Βαγγέλης Βενιζέλος: Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

Του Γ. Λακόπουλου

Ο καθηγητής Θόδωρος Καρυώτης τον θεωρεί ως τον μεγαλύτερο πολιτικό της  εποχής. Θα μπορούσε και να είναι. Αν δεν πίστευε και ο ίδιος  αυτό ακριβώς για τον εαυτό του. Και ας βρίσκεται κατ’ ουσίαν στο περιθώριο της πολιτικής- με κίνδυνο να αποκλειστεί εντελώς.

Αν συμβεί θα είναι πράγματι απώλεια για τον δημόσιο βίο. Αλλά ο Βαγγέλης Βενιζέλος αυτοπροβοκάρεται διαρκώς. Έχει  τοποθετήσει τον εαυτό του σε έναν άμβωνα και από εκεί  εκπέμπει το μήνυμα: ακόμη δεν με φωνάξατε, ταπεινοί και τρισάθλιοι να σας κυβερνήσεων;

Πώς αλλιώς να ερμηνευθούν όσα είπε για την πρόταση της Φώφης Γεννηματά να οργανωθεί από την παρούσα Βουλή  συνταγματική αναθεώρηση;Ο Βενιζέλος δεν συμφωνεί καθόλου.  Γιατί.. δε του αρέσει η σημερινή πλειοψηφία.

Πρέπει να προκύψει κάποια της αρέσκειας του.  Και να αναλάβει ο ίδιος την αναθεώρηση. Εν λευκώ. Όπως έγινε και στο παρελθόν και τα έκανε ρόιδο- και τις συνέπειες  πληρώνει και ο ίδιος με την εξαίρεση των πολίτικων από την τακτική Δικαιοσύνη που διατήρησε.

Η τελευταία αναθεώρηση που χειρίσθηκε μας άφησε παίκτη γεύση. Ο Βενιζέλος είναι σπουδαίος ρήτορας, αλλά σπουδαίος συνταγματολόγος δύσκολα θα πείσει ότι είναι.  Υπάρχουν πολλά περιστατικά που συνηγορούν…

Τώρα -εκτός του ότι δεν του αρέσει η Φώφη- δεν του αρέσει η  πλειοψηφία . Γιατί είναι ΣΥΡΙΖΑ και δεν σέβεται τους  θεσμούς όπως… ο ίδιος. Απόδειξη ότι  τον καλεί η Προανακριτική…

Συνεπώς αναθεώρηση με τον ΣΥΡΙΖΑ; Τι θα πει ο Λοβέρδος, που σέβεται τόσο τους θεσμούς ώστε θεωρεί ότι σκευωρούν εναντίον του.  Να πάμε με τον Σαμαρά μάλιστα.  Όχι με τους αριστερούς- ήμαρτον, Θεέ μου. Μπλέξαμε με τους Πασόκους, να μπλέξουμε και με τους Συριζαίους;

Αν το δούμε σαν κουΐζ, η Γεννηματά κάνει μια πρόταση για συνταγματική αναθεώρηση  και ο  Βενιζέλος την απορρίπτει, όπως κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οπότε  “με ποιον είναι ο Βενιζέλος”;.  Παραλείπεται ως ευκόλως εννοούμενη η απάντηση.

Τα συναρπαστικό είναι στη συνέχεια. Ο Βενιζέλος ενίσταται  κατά της Φώφης με διατυπώσεις  ασυναγώνιστες  για τη σεμνότητά τους.  Ενοχλείται γιατί δεν τον ρώτησε, όπως ρωτούσε ο ίδιος προφανώς όταν ήταν πρόεδρος. “Και, εν πάση περιπτώσει είπε, αν δεν ρωτά εμένα, δεν ρωτά τον κ. Λοβέρδο, που είναι καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, που είμαστε μέσα στη Βουλή, ποιον ρωτά το κόμμα μας, στο οποίο ανήκουμε;”.

Άραγε δεν του περνάει από το νου γιατί η  κυρία δεν ρώτησε αυτή την περίοδο ειδικά αυτούς τους δυο;  Γιατί άλλους συνταγματολόγους ρώτησε. Η συνέχεια είναι άπαιχτη: “Δεν είμαι στο δημόσιο βίο γενικότερα, για να εκφράζω την άποψη ενός κόμματος σε θέματα όπως το Σύνταγμα ή σε θέματα όπως η εθνική στρατηγική ή σε θέματα όπως η εξωτερική πολιτική. Έχω μία υποχρέωση να μιλάω στο όνομα της αλήθειας και του εθνικού συμφέροντος, δεν με ενδιαφέρει καμία μικροκομματική σκοπιμότητα”.

Κόψε κάτι, ρε μεγάλε, θα του έλεγε αναιδώς κάποιος.  Αλλά αν δεν είναι υποχρεωμένος να εκφράζει την άποψη του κόμματος  στο οποίο ανήκει γιατί δεν φεύγει; Γιατί δεν κάνει ένα δικό του κόμμα; Τον υποχρεώνει κανείς να είναι στο Κινάλ; Τον υποχρέωσε κανείς να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ το 2012 και να το κάνει ουρά του Σαμαρά , με αποτέλεσμα τα τραγικά ποσοστό που πήρε; Έλεος. Αν φύγει να  είναι σίγουρος ότι κανείς δεν θα του πει “που πας Βαγγέλη”. Μάλλον ξέρουν που πάει.

Στη ΝΔ; Όχι. Δεν θα το πείραζε, αλλά δεν το παίρνουν. Πάει στον καθρέφτη του.“Εγώ , δεν είμαι ένα στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, δεν είμαι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είμαι ένας καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου που επιφορτίστηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου και, στη συνέχεια, από τον Κώστα Σημίτη με το βαρύ καθήκον του γενικού εισηγητή της αναθεώρησης του Συντάγματος από το 1995 έως το 2001 που έγινε η μεγαλύτερη και πιο συναινετική αναθεώρηση”.  Του είχε ανάθεσε και το 1987 τη σύνταξη του εκλογικοί νόμου ο Άκης Τσοχατζόπουλος, αλλά σεμνύνεται να το πει- ρωτήστε όμως  τον Αντώνη Βγόντζα.

Για να μην ξεχαστούμε, αργότερα έγινε από μια κυβέρνηση που δεν είχε πρωθυπουργό-και κούρεμα του ελληνικού χρέους που με προβολή στο 2060 ωφέλησε τη χώρα κατά 1,3 τρισ. ευρώ. 1,3 τρισεκατομμύρια. Τέσσερις φορές πάνω από το ελληνικό χρέος. Λόγω Βενιζέλου βεβαίως… Ο οποίος  όταν ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έλεγε ωμά: “Έχω εγώ κανέναν λόγο να είμαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;”- και μεταξύ μας είχε δίκιο και απεδείχθη.

Μετά από αυτά κάποιος πρέπει να του μιλήσει. Αν του το επιτρέψει..