Γιατί το αίτημα Σταϊκούρα έχει ιδιαίτερη σημασία

Του Δημ. Παπακωνσταντίνου

Το αίτημα του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα προς τους δανειστές έχει ιδιαίτερη σημασία για τις δυνατότητες και τη δυναμική της οικονομίας. 

Όπως ανέδειξε το ρεπορτάζ του Capital.gr η 5πλή κίνηση για την εύρεση του μεγαλύτερου δυνατού δημοσιονομικού χώρου, το ταχύτερο δυνατό, έρχεται σε μία χρονική στιγμή κρίσιμη για την αγορά και γενικότερα για την οικονομία.

Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, η ανάπτυξη επιταχύνεται όπως παραδέχονται πλέον και οι θεσμοί. Ωστόσο η διάρκεια της εν λόγω τάσης δεν έχει διασφαλισθεί. Οι πιέσεις από το εξωτερικό έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανείς, όπως αποφάνθηκε  χθες και το εποπτευόμενο από το υπουργείο Οικονομίας ΚΕΠΕ. Με βασικούς μοχλούς πίεσης το προσφυγικό και τη δυσμενή γεωπολιτική συγκυρία.

Παράλληλα, η τραπεζική ρευστότητα δεν έχει αποκατασταθεί. Επιπλέον, η προσπάθεια επιτάχυνσης του ΠΔΕ και των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και η προσέλκυση επαρκών ξένων κεφαλαίων που θα αναστρέψουν το ετήσιο επενδυτικό κενό των 15 δισ. θα αργήσει να φανεί.

Αλλά η αγορά δεν μπορεί να περιμένει. Έχει ανάγκη από τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσα. Μία ανάσα την οποία δεν επιτρέπουν τα “δεσμά” της μετα – προγραμματικής εποπτείας στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Η επιτυχία της κυβέρνησης όλο το προηγούμενο διάστημα και η υλοποίηση των δεσμεύσεών της έχει αποκαταστήσει τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας. Οι θεσμοί πλέον μπορούν να “ακούσουν” κινήσεις που θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και που θα τονώσουν την εσωτερική ζήτηση και την αγορά, πιστεύοντας ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.

Τα 200 εκατομμύρια ευρώ που δέχτηκε η κυβέρνηση μέσα από την εξαίρεση προσφυγικών δαπανών, τα 4,5 δισ. ευρώ που διεκδικεί μέσω της αλλαγής χρήσης των κερδών ομολόγων, αλλά και η δυνατότητα μεταφοράς υπερπλεονάσματος από έτος σε έτος είναι 3 κινήσεις που τέθηκαν χθες – στοιχειοθετημένα και γραπτώς  – στο τραπέζι των διαβουλεύσεων. Με βάσιμες ελπίδες να υπάρξει το επόμενο διάστημα θετικό αποτέλεσμα. Ένα αποτέλεσμα το οποίο θα αποτυπωθεί στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης αναφορικά με επιπλέον μειώσεις φορολογικών βαρών. 

Η πρόθεση για επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ και για συρρίκνωση – κατάργηση της (επαχθούς) εισφοράς αλληλεγγύης ανταποκρίνονται στην απαίτηση των ιδιωτών και των επιχειρήσεων.

Οι εν λόγω κινήσεις όμως δεν φτάνουν. Ο κόσμος, οι επιχειρηματίες αλλά και οι εργαζόμενοι αναμένουν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών όχι μόνο κατά 1% αλλά κατά πολύ περισσότερο. Αυτό προϋποθέτει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο λόγος για ένα ακόμα επίσημο αίτημα το οποίο – όπως χθες επιβεβαιώθηκε – επίσης δρομολογείται.

Μαζί με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αποκάλυψε το Capital.gr και με τις ελαφρύνσεις που φέρει στα “χαράτσια” που επωμίστηκαν οι επαγγελματίες τα προηγούμενα χρόνια, θα βοηθήσει στην αλλαγή σελίδας της ελληνικής οικονομίας. Στην αλλαγή στάσης των επενδυτών και των επιχειρηματιών, αλλά και στην τόνωση της απασχόλησης και της εσωτερικής ζήτησης.

Σε όλα αυτά που έχει ανάγκη η οικονομία και η αγορά για να επιστρέψει σιγά-σιγά σε μία κανονικότητα…

[email protected]

ΑΠΟ ΤΟ CAPITAL.GR