Ας τελειώσει η παρωδία: ΠΑΣΟΚ και τίποτε άλλο.

Toυ Γ. Λακόπουλου

 

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-150x150 (1)
Αν πάρουμε της μετρητοίς την τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας – κάτι όχι και πολύ σοφό γενικά – το ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ παίρνουν 5,5% και το Ποτάμι μόλις 1,5%. Αυτό σημαίνει ότι η Φώφη Γεννηματά και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος θα μετέχουν στην επόμενη Βουλή, με αξιοπρόσεκτη Κοινοβουλευτική Ομάδα, και ο Σταύρος Θεοδωράκης όχι.

Αν αυτό το στοιχείο δεν είναι ικανό να αφυπνίσει τη Φώφη και να δει την παγίδα στην οποία οδηγεί τον εαυτό της και το ΠΑΣΟΚ – χωρίς να την έχει εξουσιοδοτήσει γι’ αυτό η βάση του που την εξέλεξε- φρόντισε ο ίδιος ο Σταύρος να προσθέσει ένα ακόμη.

Αφού τίναξε στον αέρα το κλίμα σύγκλισης που δημιούργησαν με επιπολαιότητα κάποιοι αλαφροΐσκιωτοι Πασόκοι, έδωσε στη δημοσιότητα ένα δικό του κείμενο με δέκα προϋποθέσεις για τη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα. Δεν χρειάζεται να το μελετήσει πολύ κανείς για να δει ότι βασική επιδίωξη του Θεοδωράκη είναι να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ. Και… βλέπουμε.

Θα επακολουθήσει μια περίοδος τριών μηνών στην οποία τα πάντα μπορούν να συμβούν. Όπως π.χ. να ναυαγήσει το εγχείρημα από τις αντιδικίες των υποψηφίων επικεφαλής του, στους οποίους κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιοι θα προστεθούν, αλλά μπορεί να υποθέσει. Ακόμη και … τρεις υποψήφιοι από το ΠΑΣΟΚ είναι πιθανοί. ‘Η υποψηφιότητες ….πολυτελείας και μιντιακής κατασκευής, για συγκεκριμένη χρήση.

Σ’ αυτή την περίπτωση το μόνο αποτέλεσμα θα είναι ότι νέο κόμμα δεν θα υπάρξει. Αλλά το ΠΑΣΟΚ θα έχει ήδη διαλυθεί.

Από μόνο του το κείμενο Θεοδωράκη μαρτυράει ότι πρόθεσή του είναι να αποκλειστούν οι πιθανότητες να είναι η Φώφη επικεφαλής του νέου κόμματος. Ενδεχομένως κάποιοι σύμβουλοί της δεν το καταλαβαίνουν, ή είναι στο κόλπο. Η ίδια και οι μπαρουτοκαπνισμένοι δίπλα της δεν το βλέπουν;

Εδώ υπάρχει σχέδιο που βγάζει μάτια. Πρώτο στάδιο: πάση θυσία διάλυση του “καταραμένου ΠΑΣΟΚ” και φυσικά απογαλακτισμός από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Πολλοί από τους κοπτόμενους σήμερα για νέο κόμμα, πολέμησαν, όχι με θεμιτά μέσα. Άλλοι γράφουν βιβλία για να τον αποδημήσουν. Ευτυχώς που δεν ζει, όπως επισημαίνει κάθε τόσο ο καθηγητής Θόδωρος Καρυώτης που παρακολουθεί από κοντά τα πράγματα.

Δεύτερο η επιχείρηση ελέγχου του νέου σχήματος από κάτι καλά παιδιά που χρόνια τώρα τρώνε ψωμί κι αλάτι με συγκεκριμένους ολιγάρχες που βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο τελευταία και χρειάζονται επειγόντως κόμμα του χεριού τους.

Ένα κόμμα –εργαλείο τους, τους είναι απαραίτητο.

Αν δεν πετύχει ο στόχος σ’ αυτό το στάδιο θα ακολουθήσει ανατίναξη του εγχειρήματος και προσχωρήσεις στο σύστημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ας ψάξει η κυρία ποιοι πηγαινοέρχονταν στο Ακρωτήρι στη Κρίση όλο το καλοκαίρι και θα καταλάβει.

Πολλοί πιστεύουν ότι ύστερα από τη γελοιοποίηση της διαδικασίας , -καθώς τη μια μέρα το ΠΑΣΟΚ διέδιδε ότι όλα έκλεισαν και την άλλη το Ποτάμι αντέτεινε ότι τίποτε δεν έκλεισε και τις εκατέρωθεν μπηχτές που επακολουθήσαν -η Φώφη Γεννηματά πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι το ιστορικό κόμμα που βρέθηκε στα χέρια της -κυρίως χάρη στο όνομα του πατέρα της.

Να δώσει τέλος σ’ αυτή τη παρωδία στην οποία ένα κόμμα που διαλύεται και ένα νεόκοπος αρχηγός που δεν έχει σχέση με αυτό το χώρο, βάζει όρους, λοιδορεί και εμμέσως εκβιάζει το κόμμα που εκφράζει διαχρονικά το χώρο.

Μεγάλο ή μικρό κόμμα του ΠΑΣΟΚ δεν παύει να είναι εκπρόσωπος της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Και αν η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα έχουν ανάγκη από την λειτουργική παρουσία αυτού του χώρου με ισχυρό πολιτικό φορέα, η λύση βρίσκεται στην αναζωογόνηση του ΠΑΣΟΚ όχι στη διάλυσή του.

Αν η Φώφη Γεννήματα ως εκλεγμένη πρόεδρος αυτή την περίοδο δεν θέλει να πέσει επάνω της το ανάθεμα ζώντων και νεκρών της ελληνικής κεντροαριστεράς, έτσι όπως μεγαλούργησε από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κ. Σημίτη που τον διαδέχθηκε- από εκεί και πέρα ας μην το συζητάμε- πρέπει να επιστρέψει στη γραμμή : ΠΑΣΟΚ και τίποτε άλλο.

Σ’ αυτή τη βάση η σύμπραξη με τη φρεσκάδα που δίνουν στο σχήμα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και νέοι άνθρωποι του Κινήματος σαν το Παυλο Χρηστίδη, εξασφαλίζουν τη παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην επόμενη Βουλή.

Από κει και πέρα στο χέρι της είναι να αποκαταστήσει τη σχέση του με το σύνολο της δημοκρατικής παράταξης -στην οποία ανήκουν και το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ – να επανακαθορίσει τις διαχωριστικές γραμμές του με τη Δεξιά και να διαμορφώσει με νέους ανθρώπους και νέες ιδέες τις ράγες για το μέλλον του.

Τα κόμματα με βαρύ ιστορικό φορτίο δεν διαλύονται. Έχουν ακμή και παρακμή. Στην Ευρώπη υπάρχουν κόμματα με ζωή δυο αιώνων και ανάλογα σκαμπανεβάσματα. Αν μη τι άλλο κανένας πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να το οδηγήσει σε διάλυση χωρίς να ρωτήσει τη βάση που τον ανέδειξε.

Όσο για το μέλλον αρμόδιοι δεν είναι να αποφασίσουν ούτε οι περιφερόμενοι σαλτιμπάγκοι και οι ….μονοπρόσωπες “κινήσεις” που δεν εκπροσωπούν τίποτε ούτε οι κολαούζοι όλων των καταστάσεων στους οποίους αναθέτει αποστολές η Φώφη -χωρίς να ακούσει τη βουή του κόσμου για το παρελθόν τους- και στις συναντήσεις με τους υπόλοιπους ….μοιράζουν υπουργεία!

Όσοι ξέρουν το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυση του επιμένουν ότι πρέπει να πάει στις επόμενες εκλογές με τη σημερινή μορφή του- συνεργαζόμενο με τη ΔΗΜΑΡ. Όποιος ενδιαφέρεται για την Κεντροαριστερά δεν έχει παρά να προσχωρήσει στις γραμμές του-ειδικά εκείνοι που έφυγαν για ασήμαντες αφορμές.

Για τα υπόλοιπα θα κάνει το λογαριασμό ξενοδόχος.ΠΑΣΟΚ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ Φ. ΔΗΜΑΡ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Θ. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ