Γιάννης Μπουτάρης: Μποέμ, αιρετικός, αριστοκράτης και “προβοκάτορας”

Του Νίκου Γαλάτη

Πάνω που ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας πως “συμβολοποιεί” όλο το δημοκρατικό μέτωπο και τον έχρισε υποψήφιο ο Γιάννης Μπουτάρης ανακοίνωσε πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος κάνοντας έναν απολογισμό για τις δυο θητείες του. Αύξησε τον τουρισμό, μάζεψε τα οικονομικά, αλλά “δεν τα κάναμε όλα τέλεια. Κάναμε λάθη χοντρά που μας στέρησαν δημοφιλία”.

Φαίνεται πως ένα χοντρό λάθος ήταν η στάση του στο Μακεδονικό. “Ήταν πολύ άκαιρη η τοποθέτηση μου σε σχέση με το χρόνο και με τον όγκο των διαδηλώσεων και του πατριωτισμού που υπήρχε. Βέβαια υπήρχε και τραγική παραπληροφόρηση. Με βρίζουν λες και υπέγραψα εγώ τη συμφωνία των Πρεσπών” είπε.

Πιθανόν αυτή η θέση να του στοίχιζε τον δήμο, αλλά “η  δημοφιλία στο πρόσωπο μου είναι υψηλή. Τρεις φορές μεγαλύτερη από τον δεύτερο” όπως είπε. Δεν ήταν αυτός ο λόγος- ότι θάχανε τις εκλογές- αλλά “μετά από 16 χρόνια κουράστηκα. Είμαι 76 ήρθε η ώρα να ανοίξουν οι πόρτες για νέο κόσμο”.

Αυτός ο “τύπος”- μια λέξη που ταιριάζει στο πρόσωπο με τη σπάνια ιδιοσυγκρασία και ένα άλλο πολιτικό ταπεραμέντο πέρα από κόμματα, όταν εμφανίστηκε ήταν αουτσάιντερ. Ιδιαίτερα όταν τάβαλε με την Εκκλησία- παρότι οι δημοσκόποι του έλεγαν ότι χωρίς την Εκκλησία δεν παίρνει εκλογές.

Τότε φόρεσε ένα κοστούμι και πήγε και στάθηκε μπροστά στον Άνθιμο, τον μητροπολίτη που είχε αποκαλέσει …”μουτζαχεντίν . Όταν ήρθε η σειρά του να ασπαστεί την εικόνα του πολιούχου και να χαιρετήσει τον µητροπολίτη, ο Μητροπολίτης Ανθιµος δεν του έδωσε το χέρι του και τον κατσάδιασε.

«Διάβασα ότι µε αποκάλεσες µουτζαχεντίν. Είναι σαν να σε αποκαλώ εγώ βουλγαροπροδότη. Οσο ζω εγώ, η Εκκλησία δεν θα σου επιτρέψει να δεις τη δηµαρχία», φέρεται να είπε ο δεσπότης. Ο υποψήφιος δήμαρχος αποχώρησε χωρίς να απαντήσει και μάλλον -μαζί με την υποστήριξη που είχε από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και από την Ντόρα Μπακογιάννη και το κόμμα της- ήταν αυτή η σύγκρουση που του έδωσε τη δημαρχία.

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος -που συχνά χρησιμοποιεί τον άμβωνα για να πάρει πολιτικές θέσεις-  προς γενική κατάπληξη τώρα δηλώνει πως με τον Γιάννη Μπουτάρη έχει πολύ καλή συνεργασία και τρέφει συμπάθεια προς το πρόσωπό του γιατί “αγωνίζεται και έχει κάνει πάρα πολλά πράγματα από πλευράς προσφοράς προς την κοινωνία”.

Φαίνεται πως τελικά ο Γιάννης Μπουτάρης τους είχε πάρει μαζί του όλους κι έγινε ακόμα πιο δημοφιλής όταν δέχτηκε επίθεση από τραμπούκους -που έκανε τον γύρο του κόσμου, παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις του που προκαλούσαν μεν κατακραυγή, ενίοτε, αλλά έδειχναν έναν άνθρωπο που δεν μασάει τα λόγια του, λέει αυτό που αισθάνεται ως αλήθεια και αγαπάει την πόλη του.

Ο Γιάννης Μπουτάρης, εβδομηνταέξι χρονών σήμερα, έχει μια ζωή που μπορεί και να χαρακτηρισθεί μυθιστορηματική -με αιχμή την σχέση του με το αλκοόλ που τον έκανε ανθρώπινο και το γνήσια αστικό βιογραφικό του που συνδύαζε με μια μποέμ ζωή.

Με καταγωγή βλάχικη, από το Κρούσοβο, το Νυμφαίο και την Μοσχόπολη της Αλβανίας ο Γιάννης Μπουτάρης απόφοιτος του Κολλεγίου Ανατόλια, χημικός και επιχειρηματίας ήταν ήδη μια απροσδόκητη προσωπικότητα με οικολογική δράση- από τους ιδρυτές του Αρκτούρου-, αλλά και συμμετοχή στην πόλη αφότου είχε αναμιχθεί ακόμα και στη διοίκηση του τμήματος μπάσκετ του Άρη.

Ο προ-προπάππος του ήταν πρωτεργάτης της Μακεδονικής επανάστασης 1866-1867 και ιδρυτικό στέλεχος της Νέας Φιλικής Εταιρείας. Ο ίδιος θα προκαλέσει όταν δήλωσε “χέστηκα για το αν ο Αττατουρκ έσφαξε Έλληνες ή όχι, οι Τούρκοι τον γουστάρουν και θέλουμε τον τουρισμό τους στην Θεσσαλονίκη, όπως και εμείς γουστάρουμε να πηγαίνουμε στην Κωνσταντινούπολη».

Η θετική του στάση -σε συνάντησή του με τον τότε Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων Μπαγίς- για λειτουργία τζαμιού και μουσουλμανικού νεκροταφείου εντός της Θεσσαλονίκης, αλλά και αποτεφρωτηρίου νεκρών, εβραϊκού σχολείου, αλλά και μνημείου για την Επανάσταση των Νεότουρκων – ήταν το κόκκινο πανί για τους ακροδεξιούς κύκλους. “Αυτά θα προσελκύσουν στην Θεσσαλονίκη Εβραίους και Τούρκους τουρίστες που θα έρθουν με σκοπό να επισκεφτούν τα πατρογονικά τους εδάφη» θα πει ο δήμαρχος.

Στις 19 Μαΐου 2018 δέχθηκε σωματική επίθεση με κλωτσιές, γροθιές και αντικείμενα στη διάρκεια εκδήλωσης για την μνήμη των Ποντίων. Οι δράστες τον κυνήγησαν και το θέμα απασχόλησε τον διεθνή τύπο. Η Χουργιέτ το είχε πρώτο θέμα την επίθεση, με τον τίτλο «ξύλο στη φιλία».

Όλα αυτά μαζί με την οργάνωση του Gay Pride σε μια συντηρητική πόλη έδειξαν τι ακριβώς ήταν αυτός ο δήμαρχος που ήταν υπέρ του συμφώνου συμβίωσης, κατά των μαθητικών παρελάσεων και υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών- στην καρδιά των “μακεδονικών” συλλαλητηρίων, εκεί που δολοφονήθηκε άλλοτε ο Γρηγόρης Λαμπράκης.

Ήταν αυτός που τάβαλε με το κατεστημένο της πόλης και κέρδισε τις εκλογές. Όταν οι άλλοι διαδήλωναν αυτός καλούσε στην Θεσσαλονίκη τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ. Όταν πρωτοεξελέγη -με στήριξη πολυκομματκή-  είχε δηλώσει: «Eυχαριστούμε τα κόμματα για τη στήριξή τους αλλά από εδώ και στο εξής κουμάντο κάνουμε εμείς».

Δεν άργησε νάρθει σε ρήξη με την Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε δίστασε να πει για τον Καμμένο:  «Είναι βέβαια και η κυβέρνηση του χοντρού. Αυτόν τον Καμμένο…δεν τον πάω με τίποτα. Αν τον δω κρεμασμένο, δεν θα κόψω το σχοινί, ένα πράγμα». 

Στηρίχτηκε από την Αριστερά, αλλά και την φιλελεύθερη Δεξιά, το ΠΑΣΟΚ, τη Δράση, το Ποτάμι. Πήρε θέση για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας και μάλιστα ζήτησε την επιστράτευση των εργαζομένων σε απεργία του ΟΑΣΘ. Η πρόταση του να δοθεί το όνομα του Κεμάλ Ατατούρκ- που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη- σε ένα δρόμο έκανε τον πρώην νομάρχη Ψωμιάδη να τον αποκαλέσει “πολιτικό τραβέλι”. Ποιος είναι τελικά ο Γιάννης Μπουτάρης;

“Έκανα ένα μεγάλο άνοιγμα στο διεθνή τύπο. Ήταν ένας τρόπος μάρκετινγκ. Δεν ήμουν παντελώς άγνωστος πριν γίνω δήμαρχος. Από το παρελθόν μου, είτε με τον αλκοολισμό, είτε με τα κρασιά, είτε με τον Αρκτούρο. Είχα αναδειχθεί Ευρωπαίος ήρωας για τον Αρκτούρο. Δεν ήμουν άγνωστος στα διεθνή ΜΜΕ. Δεν μιλάμε για Φωνή Λαγκαδά, αλλά για New York Times, Guardian”, έχει πει με τον αέρα ενός κοσμοπολίτη αριστοκράτη που πάει στον Δήμο να δώσει κι όχι να πάρει.

Το 2012 ανακηρύχθηκε δια ψηφοφορίας ως «δήμαρχος του μήνα» από τον ιστότοπο Citymayors.com. Το 2016 τιμήθηκε στη  Νέα Υόρκη από τον Σύλλογο Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας. Σε ένα βίντεο του Vice μιλά για την πρώτη φορά που επισκέφθηκε ο ίδιος ως πελάτης οίκο ανοχής, κοιτάζει σεξουαλικά βοηθήματα σε μια γυάλινη βιτρίνα και λέει ότι κάνει τακτικά βόλτες στα «σπίτια» της περιοχής, ώστε να έχει προσωπική άποψη για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους.

Δεν είχε διστάσει να τσαλακώσει τον εαυτό του ή να πει πως χρησιμοποιεί φαρμακευτικά βοηθήματα για σεξουαλική διέγερση. Oύτε να πάρει πίσω δηλώσεις του που θα του κόστιζαν ….ένα εκατομμύριο ευρώ- με την αφοπλιστική -και απλή- δήλωση “Τι νάκανα”. Όπως θα γράψει ο συντάκτης του Vice “o Μπουτάρης είναι ανατρεπτικός και προβοκάτορας κι αυτό είναι γνωστό και πολύ ωραίο”.