Αποχώρησε ο Δ. Παπαγγελόπουλος από την Προανακριτική – Καταγγέλλει παράνομη διαδικασία

Αποχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης από την Προανακρκτική Επιτροπή της Βουλής, όπου κατέθετε από το πρωί,  ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και οι συνήγοροί του Δημήτρης και Λυδία Τσοβόλα Η αποχώρηση έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση της πλειοψηφίας να καλέσει τους μάρτυρες που έχει προτείνει καθώς και να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με τον Αντώνη Σαμαρά. 

Η πλειοψηφία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θέλησε να ξεκινήσει τις ερωτήσεις προς τον πρώην Υπουργό, ο οποίος όμως έκρινε ότι δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την εισαγωγική του τοποθέτηση, στην οποία δίνει στοιχεία για όσα έχουν ειπωθεί μέχρι σήμερα στην Προανακριτική Επιτροπή. Ο δικηγόρος του, Δημήτρης Τσοβόλας, χαρακτήρισε παράνομη και άδικη της διαδικασία:  «Αποχωρούμε εις ένδειξη διαμαρτυρίας. Παραβιάστηκαν και τα στοιχειώδη δικαιώματα του κατηγορούμενου», ανέφερε. 

ΣΥΡΙΖΑ: Ολοκληρώνουν με πραξικόπημα, όπως ξεκίνησαν

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν πως  ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αρνήθηκαν εξέταση του Αντώνη Σαμαρά και ουσιωδών μαρτύρων και είχαν προαποφασίσει την παραπομπή Παπαγγελόπουλου:  «Η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες της με ένα πραξικόπημα, όπως ακριβώς ξεκίνησε πριν από οκτώ μήνες. Η πλειοψηφία ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν δίστασε να παραβιάσει ακόμη και τα στοιχειώδη δικαιώματα ενός ανθρώπου που κατηγορείται. Παρέκαμψε προκλητικά για μια ακόμη φορά, το σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, απορρίπτοντας όλα τα αιτήματα που είχε δικαιωματικά ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος».

«ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν ήθελαν την κατ΄αντιπαράσταση εξέταση με τον Αντώνη Σαμαρά, δεν ήθελαν να εξεταστούν ουσιώδεις μάρτυρες  μετά την παράνομη διεύρυνση του κατηγορητηρίου. Εδειξαν από την πρώτη στιγμή ότι η πλειοψηφία έχει προαποφασίσει την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου και μάλιστα χωρίς να το κρύβουν οι υπουργοί της κυβέρνησης καθώς το προανήγγειλαν και από το βήμα της Βουλής. Το επιχείρημα ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος αποχώρησε από την Προανακριτική γιατί δεν ήθελε να απαντήσει στις ερωτήσεις της πλειοψηφίας, είναι απλά γελοίο. Τους διαψεύδουν τα πρακτικά αλλά και οι διαρροές που οι ίδιοι έκαναν και από τις οποίες φαίνεται ότι οι ερωτήσεις ήταν εκατοντάδες από την πλευρά της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.»

O ίδιος ο πρώην Αν. Υπουργός, σχολιάζοντας όσα ακολούθησαν την αποχώρησή του, ανέφερε: «Στα καλοταϊσμένα παπαγαλάκια της ΝΔ διευκρινίζω , αποχώρησα για να μην νομιμοποιήσω την προαναγγελθείσα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο καθώς και από υπουργό της κυβέρνησης πολιτική μου δίωξη με ταυτόχρονη καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων μου. Τρέμουν τις καταθέσεις μαρτύρων και δεν τους καλούν. Θέλησαν να με φιμώσουν για να μην αποκαλύψω τις μαφιόζικες παρακρατικές μεθόδους.   

Η υποκλοπή του Μιωνή συνιστά το αδίκημα της κατασκοπείας

Στη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής, νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης,  ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ξεκίνησε επισημαίνοντας ότι με την  παράνομη καταγραφή και δημοσιοποίηση της συνομιλίας Παππά-Μιωνη έχει τελεσθεί το έγκλημα της Κατασκοπείας (Άρθρο 148 παρ. 1 και 2). Και αυτό, διότι, όπως ανέφερε, δημοσιοποιήθηκαν παράνομα κρατικά μυστικά, με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο στα συμφέροντα του κράτους. Κατά τον Παπαγγελόπουλο, «αυτό το κατάπτυστο και παράνομο usb έπρεπε να σταλεί απευθείας στον Εισαγγελέα πριν δημοσιοποιηθεί και μάλιστα από επιτροπή του Κοινοβουλίου».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ι. Μπούγας υποστήριξε: Αρα ειναι συνενοχος και ο Παππας και ο Δ. Παπαγγελόπουλος απάντησε: «Κύριε Πρόεδρε ο διάλογος δεν είναι κατασκοπεία. Η παράνομη καταγραφή και η διάδοση που έγιναν από τον Μιωνη συνιστά την πράξη της κατασκοπίας. Καμία ευθύνη δεν έχει ο Παππάς».

Παράλληλα, ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε σε συνάντησή του με τη Ράικου λίγο μετά την παραίτησή της: «Λίγο μετά την παραίτηση της, τον Απρίλιο του 2017 η Ράικου ήρθε στο γραφείο μου. Ουδέν παράπονο εξέφρασε, απλά μου είπε ότι θα αφιερωνόταν στα παιδιά της και θα πήγαινε σε αυτά» ενώ όσον αφορά στο πόρισμα του ΕΟΠΥΥ σε βάρος του συζύγου της για την υπερσυνταγογράφηση 1,7 εκατ. ευρώ, υπενθύμισε ότι έγινε επί κυβέρνησης ΝΔ: « Τι σχεση έχουν με την Τουλουπακη οι ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ επί Υπουργίας Κικίλια. Την γυναίκα μου την λατρεύω και πάλι αν ξαναγενννιομουν αυτή θα παντρεύουν. Δεν θα το έκανα μόνο αν είχε κάνει αυτά που έχει κάνει ο σύζυγος της κ. Ραικου» σχολίασε επικριτικά. 

Παπαγγελόπουλος για Παπαχρήστου και Αλαφούζο

Eξάλλου, στην κατάθεσή του αναφέρθηκε και στην υπόθεση του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου και τις πιθανές φορολογικές εκκρεμότητές του, που σύμφωνα με τον ισχυρισμό του Αθανασίου του είχε πει «τι εχεις για Παπαχρηστο δεν μπορείς να φτιάξεις κάτι;»

Ο Δ. Παπαγγελόπουλος ανέφερε για την υπόθεση: «Με τον κ. Παπαχρηστο ειχα μια πολύ καλή σχέση. Κάποιος θα τον έβαλε τον Αθανασίου να τα πει αυτά. Αποκλείεται να τα σκέφτηκε μόνος του.  Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι ο Αθανασίου ήρθε και μου είπε κάτι για 2 εκατομμύρια. Εγώ του είπα κάνε τη δουλειά σου.  Σε σχεση με αυτό που κατεθεσε οτι είπα “δεν κοιτάς να φτιάξεις κάτι” ρωτώ κυρίες και κύριοι πως μπορείς σε μια φορολογική υπόθεση να φτιάξεις κάτι;  Τι είναι, υπόθεση κλοπής ή ληστείας; Να πει ένας μάρτυρας διαφορετικά πράγματα από αυτά που ειδε; Στα φορολογικά, που υπάρχουν έγγραφα, παραστατικά, πως να φτιάξεις κάτι;»

Για τον πρώην Διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη, ανέφερε:  «Ο Ρουμπατης είναι φίλος μου. Ο Μιωνη εκθέτει τον Ρουμπατη λεγοντας ότι του είπε- πράγμα που εγώ αμφισβητώ γιατί ο Μιωνης είναι ψεύτης- ότι ο Μίμης (δηλαδή Παπαγγελοπουλος) είναι αντισημίτης.»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον επιχειρηματία Γιάννη Αλαφούζο: «Μύρια οσα ψέματα από τον Αθανασίου. Φωνάξτε τον Ζαγοραίο, γιατί δεν τον καλείτε ενώ το έχουμε ζητήσει και γνωρίζει;  Ο Ζαγοραίος άσκησε άμεσα δίωξη.  Με κατηγορεί ο Αθανασίου ότι πίεζα να τελειώνει με τον Αλαφούζο γιατί ήταν σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τα κανάλια. Μεγάλο ψέμα. Γιατί να μην στοχοποιήσω τον Μαρινάκη;  Γιατί να επιτεθώ στον Αλαφούζο;  Λέει ότι ζητούσα να τελειώνει ο έλεγχος. Δεν το είπα. Ας δεχθούμε όμως ότι είπα – επαναλαμβάνω δεν το είπα-  να ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Αυτό γιατί είναι παράνομο;  Παράνομο είναι να ζητάς να κλείσει μια υπόθεση με συγκριμένο τρόπο.»

«Ο Αθανασίου πίεζε για να ανανεωθεί η θητεία του»

Ενώ στη συνέχεια προσθέτει για τον πρώην Οικονομικό Εισαγγελέα ότι τον πίεζει για να ανανεωθεί η θητεία του, κάτι που δεν έγινε: «Αντί να καταγγείλει όλα αυτά που σας κατέθεσε ο Αθανασίου τον Φεβρουάριο του 2017  μου έκανε και το τραπέζι. Γιατί μου έκανε το τραπέζι;  Είπε ότι επειδή είχε πετύχει το παιδί του ως εισαγγελέας. Βέβαια τα αποτελέσματα βγήκαν τον Οκτώβριο του 2016. Αν θέλω να κάνω τραπέζι για το παιδί μου φωνάζω το παιδί για να το επιδείξω. Γιατί δεν έφερε την γυναίκα του; Το παιδί του;  Το έκανε για να με γλύψει. Ηθελε να ανανεωθεί η θητεία του. “Δεν γίνεται ρε Παναγιώτη 6 χρόνια στην ίδια θέση”, του είπα». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παναγιώτης Αθανασίου, βασίκος μάρτυρας του κατηγορητηρίου ήταν υποψήφιος και στις πρόσφατες τοποθετήσεις για να επανέλθει στη θέση αλλά αυτό δεν έγινε και φέρεται να δημιούργησε προστριβές μεταξύ Μητσοτάκη-Σαμαρά. 

Παράλληλα, ο πρώην Αν. Υπουργός επέκρινε ιδιαίτερα την αναφορά του  για τη νοσηλεία της Ελένης Τουλουπάκη και τους υπαινιγμούς του:  « Ήταν αισχρός ο υπαινιγμός Αθανασίου για την νοσηλεία της Τουλουπάκη. Ετσι το έμαθαν οι γονείς της, από την διαρροή της κατάθεσης Αθανασίου. Δεν γνώριζαν τίποτα οι άνθρωποι. Απορεί ο κ. Αθανασίου για τα νοσήλεια και το δωμάτιο. Αλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας» είπε και πρόσθεσε: .

« Η Τουλουπάκη είναι από πλούσια οικογένεια της Κρήτης. Εχει αδελφό γιατρό. Για την υγεία σου πουλάς και το σπίτι σου. Ειχε ιδιωτική ασφάλιση Υγειας και έτσι κάλυψε τα έξοδα. Παρουσίασε την απόδειξη. Ρωτώ πόσα έδωσε; 3.000, 4.000 που καλύφθηκαν από την Ασφαλιστική;  Ο κ. Αθανασίου μπορεί να μας πει πόσο κοστίζει ένα εισιτήριο διαρκείας στα επίσημα του γηπέδου; Πως πάει κάθε Κυριακή στα επίσημα;» διερωτήθηκε ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός. 

ΑΠΟ ΤΟ TVXS