Γιατί βομβαρδίζει ο Ολάντ στη Συρία

Του Ανδρέα Δεληγιάννη

ΔεληγιάννηςΔεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ αυτόν τον Νοέμβριο.   Στο εξής, για να παραφράσουμε τους στίχους του Ναζί Χικμέτ..’την κάθε αυγή, γιατρέ, με τα χαράματα πάντα η καρδιά μου στην Γαλλία  τουφεκίζεται’.  Το  ζητούμενο όμως  είναι τι κάνουμε  για  να μην συνεχίσει να τουφεκίζεται. Μακελάρηδες θα υπάρχουν πάντα- το θέμα είναι πως τους αντιμετωπίζεις προτού πάρουν τα καλάσνικοφ και θερίζουν αθώους. Για την ακρίβεια, πως αντιμετωπίζεις αυτούς που τους στέλνεις;  Αν μιλάμε για το διαβόητο Ισλαμικό  Κράτος  δεν είναι εύκολη ιστορία.

Εξ ου και -με όλη την συμπάθεια που εκδηλώνουν άπαντες προς τον Ολάντ  για τη συμφορά που βρήκε τη χώρα του- δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβληματίζονται. Σα να βιάστηκε να κοπιάρει τον Μπους μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη το 2001, όπως του είπε  και ο διακεκριμένος Ολλανδός ιστορικός David Van Reybrouck  από την σοβαρή  Le Μonte:

– ‘Πέσατε σε παγίδα κύριε Πρόεδρε… γιατί κάνατε αυτό που οι τρομοκράτες ήλπιζαν ότι θα κάνετε: να κηρύξετε τον πόλεμο…. Χωρίς την ηλίθια επέμβαση του Μπους στο Ιράκ, ποτέ δεν θα μιλούσαμε για Ισλαμικό Κράτος». Ιστορικός είναι  κάτι ξέρει.  Άλλωστε  ο Ολάντ  δεν δείχνει και πολύ ξεφτέρι στα πολιτικά, αν και σε άλλα είναι πρώτος.

Με άλλα λόγια, ο Πρόεδρος της Γαλλίας φέρεται να αντιδρά σκεπτόμενος  την αντίδραση των αμερικανών  στις αρχές του αιώνα  Είναι όμως αυτή η σωστή αντίδραση; Και ο Μπους έκανε καλοκαιρινό το Ιράκ, αλλά αποτέλεσμα μηδέν.  Μήπως είναι πιο σωστός ο Πούτιν που  λέει «αφήστε τον Άσαντ να καθαρίσει την  κατάσταση»;. Οι Γάλλοι αναλυτές πάντως ψιθυρίζουν ότι το  ζόρι που τραβάει ο  Ολάντ  προέρχεται από τις περιφερειακές εκλογές αρχές Δεκέμβρη. Φοβάται ότι  ο Σαρκοζί και η Λεπέν θα τον  βάλουν στη γωνία. Συνεπώς, ρίχνει τις βόμβες στη Συρία, αλλά περιμένει να φέρουν αποτέλεσμα στη Γαλλία.