Γιάννα Αγγελοπούλου: Δράση

Του Γ. Λακόπουλου

Το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει από τη δοκιμασία στην οποία κάποιοι έβαλαν την “Επιτροπή Ελλάδα 2021» είναι ότι η αδράνεια σκοτώνει.  Όταν για εννιά μήνες δεν κάνει τίποτε, λογικό είναι να την βρουν μπόσικη οι συνήθεις  γκαουλάιτερς του εθνικού  τσίρκου.

Για την επιτυχία της 200ετηρίδας του 1821 δεν αρκεί ο θρύλος του 2004  που περιβάλλει τη Γιάννα Αγγελοπούλου.  Χρειάζεται δράση.

Δηλαδή πεδίο στο οποίο η κυρία να αναπτύξει την -αναγνωρισμένη-μανατζίριαλ αντίληψή της για τους ανθρώπους και τους σχεδιασμούς: πρέπει να γίνει αυτό, πείτε τι χρειάζεστε, πάρτε το και θέλω αποτέλεσμα τώρα.

Έτσι η Επιτροπή «Αθήνα 2004» πήρε μια χαμένη παρτίδα και παρέδωσε έναν εθνικό θρίαμβο.  Ίσως γιατί η Γιάννα είχε τότε την πρόνοια να εξηγηθεί με τον Σημίτη όταν την φώναξε να σώσει το «πρόγραμμα»:

«Το αναλαμβάνω, αλλά το αφεντικό σ’ αυτό είμαι εγώ».

 Ήταν. Πρώτος ο τότε Πρωθυπουργός μάζευε όποιον έβγαζε γλώσσα: “επειδή είναι πλούσια δεν θα μας δίνει και οδηγίες». Αυτό που προείχε ήταν να γίνει η δουλειά.

Οι υπουργοί δυσφορούσαν με το ιμπέριουμ της Αγγελοπούλου -έτσι όπως η ίδια φρόντισε να αποτυπωθεί σε αντίστοιχα «μνημόνια συνεργασίας» με κάθε υπουργείο  ξεχωριστά. Αλλά η δουλειά έγινε. Και τα σκυλιά δεμένα.

Για τον εορτασμό της  200ης επετείου από την Ελληνική Επανάσταση ο ιδρυτικός νόμος  της Επιτροπής είναι σαφής. Αλλά παραδόξως παραμένει δυσδιάκριτο ποιος έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

-Συγκεκριμένος παράγων στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι δικαιούται να έχει τον έλεγχο ακόμη και στα τρέχοντα. 

-Διάφοροι Μπογδάνοι -με επικεφαλής τον ίδιο τον Μπογδάνο, που προσπαθεί να  μετατρέψει την βουλευτική ιδιότητα σε εποπτική «αρχή  πατριωτισμού», περιφέρουν μια νέα, πιο κακόγουστη, εκδοχή της παλιάς  «εθνικοφροσύνης», εναντίον μιας ανεξάρτητης Επιτροπής Προσωπικοτήτων.

Γνωστοί παρατρεχάμενοι ψάχνουν αφορμή να την  πέσουν στη Γιάννα, νομίζοντας ότι προσφέρουν υπηρεσίες σε μιντιακά συστήματα και οικονομικούς παράγοντες.

Μια δεύτερη (αντι) επιτροπή φορέων εγκαταστάθηκε δίπλα στον επίσημο  φορέα του εορτασμού που ενέκρινε ομόφωνα η Βουλή.  

Σε μέλος της επιτροπής που παραιτήθηκε αποδόθηκαν από την εφημερίδα  «Εστία» τα εξής απίστευτα για ιστορικό: ενόχληση από την τάση «ουδετεροπατρίας» που διακατέχει τον εορτασμό, τις «ανιστόρητες αναρτήσεις» και τον… «αποχρωματισμό» της Ελληνικής Ιστορίας.

Αυτό δεν είναι προετοιμασία που θα κεφαλαιοποιήσει την πορεία του νεότερου ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα, ως βατήρα για το  μέλλον. Είναι του Κουτρούλη ο γάμος.

Και η Γιάννα; Πού πήγε η εκπληκτική μάνατζερ που, πότε με την οξυδέρκεια και πότε με το θυμικό, επέβαλε να γίνουν όλα την ώρα τους , όπως πρέπει -και όποιος δεν το άντεχε ας πηδούσε από τη βάρκα;

Η Γιάννα από τον περασμένο Ιούλιο που ανακοινώθηκε η επιστροφή της,   ανακοίνωσε μόνο το σήμα και το λογότυπο της Επιτροπής, με μια αμφιλεγόμενη εκδήλωση. Από εκεί και πέρα είμαστε ακόμη στην προετοιμασία.

Μοιραία η υστέρηση στην παραγωγή έργου, άφησε χώρο για να στοχοποιηθεί η ίδια και η επιτροπή για ασήμαντες αφορμές και για εντελώς απαράδεκτους λόγους. 

Τα μέλη και οι συνεργάτες της δεν λογοδοτούν σε καμία ομάδα «εθνικής καθαρότητας». Μπορούν να εκφράζουν τη γνώμη τους ελεύθερα. Ο βουλευτής που τέθηκε επικεφαλής της «επιτροπής πατριδομετρίας» έπρεπε ήδη να ρουφάει το αυγό του στο κόμμα του.

Εκτός αν η κυβέρνηση σκοπεύει να επιτρέψει τον διεθνή διασυρμό της χώρας όταν οι διακεκριμένοι ιστορικοί που μετέχουν στην Επιτροπή στείλουν άκλαυτους τους «μουλάδες» της πατριδοκαπηλίας.

Λύση υπάρχει. Όπως η έλλειψη έργου άνοιξε τις ορέξεις για επιθέσεις, έτσι και η παραγωγή έργου θα τις κόψει.

 Η Επιτροπή όφειλε να είναι ήδη σε τροχιά αντίστροφης μέτρησης. Με  πρωτοβουλίες και παραγωγή γεγονότων από την 25η Μαρτίου 2020.

Το πρόβλημα δεν είναι επικοινωνιακό για να το λύσουν κάποιοι «τεχνικοί της επικοινωνίας» που θα αναφέρονται το Μέγαρο Μαξίμου. Όσο πιο κοντά στην κυβερνητική μέγγενη έρχεται ο εορτασμός, τόσο υποβαθμίζεται.

Είναι πρόβλημα δράσης. Ανάδειξης των σχεδιασμών και των στόχων. Εμπλοκής πολιτών και φορέων όπου Γης. Καθημερινής προβολής της πολυμορφίας του εορτασμού. Κινητοποίησης ορατών τε πάντων και αοράτων.  

Η Αγγελοπούλου «τόχει». Αν υπάρχουν δυνάμεις που την μπλοκάρουν και  οδηγούν σε αφλογιστία της  Επιτροπή της, δεν έχει παρά να τις παραμερίσει. 

Θα αφήσει να παίξουν με τη φήμη της όσοι παίζουν με τους συμβολισμούς του έθνους;