Αντώνης Σαμαράς: Αρχές

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Η δημιουργία του συγκεκριμένου Ιδρύματος, υποδηλώνει προθέσεις ιδιοτελούς παραχάραξης της Ιστορίας. Είναι παλιά συνήθεια του Σαμαρά να πολιτεύεται χωρίς αρχές.

Συχνά η πολιτική εκδηλώνεται ως φάρσα. Παράδειγμα η ίδρυση ΝΠΙΔ από τον Αντώνη Σαμαρά με αντικείμενο τον… εαυτό του. – Και προφανώς την «ανδρική» σχολή του.

Σε ένα χάπενινγκ ανάμεσα σε κοινωνική συνάθροιση και εσωκομματικό γεγονός, στις πρώτες θέσεις των εγκαινίων θα κάθονται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής.

Από τους υψηλόβαθμους του παρελθόντος της ΝΔ, μόνο ο Προκόπης Παυλόπουλος θα απουσιάζει – αξιοπρεπώς.

Περί ορέξεως ουδείς λόγος. Αλλά οι δυο υψηλοί προσκεκλημένοι του Μεσσήνιου πολιτικού έχουν ανατρέξει στους, σπαρταριστούς, στόχους του Ιδρύματος που καλούνται να επικυρώσουν;

Πχ: η «συστηματική μελέτη, έρευνα και προβολή του έργου του πρώην πρωθυπουργού» και η «διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης με την ανάδειξη γεγονότων της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας».

Από μόνοι τους αυτοί οι στόχοι είναι προβληματικοί και ανεπαρκείς, για να δικαιολογήσουν την παρουσία Καραμανλή και Μητσοτάκη σ’ αυτή την ετερόκλιτη συνάθροιση.

Ποιο ακριβώς είναι το «έργο του Σαμαρά» ως πρωθυπουργού, που χρήζει μελέτης έρευνας και προβολής;

Ότι πήρε το μικρότερο ποσοστό στην ιστορία της ΝΔ; Ότι άνοιξε τις πόρτες της στα βλαστάρια του ακροδεξιού ΛΑΟΣ που είχε αποκόψει ο Καραμανλής; Ή ότι, όπως του καταλόγισε ο Μεϊμαράκης, «πρόδωσε το δάκρυ του εθνάρχη»;

Από επικριτής του Μνημονίου Παπανδρέου σύρθηκε – ενυπογράφως – στην επικύρωσή του, αποδεχόμενος ότι την προσφυγή σε διεθνή οικονομικό έλεγχο κατέστησε υποχρεωτική ο Καραμανλής, του οποίου υπήρξε υπουργός.

Στην ιστορική μνήμη, που θα «διαφυλάξει» αυτό το Ίδρυμα, περιλαμβάνεται και η ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της ΝΔ το 1993;

Κατά την «ανάδειξη των γεγονότων» θα ερευνηθεί η καταγγελία του ανατραπέντος Πρωθυπουργού, ότι τον έριξε χάριν των «διαπλεκομένων συμφερόντων» και οι βαρείς χαρακτηρισμοί με τους οποίους τον στόλιζε;

Ο – αμοραλιστής – γιος του, θα πάρει στα εγκαίνια και τις εξομολογήσεις του πατρός του για τον Σαμαρά εκείνη την περίοδο;

Κατά τον νόμο , για να αναγνωρισθεί ένα «Ίδρυμα», γίνεται γνωστός ο διαθέτης – που αφήνει μέρος της περιουσίας του για τους σκοπούς του..

Το Ίδρυμα Σαμαρά, υπόσχεται δράσεις – από εκδόσεις μέχρι… πανεπιστημιακές έδρες – χωρίς αναφορά στη χρηματοδότηση.

Προβάλει όμως το μπαλαμούτι ότι «θα είναι ανεξάρτητο από την ενεργό παρουσία του πρώην πρωθυπουργού στην πολιτική ζωή».

Είναι προφανές ότι ο Μητσοτάκης θα παραστεί στα εγκαίνια για να πουλήσει «ενότητα» και να εμποδίσει τον – παρακολουθούμενο δια του Predator – Σαμαρά, ως κεντρικό ομιλητή, να τον πυροβολήσει. «Είμαι εδώ και σε βλέπω».

Για την παρουσία του Καραμανλή – που προσθέτει στην εκδήλωση παραταξιακό κύρος σε βάθος – δεν προκύπτει επαρκής, ιστορικός, λόγος.

Η δημιουργία του συγκεκριμένου Ιδρύματος υποδηλώνει προθέσεις ιδιοτελούς παραχάραξης της Ιστορίας. Είναι παλιά συνήθεια του Σαμαρά να πολιτεύεται χωρίς αρχές.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR