Περίπτωση Βαρουφάκη:  Θεέ μου, τι σου κάναμε;

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Tου Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 

Στο τελευταίο  άρθρο του στο διεθνή τύπο ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Τσίπρα  Γιάνης Βαρουφάκης,  ανακοινώνει ότι αποφάσισε να εκδημοκρατίσει την Ευρώπη, προφανώς επειδή δεν πρόλαβε να  αποευρωπαϊσει την Ελλάδα.  

Αυτό το κείμενο διαπνέεται  από μια κεντρική ιδέα: ότι την Ευρώπη την κυβερνάει το Γιούρογκρουπ , το οποίο  είναι ανεπίσημο όργανο και δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Παίρνει μια τυπική αλήθεια, ότι  το Γιούρογκρουπ δεν είναι τυπικό κοινοτικό όργανο, για να πει ένα ουσιαστικό ψέμα: ότι κυβερνάει την Ευρώπη και δεν απολογείται πουθενά.

Από ψυχαναλυτική άποψη η ιδέα που έχει ο Βαρουφάκης για το Γιούρογκρουπ  μάλλον έχει εξήγηση. Ο  ίδιος ως μέλος του -μέχρι να τον πετάξουν έξω- ίσως θεωρούσε ότι κυβερνάει την Ελλάδα χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Οπότε γιατί να μην το κάνουν και οι άλλοι. Η εγωπάθεια σε ανατριχιαστική πρακτική εφαρμογή.

Τι ακριβώς σήμαινε αυτό για τη χώρα δεν χρειάζεται να πάμε  μακριά για να το αποτυπώσουμε. Υπάρχει η κατάθεση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα: όταν μιλούσε ο Βαρουφάκης οι άλλοι κατέβαζαν τα ακουστικά. Δεν τον άκουγε κανείς.

Ουδέν φυσιολογικότερον. Τον τρελό του χωριού κάποια στιγμή τον βαριέσαι. Ειδικά όταν πληροφορείσαι ότι κυκλοφορεί με ένα μαγνητοφωνάκι. Έτσι του έκλεισαν την πόρτα στις συνεδριάσεις – κάτι ίσως διασκεδαστικό για το ίδιο, αλλά εξευτελιστικό και επιζήμιο για την Ελλάδα.

Μάλλον πρέπει να δημιουργηθεί Επιτροπή Αποτίμησης  Κόστους Βαρουφάκη για να καταλάβουμε πόση ζημιά υπέστη η χώρα από αυτόν τον υπερφίαλο τύπο που έπαιζε για πέντε μήνες τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, ενώ οι άλλοι  έβλεπαν απέναντι τους  κάτι ανάμεσα σε διασκεδαστή και σαλτιμπάγκο.

Για να  αντιληφτεί και ο πρώην πρωθυπουργός  το λάθος που έκανε να τον επιλέξει, το διπλό λάθος που έκανε καθυστερώντας να τον αντικαταστήσει και το τριπλό λάθος  που κάνει να μην τον  αποδοκιμάζει ούτε σήμερα.

Ο Βαρουφάκης υπήρξε ένας καταστροφικός περφόρμερ που βρήκε την ευκαιρία να διατυμπανίσει τις παλαβομάρες του σε ένα κοινό ευρύτερο της πλατείας των Αγανακτισμένων, των οποίων υπήρξε σταρ. Ότι αυτός ο  άνθρωπος βρέθηκε στην πιο κρίσιμη θέση την πιο κρίσιμη στιγμή της χώρας δεν είναι μόνο κάτι περισσότερο από  έγκλημα δηλαδή, λάθος -που θα έλεγε ο Ταλευράνδος. Είναι πράξη αυτοκαταστροφής  δια της αυτογελοιοποίησης της χώρας.

Τώρα αυτός ο τύπος κάνει και επίδειξη της ασχετοσύνης του για την κοινοτική λειτουργία. Γιατί φυσικά είναι μπαρούφα  ότι  το Γιούρογκρουπ κυβερνάει την Ευρώπη. Την Ευρώπη την κυβερνούν τα θεσπισμένα όργανα της: το Συμβούλιο, η Κομισιόν και το Κοινοβούλιο –με την διακριτή παρουσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τον έλεγχο τωνλειτουργιών τους.

Το Γιούρογκρουπ  αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης οι όποιοι δεν αποφασίζουν αυθαίρετα. Εκτελούν αποφάσεις των πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών, αποφάσεις των κυβερνήσεων και  όσα αποφασίσει τελούν υπό την έγκριση του ECOFIN, του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ένωσης. Καμιά απόφαση  του Γιούρογκρουπ δεν έχει ισχύ χωρίς την  επικύρωση της από τη Σύνοδο Κορυφής.

Αυτό που λέει Βαρουφάκης είναι  βαρουφακία. Σαν να ισχυρίζεται κανείς ότι το Γιούρογκρουπ το κουμαντάρει το Euroworking Group και αυτό με τη σειρά του οι ομάδες εργασίες. Αυτά προέρχονται από τρικυμία στο ξυρισμένο κρανίο του.

Δυστυχώς, αυτό το κρανίο μας κόστισε  πάνω από τριάντα δις ευρώ στην πραγματική οικονομία, ένα δάνειο 85 δις ευρώ, την  πλήρη απώλεια της εμπιστοσύνης στην Ευρώπη , την αγανάκτηση των Ευρωπαίων και τη χλεύη της διεθνούς κοινής γνώμης.

Παρ’ όλα αυτά ο τύπος σουλατσάρει και διατυμπανίζει τις σαλταρισμένες  θεωρίες του  και ως Ελληνας πολιτικός πλέον , προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού.  Όπως έλεγε και ο τίτλος μιας ταινίας του Γάλλου σκηνοθέτη  Φιλίπ ντε Σοβερόν: ‘Θεέ μου τι σου κάναμε;’