ο Αντώναρος- που εξελίχθηκαν σε ανατριχιαστική φρουρά εκλεγμένου προέδρου της ΝΔ.

Ο Μεϊμαράκης τιμά τα αξιώματα που είχε ως τώρα και δεν δημιουργεί προβλήματα στον Μητσοτάκη. Παρότι θα μπορούσε να τον είχε ρίξει στο καναβάτσο από τον καιρό που το κύκλωμα Μητσοτάκη -Σαματά τον αντιμετώπισε με χτυπήματα καθώς από τη μέση για να τον αποκλείσει από την ηγεσία του κόμματος.

Για να μη βλάψει τη ΝΔ δεν κατήγγειλε ούτε το σαμποτάζ  στις αρχαιρεσίες που θα τον έβγαζαν πρόεδρο από τον πρώτο γύρο. Ούτε τις αθλιότητες με τις «παράγκες» στην επαναληπτική εκλογή’.

Μετά την ήττα του δεν συμβιβάσθηκε ούτε στιγμή με τις πρακτικές του Μητσοτάκη και αντιστάθηκε δημόσια στο γαϊτανάκι του αιτήματος για πρόωρες εκλογές. Δεν κατάπιε την ιδεολογική και πολιτική διολίσθηση, τους εναγκαλισμούς με τους  πρώην βουλευτές του ΛΑΟΣ που κάνουν σήμερα κουμάντο στη ΝΔ  σε συνεργασία με εξωπολιτικά κέντρα, μιντιάρχες και μια ομάδα αμειβομένων ίμαζ μέικερς που έχουν καταργήσει την πολιτική υπερ της επικοινωνίας.

Σε κάθε περίπτωση λέει τη γνώμη του ευθέως. Με πίστη στις προσωπικές αξίες  του και τις πολιτικές παρακαταθήκες του ιδρυτή της ΝΔ: οι Καραμανλήδες  δεν θα πήγαιναν ποτέ στη Βουλή να πουν «νάτος, νάτος ο Τσίπρας ο σκαφάτος» – σαν χούλιγκαν.

Ο παλιός Καραμαλής δεν δέχθηκε την θλιβερή μεθόδευση του πατρός Μητσοτάκη κατά του Ανδρέα Παπανδρέου το 1989 -και ας αισθανόταν αδικημένο από τον ιδρυτη του ΠΑΣΟΚ.

Ο Κώστας Καραμανλής πέταξε έξω τον Καρατζαφέρη για λόγους ήθους και δεν δέχθηκε καμία συνεργασία με τα άκρα που έβαλε στη Βουλή το σύστημα διαπλοκής που τον πολεμούσε.

Ο Γεώργιος Ράλλης φώναξε στο  πλήθος «δεν θέλω ου» για τους αντίπαλους  του.

Ο Μεϊμαράκης πατάει σταθερά σε αυτή τη βάση του πολιτικού πολιτισμού και των ιδρυτικών παραδόσεων της ΝΔ, όπως τα συνέχισε ο Κώστας Καραμανλής και ο ίδιος.

Προς τιμήν της και η Ντόρα Μπακογιάννη, που προσπάθησε να ανακόψει την πορεία του Κυριάκου προς την ηγεσία, έχοντας επίγνωση γιατί το τι θα επακολουθήσει. Τώρα που η Ντόρα βγήκε στο περιθώριο και ο Καραμανλής επιλέγει τη σιωπή, ο Μεϊμαράκης είναι ο μόνος από τους επιφανείς της ΝΔ που προσπαθεί να ανακόψει την κατηφόρα.  Γιατι   οσα λέει ειναι σωστα και θα ωφελούσαν το κόμμα του, αν τον άκουγαν. Οπως θα ήταν και άλλη η ποιότητα της πολιτικής ζωής αν ειχε εκλεγεί  αυτός αντι του Μητσοτάκη.  Αρα και περισσότερες  οι πιθανότητες της ΝΔ να κυβερνήσει.

Σήμερα στέκεται όρθιος, προτάσσει την πολιτική ηθική και την αξιοπρέπεια που πρέπει να έχει το δημόσιο πρόσωπο. Υπερασπίζεται τη παιδαγωγική της πολιτικής, όταν άλλοι προσκυνούν τον Άδωνι Γεωργιάδη γιατί νομίζουν ότι θα τους βγάλει βουλευτές.

Στην παρέμβασή του υποδηλώνεται το ότι ο Μητσοτάκης είναι έρμαιο στα χέρια μια ομάδας αδίστακτων επαγγελματιών της φαιάς προπαγάνδας. Εναντιούμενος στη θλιβερή εικόνα του επικεφαλής της ΝΔ στη Βουλή, τιμά την ιστορία του, το κόμμα του και πρωτίστως την πολιτική.

Θα είναι ανάταση της πολιτικής, αν αυτός, πρώτος από όλους, εκπροσωπήσει τη ΝΔ και τη χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο.