Γιατί δεν παίρνει κι ο ΠΑΟΚ ένα πρωτάθλημα;

Toυ Ρεπόρτερ Λάμδα

Από τη στιγμή που ο Ιβάν Σαββίδης μπαίνει στο γήπεδο και βγάζει το …μπουφάν, το πιστόλι του πρωταγωνιστεί σε όλα τα media όλου του κόσμου. Η συγγνώμη είναι κι αυτή ένα αξεσουάρ, όπως το πιστόλι, που το μόνο που αποδεικνύει είναι πως είμαστε χώρα βαλκανική, αλλά απεχθανόμαστε τη λέξη Βαλκάνιος. Ούτε θα μοιραστούμε ποτέ την πολιτιστική μας κληρονομιά με γύφτους γείτονες, ούτε θα παραδώσουμε σπιθαμή εθνικού εδάφους, που δεν είναι πλέον ούτε η Πόλη, ούτε η Σμύρνη. Πολύ περισσότερο δεν είναι ο Σαγγάριος όπου ο Ερντογάν λέει πως παραλίγο να “μας” κάνει “παστά ψάρια”.

Στο μεταξύ η σύλληψη δυο αξιωματικών του ένδοξου νεώτερου ελληνικού στρατού- που δεν έκανε ποτέ κανένα πόλεμο, αν και κοστίζει τον μισό προϋπολογισμό, από το 1947-49 και μετά- όχι τυχαία- είναι ένα “απλό μεθοριακό επεισόδιο”- κατά τον Φώτη Κουβέλη που με μια ξύλινη γλώσσα βρέθηκε στον Έβρο- αντί του Πάνου Καμμένου που βρέθηκε στο Βουκουρέστι να ζητήσει βοήθεια από τους Ρουμάνους για την απελευθέρωση των “ομήρων”.

Η υπόλοιπη κυβέρνηση δεν αποδέχεται τον όρο αυτό. Τα”παιδιά” αντιμετωπίζονται περίπου ως τουρίστες που πέρασαν τα σύνορα- με το εθνόσημο και τις στολές τους- και γι΄αυτό η κυβέρνηση άφησε το θέμα στις οικογένειες τους- με τις οποίες συμπάσχει και τα λοιπά και τα λοιπά. Σε τι χώρα ζούμε; Kαι γιατί όλα αυτά- συλλαλητήρια, εισβολές με όπλα στα γήπεδα, μεθοριακά επεισόδια, συμβαίνουν στο έδαφος της Βόρειας Ελλάδας που όπως φαίνεται πια είναι η Νότια Μακεδονία- αν δεν τόχετε καταλάβει- και η Δυτική Θράκη;

Mόλις πενήντα χρόνια και κάτι πέρασαν αφότου ο Παττακός διακόπτει τον αγώνα ΠΑΟ- Ολυμπιακός και καλεί τον Σιδέρη να του πει να παίζει πιο ήρεμα!Στις 22 Νοεμβρίου 1967 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ο ΠΑΟ. Νικητής ο ΠΑΟ με σκορ 1-0 (τσίμα, τσίμα!). Το γκολ πέτυχε ο Λουκανίδης με απ’ευθείας εκτέλεση φάουλ, που αρχικά είχε υποδειχθεί ως free kick ήτοι έμμεσο, αλλά λόγω Παττακού -Πανάθα! έγινε άμεσο. Το γκολ ήταν εμφανώς εκπρόθεσμο, καθώς μπήκε δύο λεπτά μετά τη λήξη της κανονικής διάρκειας των 45 λεπτών του πρώτου ημιχρόνου -λένε, μάλλον εκ των υστέρων- οι -εκ των υστέρων- αντικαθεστωτικές εφημερίδες.

Τι συνέβη όλα αυτά τα χρόνια; Kατ΄ αρχήν ο Ολυμπιακός από “εργατικό” σωματείο του λιμανιού, έχει γίνει ομάδα των γιάπηδων και έχει πάρει όλα τα πρωταθλήματα- και τον Κούδα- ενώ ο ΠΑΟ πάει μάλλον για Β΄Εθνική. Ο ΠΑΟ νίκησε τότε τον Ολυμπιακό, αλλά χάρη στη νέα χούντα χάσαμε την μισή Κύπρο που είναι πλέον μια ανεξάρτητη δημοκρατία-με κατεχόμενα, αλλά έχουμε δημοκρατία. Όχι στα γήπεδα. Η αριστερή κυβέρνηση διακόπτει πλέον αυτή όχι αγώνα, αλλά όλο το πρωτάθλημα- κάθε λίγο- για να εξυγιάνει το ελληνικό ποδόσφαιρο- με ένα τρόπο μάλλον χουντικό.

Είναι η στιγμή που ο Ιβάν Σαββίδης εισβάλλει στο γήπεδο με ένα πιστόλι- που δεν τράβηξε ποτέ και δεν θα φαινόταν αν δεν έκανε την …βλακεία να βγάλει το μπουφάν- από “συναισθηματική” φόρτιση. Δεν ήταν ο μόνος παράγων με πιστόλι στο γήπεδο. Ψωμιάδης, Βαρδινογιάννης κ.α. είναι …πατροπαράδοτο έθιμο. Το όπλο είναι επίδειξη ανδρισμού ή φόβου. Η αστυνομία δεν διανοείται να τον συλλάβει πριν περάσει το αυτόφωρο. Τι άλλαξε στην Ελλάδα αυτά τα χρόνια; Kαι πώς για ένα επεισόδιο στα γήπεδα κατηγορείται ο πρωθυπουργός- που όμως αρπάζει την ευκαιρία για να “καθαρίσει” το ελληνικό ποδόσφαιρο με ένα τρόπο παράξενο είναι αλήθεια: για κάτι που έγινε στην Τούμπα θα τιμωρήσει όλες τις ομάδες.

Ο ΠΑΟΚ δεν θα πάρει πρωτάθλημα και πάλι. “Η συναισθηματική αντίδραση μου έχει προκληθεί από την γενικευμένη αρνητική κατάσταση, που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο τον τελευταίο καιρό και από το σύνολο των απαράδεκτων, μη αθλητικών γεγονότων,  που έλαβαν χώρα προς το τέλος του αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: τις ενέργειες του διαιτητή και του επόπτη (γκολ – οφσάιντ – γκολ), την διακοπή του αγώνα, τις διαμαρτυρίες και την είσοδο μέσα στον αγωνιστικό χώρο δεκάδων ανθρώπων και των δυο ομάδων.  Όλα αυτά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έκρυθμη κατάσταση στο γήπεδο και ο μοναδικός στόχος μου ήταν να προστατεύσω δεκάδες χιλιάδες φιλάθλων του ΠΑΟΚ από προβοκάτσιες – συμπλοκές – ανθρώπινα θύματα”.

Δηλαδή: Δημιουργώ μια έκρυθμη κατάσταση για να αποφύγω μια μικρότερη και “προστατεύω” με το πιστόλι τις δεκάδες χιλιάδες φιλάθλων, περίπου ότι έκανε και η χούντα. Από τότε ως σήμερα ο υπουργός -και ο πρωθυπουργός- αποφασίζει για το πρωτάθλημα, δείγμα που σε επίπεδο θεσμικό δεν έχει γίνει και τίποτα όλα αυτά τα χρόνια, αφού η πολιτική φαίνεται να διαπλέκεται με το ποδόσφαιρο- για την ακρίβεια η πολιτική ασκείται στο γήπεδο ή με όρους γηπέδων.

Βέβαια η αριστερή κυβέρνηση θα εξυγιάνει το ποδόσφαιρο, αν και δεν είχε εκλεγεί ακριβώς γι’ …αυτό- ίσως δεν θυμάται πλέον γιατί ακριβώς εξελέγη. Οι πιο ψαγμένοι αναλυτές βλέπουν εδώ πως η υπόθεση αυτή μεταφέρει το ενδιαφέρον από το άλλο σκάνδαλο -της Novartis- που είχε -λένε οι άλλοι- για να ξεφύγουμε από το θέμα που έθεσε το συλλαλητήριο- κατά σύμπτωση πάλι στη Θεσσαλονίκη! Τι συμβαίνει σ΄αυτή τη χώρα, πια και δη στη Θεσσαλονίκη -την πρωτεύουσα των Βαλκανίων;

Συμπτωματικά το γεγονός στην Θεσσαλονίκη εξελίσσεται στην πόλη που ο Τούρκος Πρόεδρος -Σουλτάνος θυμήθηκε πως είναι η πατρίδα του Κεμάλ Ατατούρκ που θα μας έκανε παστά ψάρια στο Σαγγάριο. Αυτός ήταν που νίκησε τον ελληνικό στρατό “και έφυγαν από εδώ πέφτοντας στη θάλασσα”. Πάλι συμπτωματικά ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα με μεγάλη ιστορία που ξεκίνησε από την Σμύρνη -με άλλο όνομα- για να περάσει από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη- ως η κατεξοχήν ομάδα προσφύγων. Πώς δένουν όλα αυτά- με το γεγονός ότι ο Ιβάν Σαββίδης είναι επίσης προσφυγόπουλο- δίκαια αγανακτισμένος που ο ΠΑΟΚ πάλι δεν θα πάρει πρωτάθλημα.

“Το είπα και θα το ξαναπώ, εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη και την κυριαρχία άλλων” θα πει ο Σουλτάνος. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είδε πως «στην υπόθεση που υπήρξε γύρω από τα νησιά των Ιμίων έφτασε στην κόκκινη γραμμή και με κάποια έννοια την προσπέρασε», αλλά ήταν πολύ «αυστηρός»: Την άλλη φορά «δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά». Λέτε να φοβήθηκε o Σουλτάνος;

Η ελληνική κυβέρνηση δεν μασάει. Μπορεί να υποβάθμισε σε “απλό μεθοριακό επεισόδιο” το συμβάν στον Έβρο, αλλά θα εξυγιάνει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Την ίδια ώρα νέα στοιχεία για τον Αντώνη Σαμαρά- για την υπόθεση Novartis- που ήταν εκείνος που έφερε τον Ιβάν στην Ελλάδα. Το ΝΑΤΟ κρατάει ίσες αποστάσεις ανάμεσα στις δυο χώρες και ….ευχαριστεί τους Τούρκους.

Νέα στοιχεία έρχονται στην δημοσιότητα και …αποδεικνύουν ότι ο Τσίπρας, αν και Παναθηναϊκός, υποσχέθηκε στον ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα. Δύσκολο να κάνεις πολιτικές αναλύσεις στην Ελλάδα. Πώς δένουν όλα αυτά: ΠΑΟΚ, Σαββίδης, Μακεδονικό, Τουρκία,  NATO και Novartis; Τουλάχιστον αν αντί του Βασιλειάδη, όπως ο Παττακός στον αγώνα ΠΑΟ- Ολυμπιακός το …1967- επενέβαινε για τον ΠΑΟΚ ο αμερικάνος πρέσβης θα μπορούσαν όλα αυτά να εξηγηθούν. Γιατί πλην του ότι ο υπουργός αποφασίζει ακόμα στην Ελλάδα για το πρωτάθλημα είναι αυτός που μπαινοβγαίνει στα υπουργεία από τότε.

Κι όσο υπάρχει αυτή η συνωμοσία που προκάλεσε την “συναισθηματική αντίδραση για μη αθλητικά γεγονότα” του πρόεδρου του ΠΑΟΚ – η συνωμοσία επαναλαμβάνω Αθηναίων- Κυβέρνησης- Αμερικάνων- δεν πρόκειται να πάρει ο ΠΑΟΚ πρωτάθλημα. Κι αφού δεν θα πάρει ο ΠΑΟΚ- η ΑΕΚ, με την οποία κάποτε ήταν μία ομάδα στη Θεσσαλονίκη, αν δεν το ξέρετε- ούτε αυτή να πάρει! Δικαιοσύνη.