Βαγγέλης Βενιζέλος: Συγχωροχάρτι

Toυ Γ. Λακόπουλου

Ο Παπανδρέου, τον έσβησε από την πολιτική, πριν τον αποτελειώσει η Φώφη.

Θράσος, αρετή των πολιτικών. Απόδειξη οι αρχαιρεσίες στο ΚΙΝΑΛ.

Ο Λοβέρδος με ποινική δίωξη στην πλάτη του θέλει να γίνει αρχηγός κόμματος .

Ο Γιώργος Παπανδρέου έπαθε Σαμαρά και θέλει το κόμμα που διέσπασε.

Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα άποψη ήλθε από την Ουάσιγκτον.

Ο καθηγητής Θόδωρος Καρυώτης-φωνή βοώντος εν τη ερήμω από δεκαετίες για την ΑΟΖ – έκανε την εξής ανάρτηση, ως φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου.

«Εγώ σύντροφοι θα ρίξω λευκό, αφού το πιο ικανό στέλεχος, μετά τον Ανδρέα, δεν είναι υποψήφιος. Ήταν το μεγάλο λάθος της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά».

Αναφέρεται στην απουσία του Βαγγέλη Βενιζέλου από την αναμέτρηση..

Δεν έχει άδικο. Η μεθόδευση για τον εξοβελισμό του Βενιζέλου από τη Βουλή, είναι ίσης βαρύτητας με τη θρασύτατη διαγραφή – και τελικά τον ταπεινωτικό αποκλεισμό από τα ψηφοδέλτια – του Κώστα Σημίτη από τον Γ. Παπανδρέου.

Συμφωνούντες και διαφωνούντες μαζί τους, συγκλίνουν: η παρουσία τους στο Κοινοβούλιο το αναβάθμιζε.

Για να μείνουμε στον Βενιζέλο, αυτές τις μέρες “τρώει σίδερα”- κυρίως για τις υποψηφιότητες Παπανδρέου και Καστανίδη.

Βεβαίως βρίσκεται εκτός , κυρίως, για την αλαζονεία και τα λάθη του- προτού του τη φέρει η Γεννηματά για χάρη του ανυπάρκτου Καμίνη.

Αλλά η ουσία δεν αλλάζει. Ο πιο χαρισματικός πολιτικός της γενιάς του, εμφανιζόταν ικανός να νικήσει τα λιοντάρια, αλλά κατάφερε να τον φάνε οι κοριοί.

Η Βουλή στερείται έναν από τους καλύτερους ρήτορες της μεταπολιτευτικής περιόδου. Άδειαζε το καφενείο της Βουλής και άνοιγαν οι τηλεοράσεις στην επικράτεια όταν ανέβαινε στο βήμα.

Στη σημερινή σύνθεση, κανείς δεν τον συναγωνίζεται σε κοινοβουλευτική επάρκεια στο παλιά Ανάκτορα. Εκτός ίσως από τον Αλέξη Τσίπρα, που κυριαρχεί στο δικό του πεδίο κοινοβουλευτικής παρουσίας.

Ότι πέρασε στο λαιμό του όλες τις θηλιές που υπάρχουν στην πολιτική, οφείλεται ίσως στα βουλιμική αυτοπεποίθηση που του καλλιέργησε ο μέντοράς του Δημήτρης Τσάτσος: «Θα είναι τυχερή η Ελλάδα αν την κυβερνήσει ο Βενιζέλος».

Την κυβέρνησε, εν μέρει, και δεν ήταν τυχερή.

Αυτές τις μέρες προχώρησε σε έναν ακόμη αυτοπυροβολισμό. Ευχαρίστησε δημοσίως τον Γ. Παπανδρέου, επειδή του …είπαν ότι μίλησε με συμπάθεια για αυτόν.

Από ευγένεια προφανώς. Αλλά η ευγένεια του έλειψε, απέναντι σε κάποιον από τον οποίο αξίωνε συγνώμη και «φορτώθηκε τη φθορά του».

Ο Παπανδρέου, τον έσβησε από την πολιτική, πριν τον αποτελειώσει η Φώφη.

Αλλά επιμένει ακόμη ότι τον… «έριξε ο Βενιζέλος»-ενώ ο ίδιος έριξε τον Βενιζέλο με τη διάσπαση που τον καθήλωσε στο 4,6%, ως επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ

Ο Βενιζέλος δεν διέγραψε τον Παπανδρέου, όταν δημόσια και προκλητικά οργάνωσε αποστασία, για να τιμωρήσει τον νομικό και εκλεγμένο διάδοχό του.

Τώρα του δίνει συχωροχάρτι. Αδίκως στεναχωριέται ο Καρυώτης…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR