Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Μπράμο

Αποχαιρετάμε τον Γιώργο Μπράμο. Τον χάσαμε ξαφνικά και νωρίς. Ο Γιώργος Μπράμος διέσχισε όλη τη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας. Έκανε πολλά στο αντιδικτατορικό κίνημα και μετά στη Μεταπολίτευση πρόσφερε πολλά μέσα από την “Αυγή” και την ενεργό συμμετοχή του στην ανανεωτική Αριστερά.

Είχε πάει στο Γύθειο, στον καλό του φίλο Δ. Κούνη, για τριήμερο. Αισθάνθηκε δυσφορία. Δεν πρόλαβε να φτάσει στο νοσοκομείο στη Σπάρτη. «Έφυγε» στα χέρια του φίλου του…

Ο Γιώργος Μπράμος διέσχισε όλη τη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας. Στον αντιδικτατορικό αγώνα με το ΠΑΜ και τον «Ρήγα Φεραίο» στην Ιταλία. Συνεργάστηκε με την οργάνωση του PCI. Εκτέλεσε δύσκολες και μυστικές αποστολές πηγαινοερχόμενος στην Ελλάδα στα χρόνια της χούντας. Στενός συνεργάτης του Θ. Τσούκα, του έμπιστου του Μ. Θεοδωράκη στην Ιταλία. Μέλος του «Ρήγα» και του ΚΚΕ Εσωτ. στη Μεταπολίτευση. Στον Συνασπισμό και στη ΔΗΜ.ΑΡ. στη συνέχεια.

Στην «Αυγή», μέλος της Συντακτικής Επιτροπής και αρχισυντάκτης από το 1980 έως το 1988. Ήταν υπεύθυνος της πρώτης σελίδας. Ιστορικές σελίδες για την πορεία της χώρας και τα γεγονότα αυτής της περιόδου. Είχε μεγάλη γενναιοδωρία προς τους φίλους και τους νέους δημοσιογράφους. Ήταν δάσκαλος χωρίς να το δείχνει. Φίλος και συνεργάτης με τους νέους. Πάντα κοντά τους. Έπαιρνε το βάρος και την ευθύνη πάνω του, δεν τα μετέθετε, ούτε μετέδιδε «άγχος».

Στην ΕΡΤ, όπου εργάστηκε από το 2002 μέχρι το 2008, το Γραφείο Συντονισμού Προγράμματος, του οποίου είχε την ευθύνη, ήταν φυτώριο. Και εδώ πάνω απ’ όλα γενναιόδωρος. Το γραφείο ήταν και σχολείο για τους νέους. Για το διάβασμα, για τον κινηματογράφο, για τον προγραμματισμό της τηλεόρασης. Πίσω από την πόρτα του γραφείου υπήρχε μια επιγραφή με κεφαλαία. Σ.Α.Σ.Π., δηλαδή Σύντομος, Ακριβής, Σαφής και Πλήρης, για τα κείμενα που έπρεπε να γίνουν και να φύγουν.

Αξίζει να αναφερθούμε σε μια όχι και τόσο γνωστή δουλειά του. Κατέγραψε με τον Λ. Ξανθόπουλο την ιστορία για το κινηματογραφικό συνεργείο του Δημοκρατικού Στρατού. Είχαν πάρει μεγάλη συνέντευξη από τον Μάνο Ζαχαριά. Εκδόθηκε από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ένα μικρό βιβλιαράκι…

Ο Γιώργος Μπράμος πρόσφερε στον αγώνα για τη δημοκρατία. Έκανε πολλά στο αντιδικτατορικό κίνημα και μετά στη Μεταπολίτευση πρόσφερε πολλά μέσα από την «Αυγή» και την ενεργό συμμετοχή του στην ανανεωτική Αριστερά. Συνεισφορά πλούσια με την εργασία, το παράδειγμά του, τις ιδέες, τις απόψεις, τη συμμετοχή του στα σενάρια ταινιών, τα γραπτά του και τα βιβλία του.

Έφυγε απρόσμενα και νωρίς. Μας άφησε μια σπουδαία παρακαταθήκη με τον αγώνα του για τη Δημοκρατία και την Αριστερά, με τη δουλειά του στη μαχόμενη δημοσιογραφία και την προσφορά του στον πολιτισμό.

Εμείς στην «Αυγή», παλιοί και νεότεροι, δεν θα τον ξεχάσουμε.

Αντίο, Γιώργο, και καλό σου ταξίδι…

“H ΑΥΓΗ”