Από τους Μπαλάσκες ποιος θα μας προστατέψει;

Του Γ. Τεκίδη

Φαίνεται τελικά ότι κάποιοι δεν κατανοούν ή καμώνονται πως δεν κατανοούν ότι λόγω της ιδιότητας τους και της δουλειάς τους που έχει άμεση σχέση με την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας, δίκαιης και ίσης μεταχείρισης των πολιτών, πρέπει να προσέχουν τι κάνουν και τι λένε από το δημόσιο βήμα. Δυστυχώς και δεν είναι λίγες οι φορές που η προκλητική συμπεριφορά ανθρώπων που η δουλειά τους είναι η εξασφάλιση της δημόσιας τάξης και η προστασία των ζωών των συμπολιτών τους από το οργανωμένο και μη έγκλημα , η δίκαιη αντιμετώπιση των παραβατών ανεξάρτητα της κοινωνικής θέσης που κατέχουν και της κοινωνικής τους επιρροής, που αμαυρώνουν της εικόνα των σκοπών που υπηρετούν και γεννούν στην κοινωνία δίκαιες απορίες.

Αστυνομικοί και μάλιστα συνδικαλιστές να εμφανίζονται δημόσια σε ρόλους αμφιλεγόμενους, όπως ο κ.Στ. Μπαλάσκας γνωστός και μη εξαιρετέος από την εποχή που ως μόνιμος θαμώνας τηλεοπτικών σταθμών, ισχυριζόταν δίχως καμία απόδειξη και κανένα σοβαρό επιχείρημα ότι τα χέρια της αστυνομίας είναι δεμένα, δείχνοντας το υπουργείο προστασίας του πολίτη επί κυβέρνησης Σύριζα. Ακόμη περιμένει η τότε υπουργός Προ-Πο, Όλγα Γεροβασίλη την τεκμηρίωση με συγκεκριμένα στοιχεία και συμβάντα, για το ποιος δένει τα χέρια της αστυνομίας απέναντι στο κοινό έγκλημα. Απτόητος τόσο ο ίδιος, όσο και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι του επιμένουν στις έωλες και σαθρές αιτιάσεις και εξηγήσεις για την έξαρση τον τελευταίο καιρό της εγκληματικής δράσης εγχώριων και αλλοδαπών συμμοριών.

Προχθές ακόμη η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δίκαια διαμαρτυρήθηκε με μια καυστική μα και κατατοπιστική ανακοίνωση για τους ισχυρισμούς των συνδικαλιστών της αστυνομίας, ότι ενώ αυτοί συλλαμβάνουν παραβάτες και εγκληματίες , οι δικαστές τους αφήνουν ελεύθερους. Σαν να μην υπάρχουν δηλαδή νόμοι, και προβλέψεις αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών, αλλά δικαστές και εισαγγελείς ενεργούν κατά βούληση, παρακάμπτοντας τα παραπάνω.

Η χθεσινή προκλητική και εξοργιστική στάση του κ. Μπαλάσκα στην τηλεόραση όταν δημοσίως σχολιάζοντας τον συζυγοκτόνο στα Γλυκά νερά, τον χαρακτήρισε στα πλαίσια ενός γλυκομαλώματος όπως φάνηκε “βλάκα” γιατί φέρθηκε ανόητα και ενώ έπρεπε, λέει, να τηλεφωνήσει αμέσως στην αστυνομία , αυτός απέκρυψε την πράξη του, στήνοντας ένα παραπλανητικό για τις Αρχές σκηνικό. Αν όμως ενεργούσε σύμφωνα με την άποψη του συνδικαλιστή αστυνομικού θα τη γλύτωνε με πέντε-έξι χρόνια φυλακή, κι όλα καλά , κιόλα ωραία. Κρίμα που ο δολοφόνος πιλότος δεν γνώριζε εξ αρχής τον πολυπράγμονα κ. Μπαλάσκα, να τον συμβουλευτεί πριν επιχειρήσει να αφαιρέσει την ζωή της άτυχης συζύγου του. Εκτός κι αν ήθελε να επιστήσει την προσοχή στους μέλλοντες λεβέντες ιδιοκτήτες της ζωής των γυναικών τους, ότι σε ανάλογες περιπτώσεις και εφόσον πάρουν την… ηρωική απόφαση, να ενεργούν και δεόντως.

Και αναρωτιέται ο καθένας και η κάθε μια σε αυτό τον τόπο, τι διάολο εκπαίδευση λαμβάνουν στις σχολές της Αστυνομίας, όλοι αυτοί με αυτή την συμπεριφορά και αυτές τις πεποιθήσεις. Συμπεριφορές και πεποιθήσεις που λαμβάνουν χώρα σε αυταρχικά και ολοκληρωτικής νοοτροπίας καθεστώτα. Εκεί όπου νόμος, και εξουσία είναι οι ένστολοι του στρατού και της αστυνομίας. Εκεί όπου έχουν πλήρη την ασυλία να λένε και να κάνουν ότι θέλουν όλοι οι παραπάνω δίχως καμία υποχρέωση λογοδοσίας και ελέγχου από κανένα. Αλήθεια ο πολιτικός του η και οι φυσικοί προϊστάμενοι του Μπαλάσκα ήλεγξαν η σκοπεύουν να τον ελέγξουν για τις προκλήσεις του; Μάλλον ζητάμε πολλά. Η ακροδεξιά κυβέρνηση του Κυριάκου δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με αυτά τα … ανούσια και παρωχημένα για τους αρίστους περιστατικά. Η Μπαλάσκια νοοτροπία εξάλλου, συμβαδίζει με αυτή της κυβέρνησης. Της κυβέρνησης που επαναφέρει το ξεχασμένο – όχι όμως από τη δεξιά – δόγμα του ΄΄ εχθρού λαού ΄΄.

Σε αυτό το κλίμα και στο πλαίσιο του παραπάνω δόγματος, οι Μπαλάσκες στα σώματα ασφαλείας είχαν και θα έχουν λόγο και ρόλο.