Η πολιτική ατίμωση του Άδ. Γεωργιάδη!

Του Μανώλη Κοττάκη

Δε χρειάζεται πολλή φιλοσοφία για να σχολιάσει κανείς τον χειρουργικό ανασχηματισμό Μητσοτάκη.

Με ανοικτό το σενάριο των εκλογών στο μυαλό του λόγω οικονομίας και Ελληνοτουρκικών, απέφυγε την ευθεία σύγκρουση με την ομάδα υπουργών του Αντώνη Σαμαρά και επέλεξε τη σύγκρουση διά της πλαγίας. Σε άλλους κούρεψε τις αρμοδιότητες με την «ψιλή» (Άδωνις), σε άλλους με τη «χοντρή» (Βρούτσης, Σταϊκούρας) και σε άλλους απλώς έκανε ένα χτένισμα (Κικίλιας).

Δεν χρεώνονται, βεβαίως, όλοι οι ανωτέρω στον πρώην πρωθυπουργό. Έχει ενδιαφέρον όμως πως τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και ολίγον το Υγείας, με τη σύσταση της Γενικής Γραμματείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, σπάνε στα δύο εν τοις πράγμασι. Αποκτούν δίδυμες ηγεσίες. Με κύριο χαρακτηριστικό ότι οι αναπληρωτές και οι γραμματείς, προερχόμενοι όλοι από το εκσυχρονιστικό ΠΑΣΟΚ (πλην του ντορικού Θεόδωρου Σκυλακάκη) αναφέρονται απευθείας στον πρωθυπουργό και είναι ισχυρότεροι των υπουργών τους.

Οι κύριοι Τσακλόγλου (υφυπουργός Ασφάλισης), Παπαθανάσης (αναπληρωτής Επενδύσεων), Θεμιστοκλέους (γραμματέας Υγείας), Κοντογεώργης (γενικός γραμματέας Συντονισμού), Κυριακού (γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, τέως διευθυντής ΣΕΒ), Χρυσουλάκης (γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας) είναι όλοι ΠΑΣΟΚ, πρώην συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη, του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Λουκά Παπαδήμου, του Κώστα Σκανδαλίδη, του Γιάννη Στουρνάρα, του Ακη Σκέρτσου και άλλων.

Αν μάλιστα έχει κανείς την υπομονή να διαβάσει τη στελέχωση όλων των επιτροπών (2021, Πισσαρίδη) και όλων των δημόσιων θέσεων (Τράπεζα Ελλάδος, σύμβουλοι Ασφαλείας, Επιστημονικό Συμβούλιο ΥΠΕΞ, ΔΝΤ, ΕΡΤ3, ΕΡΑ), θα διαπιστώσει με βεβαιότητα ότι η Ελλάς κυβερνάται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ με σκιώδη πρωθυπουργό τον ακμαιότατο κύριο Σημίτη.

Σακελλαροπούλου, Αλιβιζάτος, Στουρνάρας, Πελαγίδης, Ροζάκης, Ντόκος και δεν ξέρω πόσοι άλλοι ελέγχουν το κράτος. Ακόμη και ο έμπειρος Παύλος Αποστολίδης, που τίθεται επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας στον διάλογο με την Τουρκία, ήταν διοικητής της ΕΥΠ του κυρίου Σημίτη. Ο Κυριάκος πλέον δικαιωματικώς είναι αρχηγός του σημιτικού ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. απέρχεται. Οι δεξιοί τελούν υπό διωγμό. Ηδη 100 υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ. έστειλαν στον κύριο Μητσοτάκη επιστολή διαμαρτυρίας. Βεβαίως η καταγραφή αυτή δεν σημαίνει πως οι κεντροαριστεροί δεν είναι άξιοι. Πολλοί με βάση τις επιδόσεις τους έως σήμερα (Γεραπετρίτης, Πιερρακάκης, Χρυσοχοΐδης) είναι. Αξιοι είναι όμως και οι κεντροδεξιοί. Όσο τα πράγματα θα πηγαίνουν καλά, ούτε το pasocification της Ν.Δ. θα ενοχλεί ούτε οι δίδυμες ηγεσίες θα τσακώνονται. Ο χειμώνας θα είναι όμως αλλιώς, αν δεν γίνουν εκλογές. Το συνολικό μείγμα της κυβέρνησης είναι κοκτέιλ μολότοφ. Αν εκραγεί…

Άφησα τελευταίο θέμα προς σχολιασμό τον εξευτελισμό που επιφύλαξε ο Μητσοτάκης στον Αδωνι. Τον υποχρεώνει να υπογράψει τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας των επενδύσεων και των ΣΔΙΤ στον μέχρι σήμερα υφυπουργό του. Τον αποδοκιμάζει και του αφαιρεί τη δυνατότητα να είναι συνομιλητής του επιχειρηματικού κόσμου.

Η σημαία των ΗΠΑ που έχει στο γραφείο του ο κύριος υπουργός και τα κοινά άρθρα με τον Πάιατ δεν τον έσωσαν. Του έμεινε η αρμοδιότητα για τις τιμές των ζαρζαβατικών. Είχα πει κάποτε στον Αδωνι, όταν στήριξε τον Κυριάκο για την αρχηγία, πως οι πρίγκιπες θεωρούν πως δεν χρωστούν σε κανέναν! Μετά την υποβάθμιση ας ετοιμάζεται τώρα μετά τα ζαρζαβατικά για τις… βρούβες που θα τον στείλει ο Κυριάκος. Η Τουλουπάκη φεύγει, αλλά η έρευνα γι’ αυτόν -κάτι που ενδιαφέρει και τον κ. Σαμαρά- είναι ανοιχτή. Εάν ο νέος εισαγγελέας Διαφθοράς επιλογής Μητσοτάκη συνεχίσει την έρευνα εναντίον του, να δω τότε σε ποιον θα ρίξει τη σκευωρία και ποιον θα απειλήσει με φυλακή ο υπουργός των ζαρζαβατικών!

ΑΠΟ ΤΟ NEWS BREAK