Γιάννα Αγγελοπούλου: Μυστικά

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Η Γιάννα Αγγελοπούλου δεν χρέωσε ούτε ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντίθετα βρήκε πόρους για τις ανάγκες της, χρηματοδότησε επιπλέον δράσεις για την κοινωνία και στο τέλος έδωσε και τέσσερα εκατομμύρια ευρώ στο κρατικό ταμείο.

Τη συνοδεύουν δυο μυστικά, από τότε που εμφανίσθηκε στο δημόσιο βίο- ειδικά από την ανάληψη αποστολών εθνικών διαστάσεων.

Το ένα είναι ο τρόπος της να ολοκληρώνει έργα που φαίνονται απροσπέλαστα, για μια χώρα σαν την Ελλάδα.

Πρώτα την Ολυμπιάδα του 2004. Την έφερε στην Αθήνα και -λίγο πριν η τότε κυβέρνηση τη ρίξει στο γκρεμό-ανέλαβε τη διοργάνωση της για να τη μετατρέψει σε εθνικό θρίαμβο.

Από το θέρος του 2019 η Γιάννα Αγγελοπούλου βρίσκεται στο προσκήνιο με την επέτειο των 200 ετών από την ελληνική Επανάσταση.

Δεν χρέωσε ούτε ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντίθετα βρήκε πόρους για τις ανάγκες της, χρηματοδότησε επιπλέον δράσεις για την κοινωνία και στο τέλος έδωσε και τέσσερα εκατομμύρια ευρώ στο κρατικό ταμείο.

Ούτε θαύμα, ούτε μαγικό ραβδί. Απλώς ισχυρή προσωπική βούληση, εκπληκτική αντίληψη μάνατζμεντ και αυστηρή προσήλωση στο στόχο.

Με τη μέθοδο που κινητοποίησε χιλιάδες εθελοντές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πρόσθεσε στη 200ετηριδα περισσότερες από δυο χιλιάδες προτάσεις από φορείς και πολίτες: πήγε η ίδια στο βουνό.

Στις αφόρητες συνθήκες της πανδημίας- που έκανε τους περισσότερους πολιτικούς να μην βγαίνουν από το γραφείο τους- η Αγγελοπούλου όργωσε την επικράτεια, επισκεπτόμενη 80 πόλεις!

Συνεδρίασε με εκατοντάδες οργανισμούς και συνεργάσθηκε με όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας: από τον Πρωθυπουργό, ως τον τελευταίο πολίτη που ευαισθητοποιήθηκε για τον εορτασμό.

Το έργο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» ολοκληρώθηκε και στις 30 Ιουνίου κλείνει τα βιβλία της. Αλλά η Γιάννα δεν κλείνει την έφεσή της να επωμίζεται δύσκολες αποστολές.

Εδώ καιροφυλακτεί το δεύτερο μυστικό, που τη συνοδεύει μετά από κάθε δράση: η ανασφάλεια που προκαλεί στην πολιτική τάξη και σε έναν κύκλο επιχειρηματιών.

Όταν έπεσε η αυλαία του θαύματος που απογείωσε την Ελλάδα στο διάστημα 13-29 Αυγούστου 2004, πολιτικοί- και επιχειρηματίες που θέλουν να ορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις-έχασαν τον ύπνο τους, με την ιδέα: «η Γιάννα θα πολιτευτεί, εξαργυρώνοντας τις δάφνες της».

Οι ανασφάλειες κομματικών, μιντιακών και οικονομικών κέντρων που στρατολογήθηκαν εναντίον της, ανατίναξε το επίτευγμα.

Προκειμένου να απαξιωθεί η ίδια ως ενδεχόμενη πολιτική αντίπαλος, ο Ολυμπιακός άθλος απαξιώθηκε, οι υποδομές εγκαταλείφθηκαν και οι Αγώνες συκοφαντήθηκαν.

Χρειάσθηκε μελέτη του ΙΟΒΕ που έδινε θετικό πρόσημο στην εθνική οικονομία από τις ολυμπιακές δραστηριότητες, για να «ηρεμήσουν» οι ανήσυχοι.

Καθώς παρουσιάζει τον -άλλης κλίμακας- επιτυχή απολογισμό του εορτασμού της Παλιγγενεσίας- η Γιάννα μάλλον ψυχανεμίζεται παρεμφερείς αντιδράσεις και δηλώνει στο «Πρώτο Θέμα»:

-«Είμαι ενεργός πολίτης. Η απάντηση στο ερώτημα αν με ενδιαφέρει η πολιτική, είναι ότι με ενδιαφέρει η Ελλάδα».

Αυτό είναι το τρίτο μυστικό…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR