Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Συνειδήσεις

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Ο Σόιμπλε εμφανίζεται «με ήσυχη τη συνείδησή του», για τα μέτρα «εσωτερικής υποτίμησης», που επέβαλε. Για τις συνειδήσεις των Ελλήνων συνομιλητών του, που τα εφάρμοζαν, δεν δείχνει να ενδιαφέρεται…

Να είσαι ο Μητσοτάκης και να δηλώνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι σε «εκτιμάει» ως πρώην – μνημονιακό – «πάρα πολύ εποικοδομητικό υπουργό του Σαμαρά» και σήμερα για τις «συγκρατημένες αντιδράσεις» στις τουρκικές προκλήσεις, παράσημο δεν είναι.

Για τον Τσίπρα τουλάχιστον έλεγε παλιότερα: «Του είπα καλύτερα να μην κερδίσει τις εκλογές … αλλά σεβάστηκα ότι προσπάθησε να τηρήσει τις υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά …το κατάλαβα».

Σαν τον δολοφόνο που επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματός του-ο -απλός βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών σήμερα-πρώην πανίσχυρος τσάρος της Ευρωζώνης , βεβαιώνει – με συνέντευξη στον Γιώργο Παππά, για τα ΝΕΑ- ότι «πάντα ήθελε το καλό της Ελλάδας».

Ωστόσο προσπαθεί να θολώσει τα νερά για την περίοδο που οργάνωνε ο ίδιος την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη-με την… συνδρομή της Ευρωζώνης!

Το επιχείρησε με δυο διαφορετικές κυβερνήσεις. Καμία από αυτές δεν ήταν κυβέρνηση Τσίπρα.

Πρώτα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου και στη συνέχεια τον Βαγγέλη Βενιζέλο, επί Παπανδρέου- ενώ οι πληροφορίες της εποχής ανέφεραν ότι το θέμα ετέθη και στον Σαμαρά.

Ολοι το απέρριψαν. Αλλά στη συνέχεια προσπάθησαν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι «ο Τσίπρας ήθελε να βγάλει τη χώρα από το ευρώ».

Υποκρισία. Ενώ αυτοί συζητούσαν την εθελούσια έξοδο, επί Τσίπρα τάχα παραλίγο η Ελλάδα να μείνει εκτός ευρωζώνης.

Ο πρώτος που ήξερε ότι δεν ισχύει, ήταν ο δόκτωρ Σόιμπλε.

Στην προηγουμένη συνέντευξη του σε ελληνικό ΜΜΕ –στον Αλέξη Παπαχελά για τον «Σκάι» το 2017- έλεγε ότι πριν τις εκλογές του 2015, ο επερχόμενος Τσίπρας του ξεκαθάρισε:

«Θα κάνω προεκλογική εκστρατεία υποσχόμενος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ , αλλά χωρίς πρόγραμμα διάσωσης, χωρίς όρους».

Σήμερα, ο παλαίμαχος Γερμανός πολιτικός, «δίνει» τους δυο υπουργούς του πρώτου Μνημονίου- για διαφορετικό λόγο τον καθένα.

Συνεχίζοντας να καρφώνει τον Σημίτη , με τον ισχυρισμό ότι «Η Ελλάδα δεν έπρεπε να ενταχθεί στο Ευρώ» – εμπλέκει τον υπουργό του:

«Το πρόβλημα ήταν ότι η Ελλάδα έγινε μέλος της ευρωζώνης με λάθος προϋποθέσεις. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου το περιέγραψε επακριβώς».

Δηλαδή πώς ακριβώς το περιέγραψε και σε ποιόν;

Καρφιά δέχεται και ο Βενιζέλος για το PSI : «‘Hταν κούρεμα κατά 52%, αλλά μόνο για τους ιδιώτες, όχι για τους δημόσιους πιστωτές και αυτό ήταν ένα πρόβλημα».

Στην Ελλάδα δεν ήταν: Ο Βενιζέλος, το έλυσε …κουρεύοντας και τον δημόσιο τομέα! (Ταμεία, ΟΤΑ, ΑΕΙ κλπ).

Ο Σόιμπλε εμφανίζεται «με ήσυχη τη συνείδησή του», για τα μέτρα «εσωτερικής υποτίμησης», που επέβαλε.

Για τις συνειδήσεις των Ελλήνων συνομιλητών του, που τα εφάρμοζαν, δεν δείχνει να ενδιαφέρεται…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR