Βηρυτός: 137 νεκροί, 5.000 τραυματίες, 300.000 άστεγοι

Οι λιβανικές αρχές έδωσαν τέσσερις ημέρες σε μια «επιτροπή έρευνας» προκειμένου να προσδιορίσει τις ευθύνες για τις εκρήξεις που προκάλεσαν την Τρίτη τεράστιες καταστροφές στη Βηρυτό, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ο επικεφαλής της διπλωματίας Σαρμπέλ Ουεχμπέ, στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

«Από σήμερα το πρωί, έχει ληφθεί απόφαση να συσταθεί μια επιτροπή έρευνας, η οποία έχει τέσσερις ημέρες το πολύ προκειμένου να δώσει μια λεπτομερή έκθεση για τις ευθύνες. Πώς, ποιος, τι, πού; Θα υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις, είναι σοβαρό και το λαμβάνουμε σοβαρά», εξήγησε ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών.

«Οι ύποπτοι αυτού του φρικτού εγκλήματος αμέλειας θα τιμωρηθούν από μια επιτροπή δικαστών», πρόσθεσε.

Χθες, η κυβέρνηση ζήτησε τον κατ΄οίκον περιορισμό των αξιωματούχων που ήταν υπεύθυνοι για την αποθήκευση στο λιμάνι της λιβανικής πρωτεύουσας μιας μεγάλης ποσότητας νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή εκρηκτικών.

Οι εκρήξεις στη Βηρυτό προκάλεσαν τουλάχιστον 137 θανάτους και 5.000 τραυματίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ενώ 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.

Η καταστροφή οφείλεται, σύμφωνα με τις αρχές, σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε αποθήκη όπου φυλασσόταν το νιτρικό αμμώνιο.

«Είναι ένα ατύχημα (…) οι προκαταρκτικές αναφορές δείχνουν πως πρόκειται για κακή διαχείριση εκρηκτικών ουσιών. Είναι μια πολύ σοβαρή αμέλεια που συνεχίστηκε για έξι χρόνια», δήλωσε σήμερα ο Ουεχμπέ.

Διεθνής βοήθεια έχει αρχίσει να καταφθάνει στον Λίβανο από τη Γαλλία, την Αίγυπτο και τις χώρες του Κόλπου, κυρίως.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφθασε σήμερα στον Λίβανο, στην πρώτη επίσκεψη ξένου αρχηγού κράτους μετά τις ισχυρές εκρήξεις που κατέστρεψαν συνοικίες της Βηρυτού, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Μακρόν, που αναμένεται να συναντηθεί με τους κυριότερους ηγέτες του Λιβάνου, θέλει να «διαψεύσει πως ο Λίβανος», που πλήττεται από πολιτική και οικονομική κρίση, «είναι μόνος, βυθισμένος, κοντά στην εξαφάνιση», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βηρυτός για δύο εβδομάδες

Η κυβέρνηση κήρυξε «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πόλη της Βηρυτού για δύο εβδομάδες», ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου η υπουργός Ενημέρωσης Μανάλ Αμπντέλ Σαμάντ.

Επιπλέον, η λιβανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στην αποθήκευση των τόνων νιτρικού αμμωνίου, το οποίο προκάλεσε την πολύνεκρη έκρηξη μία ημέρα πριν.

Απευθυνόμενη στην ανώτατη στρατιωτική εξουσία που θα είναι επιφορτισμένη με τα θέματα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση «ζητά να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στην αποθήκευση του αμμωνίου», από την άφιξη του φορτίου στη Βηρυτό το 2014 έως τη χθεσινή έκρηξη, επισήμανε η Σαμάντ, χωρίς να κατονομάσει τους υπεύθυνους ούτε τον αριθμό τους.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, μια έκτακτη επιχορήγηση ύψους 100 δισεκατομμυρίων λιρών Λιβάνου για τη διαχείριση της κρίσης.

ΑΠΕ ΜΠΕ