Ανάγκη άμεσης επέμβασης της Ευρώπης

Του Μελέτη Ρεντούμη

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμη και επικίνδυνη, από τότε που ξεκίνησαν οι συνεχείς Navtex της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με στόχο γεωτρήσεις και παράνομες έρευνες υδρογονανθράκων έξω από κάθε έννοια δικαίου εθιμικού ή μη.

Η Ελλάδα ως όφειλε έχει ήδη προβεί σε μια πληθώρα διπλωματικών κινήσεων εντός και εκτός ΕΕ, με στόχο να δημιουργήσει συμμαχίες, με αποκορύφωμα βέβαια την χάραξη θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο, αλλά και την απόφαση της κυβέρνησης για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο πέλαγος.

Παρόλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το βασικό σημείο αναφοράς της χώρας μας είναι η Ευρώπη ως ισότιμο μέλος της ευρωζώνης.

Η ΕΕ δυστυχώς παρά τις δηλώσεις συμπαράστασης προς την Ελλάδα, αλλά και τις συνεχείς διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες της Γερμανίας, που ασκεί την προεδρία της Ένωσης, δεν έχει καταλήξει σε κάποια μορφή κυρώσεων προς την Άγκυρα, ενώ ακόμη και τα κείμενα που δημοσιεύονται από τις συνόδους κορυφής, είναι προσεκτικά και υποστηρικτικά υπέρ της Ελλάδας, χωρίς όμως να κλείνουν τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία.

Πλέον με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και την άμεση αντίδραση της Γαλλίας με ασκήσεις με στρατιωτικά μέσα, έχει καταρτιστεί ένας κατάλογος κυρώσεων που πιθανόν να ενεργοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί η επόμενη Σύνοδος Κορυφής.

Πιο συγκεκριμένα έχει ήδη προταθεί εμπάργκο σε θέματα ενέργειας, περιορισμοί εξαγωγών σε τεχνολογικό υλικό, αλλά και απαγόρευση χρηματοδότησης των τουρκικών τραπεζών από τις κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος, γεγονός που αν τελικά συμβεί ενδέχεται να ισοπεδώσει την τουρκική οικονομία.

Παρά ταύτα, λόγω των σημαντικών διμερών συμφωνιών που έχει συνάψει η Τουρκία με σημαντικά κράτη μέλη όπως η Γερμανία, είναι αμφίβολο αν θα ψηφιστεί ένα ισχυρό πακέτο κυρώσεων, με στόχο να περάσει πραγματικά το μήνυμα, ότι η ΕΕ είναι κυριολεκτικά ενωμένη και δείχνει αλληλεγγύη σε όποιο κράτος μέλος δέχεται επίθεση στα κυριαρχικά του δικαιώματα.

Παρεμπιπτόντως, η Γερμανία συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμα πώλησης γερμανικών υποβρυχίων προς την Τουρκία, με ό,τι συνεπάγεται συμβολικά αυτό για την προοπτική εκτόνωσης της κατάστασης στην Μεσόγειο.

Σε κάθε περίπτωση, η Ένωση οφείλει να απαντήσει το επόμενο διάστημα, με μία φωνή, στην εντεινόμενη τουρκική ασυδοσία, καθώς τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά, αλλά και γιατί μια αποσταθεροποίηση στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, θα έχει τραγικές οικονομικές αλλά και γεωπολιτικές επιπτώσεις στην ήδη πληγωμένη ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.