Γιάννα Αγγελοπούλου: Από τα χέρια των μαθητών η δάδα της δημιουργίας περνά στις επόμενες γενιές

«Από όλες τις δράσεις για την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, περισσότερη χαρά στην Επιτροπή μας έδωσαν αυτές που διοργανώθηκαν από σχολεία, από νηπιαγωγεία, από δημοτικά, από γυμνάσια, από λύκεια, από πανεπιστήμια. Αυτές που αφορούσαν τα παιδιά, τη νέα γενιά της χώρας μας», τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, μιλώντας στην κεντρική εκδήλωση του Υπουργείου Παιδείας για τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου στο Μέγαρο Μουσικής, βραβεύτηκαν μαθητές σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που συμμετείχαν ατομικά ή ομαδικά στους διαγωνισμούς ζωγραφικής και δημιουργίας ταινιών μικρού μήκους με θέμα την Ελληνική Επανάσταση. Η κυρία Αγγελοπούλου παρέδωσε τα βραβεία τους στους μαθητές σχολείων από τη Σκόπελο, την Πάτρα και την Αθήνα. Αξίζει να σημειωθεί πως για την τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας έγιναν και διαδικτυακές βραβεύσεις.

Η τελετή βράβευσης ήταν μέρος ενός επετειακού διημέρου στο οποίο παρουσιάζονται τα ζωγραφικά έργα των παιδιών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό και προβάλλονται τα μικρού μήκους φιλμ των σχολείων. Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» συμμετέχει με δυο σημαντικές δράσεις της: στις οθόνες που έχουν τοποθετηθεί στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής παίζουν οι «Μικροί Μεγάλοι Ήρωες», ενώ σήμερα προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Σε γνωρίζω από την όψη: 200 χρόνια Ελλάδα!»

Η χθεσινή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δύο μουσικά μέρη:

  • «Jazz and Revolution», από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου, με την ευγενική σύμπραξη του Σωκράτη Σινόπουλου από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
  • «Φάγαμεν ψωμί, τραγουδήσαμεν κ’ εγλεντήσαμεν!», με θέμα το ρόλο και τη σημασία του τραγουδιού στην Εθνεγερσία του 1821, από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Στην ομιλία της η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» επισήμανε ότι «οι επετειακές εκδηλώσεις που έγιναν σε όλη την Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο, όπου υπάρχουν, ζουν και πετυχαίνουν Έλληνες, έδωσαν την ευκαιρία στα παιδιά να γνωριστούν με την ιστορία του τόπου τους και την εθνική ιστορία. Και δεν αφορούσαν μόνο την Επανάσταση και τους πρωταγωνιστές της. Αλλά και την εξέλιξη της γλώσσας, της μουσικής, της ζωγραφικής, του θεάτρου, του κινηματογράφου. Ακόμα, μαθητικούς και φοιτητικούς διαγωνισμούς ρομποτικής και καινοτομίας».