Ανάγκη νέας εκστρατείας εμβολιασμού

Του Μελέτη Ρεντούμη

Η εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας, μπορεί παγκόσμια να βαίνει μειούμενη σε επίπεδο κρουσμάτων και θανάτων, όμως αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, ότι έχει εκλείψει σε όλη την υφήλιο ή στην Ελλάδα.

Για την χώρα μας συγκεκριμένα, πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως το 50% των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί, δηλώνουν πως είτε θα το κάνουν πολύ αργότερα, ή καθόλου, γεγονός που προβληματίζει σίγουρα το Υπουργείο Υγείας αλλά και την επιτροπή των ειδικών.

Επίσης, αν το παραπάνω συμπεράσματα συνδυαστεί με τις απρόβλεπτες συνέπειες της ινδικής μετάλλαξης καθώς και άλλων που ενδεχομένως προκύψουν καθώς και της χαλαρότητας που επικρατεί στην τήρηση των μέτρων, με μάσκες και αποστάσεις κυρίως από το νεότερο πληθυσμό, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουμε το φθινόπωρο και τον χειμώνα, ένα νέο κύμα πανδημίας, παρά τον αριθμό των ήδη εμβολιασμένων.

Συνεπώς είναι επιτακτική η ανάγκη, το κράτος, η κυβέρνηση και η πολιτεία συνολικά, να συμφωνήσουν με διακομματική συναίνεση, σε μια έντονη εκστρατεία εμβολιασμού, αναδεικνύοντας τόσο τα οφέλη, όσο και τους μεγάλους κινδύνους που συντρέχουν σε περίπτωση νόσησης, για την υγεία του καθενός, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο, αλλά και στην διαδικασία υπερμετάδοσης, που ενδέχεται να πυροδοτήσει νέο κύμα πανδημίας, αναιρώντας όλη την προσπάθεια του εμβολιασμού.

Επίσης η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, τουλάχιστον στους υγειονομικούς πρέπει να εξεταστεί άμεσα από την κυβέρνηση, καθώς είναι αδιανόητο όσοι είναι εντεταλμένοι να υπερασπίζονται την δημόσια υγεία, τελικά να την απειλούν οι ίδιοι μέσω της δικής τους άρνησης.

Τέλος πρέπει να προσδιοριστούν και να ανακοινωθούν συγκεκριμένα προνόμια, για όσους θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις, τόσο στην ελληνική επικράτεια όσο και στην Ευρώπη, σε συνεργασία με την Κομισιόν, στα πλαίσια της έκδοσης του πράσινου πιστοποιητικού.

Εν κατακλείδι, οφείλουν να κατανοήσουν όλοι, πως τόσο η μελλοντική υγεία του πληθυσμού, όσο και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, περνούν μέσα από τον αποτελεσματικό και καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού προς αποφυγή απρόβλεπτων και ανεπιθύμητων συνεπειών για την κοινωνία.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός