Γιάννης Ραγκούσης: “Να αλλάξουμε για να ενωθούμε. Όχι να ενωθούμε για να μην αλλάξουμε”

Του Νίκου Γαλάτη

Ο Γιάννης Ραγκούσης ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του νέου φορέα της κεντροαριστεράς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το μεσημέρι στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Σε δηλώσεις του, ο Γιάννης Ραγκούσης εξήγησε, ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη προοδευτική παράταξη για να γίνουν οι αναγκαίες τομές, ώστε να ξεπεράσει οριστικά τη κρίση και να πάει μπροστά.

«Διεκδικώ την ηγεσία της προοδευτικής παράταξης. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να υπάρξει μια νέα προοδευτική παράταξη που θα προχωρήσει αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.  Για να «αφαιρεθεί το ηθικό πλεονέκτημα από τον ΣΥΡΙΖΑ και να ηττηθεί το πολιτικό πλεονέκτημα της ΝΔ».

Ο Γιάννης Ραγκούσης διάλεξε την ΕΣΗΕΑ για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς -όχι εναντίον της Φώφης Γεννηματά, όπως έσπευσε να διευκρινίσει. Ο νέος προοδευτικός πολιτικός φορέας – όπως είπε- θα πρέπει να συνεργαστεί με όλους για να λυθούν τα προβλήματα της χώρας, ακόμα και με τη ΝΔ,- αν πρόκειται για την ψήφιση μεταρρυθμίσεων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, όπως για παράδειγμα η μείωση της φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις.

«Όποιος με ψηφίσει θα ξέρει ότι θα δώσω τη μάχη, η προοδευτική παράταξη να είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Εάν ψηφιστεί κάποιος άλλος που προτείνει κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ, να γνωρίζουμε ότι αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι ο Τσίπρας”.

Η νέα υποψηφιότητα θα προστεθεί σ΄αυτήν της Φώφης Γεννηματά και του Γιώργου Καμίνη- ενώ αναμένονται κι άλλες όπως αυτή του Σταύρου Θεοδωράκη με την προσδοκία οι ψηφοφόροι-εκλέκτορες να ξεπεράσουν κατά πολύ την σημερινή βάση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ -που αποτελούν με άλλες μικρότερες κινήσεις την Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Από όσα διαδίδονται πιθανοί υποψήφιοι είναι και ο Γιάννης Μανιάτης και Νίκος Ανδρουλάκης από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι τελικά, δεν θα μπει στη διαδικασία διεκδίκησης της ηγεσίας της ΔΗΣΥ -προσδοκώντας την μη διάλυση του ΠΑΣΟΚ, όπως είπε.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός αφότου η Ώρα Αποφάσεων ανακοίνωσε πως “ο Γιάννης Ραγκούσης επέλεξε να διαφοροποιηθεί. Η απόφασή του να παραστεί και να μιλήσει στο συνέδριο της ΔΗΣΥ είναι φυσικά σεβαστή σε προσωπικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, όμως, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που διέρρηξε τη συλλογική μας λειτουργία προσπαθώντας να προκαταλάβει αποφάσεις. Οι δρόμοι μας χώρισαν”.

Η υποψηφιότητα Ραγκούση συνοδεύεται ως “πρώτο αλλά ελάχιστο δείγμα γραφής” από 9+2 συμβολικές πολιτικές προτάσεις όπως η χρηματοδότηση των startups, η αντιμετώπιση  της ανεργίας, η αποφορολόγηση της παραγωγής και των εξαγωγών και η μείωση κατά 30% των δαπανών του κράτους.

Ήδη με την ίδρυση της Επόμενης Ελλάδας η ομάδα του Γιάννη Ραγκούση ανήκει σ΄αυτές που επεξεργάζονται ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα με την μορφή εθνικού σχεδίου ανάπτυξης. Ήταν η επιστροφή του 52 χρονου οικονομολόγου από την Πάρο -όπου διετέλεσε δήμαρχος μετά από απουσία πέντε χρονών, όταν παραιτήθηκε για την Λίστα Λαγκάρντ -καταγγέλοντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο Γιάννης Ραγκούσης γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου του 1965 στην Αθήνα. Μεγάλωσε στο Χολαργό. Κατάγεται από την Πάρο και τη Νάξο. Αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με βαθμό άριστα και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Sussex της Μ. Βρετανίας, όπου και απέκτησε Μεταπτυχιακό τίτλο (MA) στην Οικονομική Ανάπτυξη.

Ο Γιάννης Ραγκούσης γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου του 1965 στην Αθήνα. Μεγάλωσε στο Χολαργό. Κατάγεται από την Πάρο και τη Νάξο. Αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με βαθμό άριστα και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Sussex της Μ. Βρετανίας, όπου και απέκτησε Μεταπτυχιακό τίτλο (MA) στην Οικονομική Ανάπτυξη. Το 1999, παραιτήθηκε από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΟΤΕ) και ίδρυσε τη δική του επιχείρηση.

Ο υποψήφιος για την ηγεσία έχει υπάρξει ήδη γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ κι ως υπουργός Εσωτερικών έχει να παρουσιάσει ως έργο τον Καλλικράτη και τη Διαύγεια. Η σύγκρουση με συντεχνίες, αλλά και η διάφανη πορεία του ως τώρα -μαζί με την εν γένει παρουσία του στα κοινά ορίζουν μια σοβαρή υποψηφιότητα που ενδυναμώνει την Δημοκρατική Παράταξη και αφαιρείται από το σχήμα της Ώρας των Αποφάσεων που φαίνεται να προχωρά στο δικό του σχήμα -αν και ο Γιάννης Ραγκούσης – που τάχτηκε υπέρ της συμμετοχής του Ποταμιού ήδη- το καλεί να προσέλθει στις κάλπες με στόχο τον αριθμό των 100. 000 ψηφοφόρων.

Λίγο καιρό πριν ο Γιάννης Ραγκούσης είχε θέσει το ζήτημα της “μεγάλης προοδευτικής παράταξης” με σύνθημα “Να αλλάξουμε για να ενωθούμε. Όχι να ενωθούμε για να μην αλλάξουμε”. Σε κάθε περίπτωση- είτε εκλεγεί είτε όχι ο Γιάννης Ραγκούσης είναι ένα συν στην επιχείρηση αυτή που μέσα στο φθινόπωρο θα δείξει πόση αποδοχή έχει από τους πολίτες.

«Υπάρχει μια πραγματική αλλαγή ατμόσφαιρας, υπάρχει μια αναπτέρωση του πολιτικού ηθικού, υπάρχει ξανά ένα μεγάλο ενδιαφέρον για τον προοδευτικό χώρο. Πιστεύω μάλιστα ότι όσο περνούν οι εβδομάδες όλα αυτά τα χαρακτηριστικά όχι μόνο θα παγιώνονται αλλά και θα ενισχύονται» είχε πει σε συνέντευξή του στο The Caller.

Προφανώς η συμπαράταξη με το Ποτάμι, η υποψηφιότητα Καμίνη, αλλά και αυτή του Ραγκούση δημιουργούν προϋποθέσεις για μια ευρύτερη βάση του νέου φορέα με άγνωστες αλλά θετικές προοπτικές. Πολλοί βιάζονται να δουν δημοσκοπήσεις, αλλά οι κάλπες δεν αργούν κι όπως έχει ανακοινωθεί πέρα από την ηλεκτρονική ψηφοφορία θα μπορεί να ψηφίσει κανείς και από το κινητό του.