Γιώργος Λακόπουλος: Τα σκωτσέζικα μυστήρια του Κυριάκου Μητσοτάκη

Το ταξίδι στη Σκωτία κρύβει άλλες επιδιώξεις. Η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι η οικογένεια Μητσοτάκη πρόσφερε στην οικογένεια Γκλίξμουργκ την ευχέρεια να υπενθυμίσει τους «δεσμούς» της με την Ελλάδα…

Ιστορικά η σχέση της οικογένειας Μητσοτάκη με την οικογένεια Γκλίξμουργκ είναι ύποπτη.

Το 1965, ο ραδιούργος πατήρ Μητσοτάκης συνωμότησε με τον -όχι και τόσο ευφυή- Κωνσταντίνο Γκλίξμπουργκ, για την ανατροπή της λαοπρόβλητης κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου.

Είκοσι χρόνια αργότερα ο ίδιος, ως πολιτειακός παράγων πλέον -ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης- θα προσπαθούσε, με το διαβόητο «unfair», να δώσει λαβή στον Κωνσταντίνο για αμφισβήτηση του Δημοψηφίσματος που τον απέπεμψε.

Αργότερα πρωταγωνίστησε, στο προσκήνιο και το παρασκήνιο , σε ποικίλες εξυπηρετήσεις προς την πρώην βασιλική οικογένεια. Πχ το 1991, με τον ίδιο Πρωθυπουργό, αντικείμενα βάρους 32 τόνων και ανεκτίμητης αξίας «απήχθησαν» από το Τατόι.

Οι πρώην επέμεναν ότι τους ανήκουν. Αλλά διακεκριμένοι νομικοί και άλλοι παράγοντες του δημοσίου βίου, σημείωναν ότι πρόκειται για κλοπή περιουσίας του ελληνικού λαού- στο όνομά. του οποίου βρέθηκαν τα απαχθέντα σε διαχρονική βασιλική χρήση.

Ένα χρόνο αργότερα το ελληνικό δημόσιο «προίκισε» τον έκπτωτο βασιλιά με 4,5 δισ. δρχ. -με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου- στο οποίο η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος από ελληνικής πλευράς ήταν ανύπαρκτη.

Τώρα ο υιός Μητσοτάκης έκανε κάτι διόλου φυσιολογικό για Πρωθυπουργό της Προεδρευομένης Ελληνικής Δημοκρατίας: άρχισε να συζητάει ένα αμιγώς εσωτερικό θέμα, με κάποιον που δεν έχει καμία πολιτική εξουσία στη χώρα του, ώστε να μιλάμε τουλάχιστον για διακρατική συνεργασία.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο συνομιλητής του είναι γαλαζοαίματος και συγγενής των Γκλίξμουργκ. Μυστήρια πράγματα.

Μετά από πέντε μέρες πασχαλινών διακοπών, ο Πρωθυπουργός εγκαταλείπει για επιπλέον 48ωρες τη χώρα, προκειμένου να επισκεφθεί στην Σκωτία, τον διάδοχο του Βρετανικού θρόνου. «Χασομέρι» -κατά τη διατύπωση του Βαγγέλη Αντώναρου- ή κάτι άλλο;

Η επίσημη εξήγηση είναι ότι «προσκλήθηκε από τον πρίγκιπα της Ουαλίας» για «να αντλήσει ιδέες από τον τρόπο ανάπτυξης του Dumfries House για τη μελλοντική αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου».

Κάποιοι θυμήθηκαν ότι επί των ημερών Μητσοτάκη το Τατόι έγινε στάχτη και μπούρμπερη. Τώρα θέλει να το κάνει «σημείο παγκόσμιας αναφοράς». Αλλά η εμπλοκή του Καρόλου το περιπλέκει.

Ιδίως όταν, περιέργως, στην εικόνα μπήκε κάποια στιγμή και η κυρία Μαρέβα Γκαμπρόφσκι, στην οποία ουδείς έχει αναθέσει να αναζητά ιδέες για τίποτε, σχετικά με τη χώρα. Τη διακυβέρνηση ασκεί αποκλειστικά ο Πρωθυπουργός – όχι και οι συγγενείς του.

Αν η πρόσκληση ήταν πριγκιπική ιδέα για να «βοηθήσει» και δεν εκμαιεύθηκε από την Αθήνα, γιατί ο Μητσοτάκης δεν του απάντησε ότι άργησε;

Τα σχέδια για το Τατόι είναι έτοιμα, από Έλληνες ειδικούς και επιστήμονες, που έχουν ήδη καταλήξει στο είδος της ανάπλασης, παίρνοντας υπόψη του και το μοντέλο του πριγκιπικού κτήματος στη Σκωτία..

Ο Πρόεδρος του Σωματείου των Φίλων του Κτήματος Τατοΐου Βασ. Κουτσαυλής ήταν σαφής – στο NEWS 24/7: «Η φιλοσοφία της μελέτης βιωσιμότητας του Κτήματος Τατοΐου κατά το 80-90% συμβαδίζει με το σχέδιο του τα σχέδια Dumfries House».

Όπως είχαν λάβει, συνδυαστικά, υπόψη και ένα άλλο μεγαλύτερο κτήμα που δεν ανήκει στον Κάρολο, αλλά σε άλλη αριστοκρατική οικογένεια της Αγγλίας.

Θα πει κάποιος: Πειράζει να το συζητήσει ο μέλλων βασιλιάς με τον -έστω απερχόμενο- Έλληνα πρωθυπουργό;

Όχι, αλλά κατά τον εκπρόσωπο του ιδίου σωματείου, ακόμη αν το πρωθυπουργικό-βασιλικό νταραβέρι αποβεί γόνιμο. «Η υπάρχουσα μελέτη βιωσιμότητας είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει». Οπότε τζάμπα συζητούσαν.

Παρόλα αυτά ο Μητσοτάκης έστησε ένα σόου με τον πρίγκιπα. Και όταν με το δίκιο της του την έπεσε η αντιπολίτευση, κατέφυγε σε κουτοπονηριά: «Όταν ο Τσίπρας υποδεχόταν τον πρίγκιπα Κάρολο μιλούσε για επίσκεψη-ορόσημο».

Ο Τσίπρας δεν πήγε στο Σκωτία και δεν έκανε μπίζνες με κανέναν Άγγλο επίσημο. Υποδέχονταν, όπως ήταν υποχρεωμένος από το πρωτόκολλο, έναν ξένο επίσημο. Πού κολλάει ο Φάντης με το Ρετσινόλαδο;

Σ’ αυτή την υπόθεση υπάρχει ένα ερώτημα: για ποιο λόγο ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου δείχνει προσωπικό ενδιαφέρον για το Τατόι;

Σε τι μας είναι χρήσιμη η μπαρούφα για το «προσωπικό ενδιαφέρον” του πρίγκιπα Κάρολου, όταν αυτό που πρόκειται να γίνει στο Τατόι είναι ήδη αποφασισμένο;

Ακόμη και αν χρειάζονται αλλαγές τα υφιστάμενα σχέδια, με ποιες γνώσεις εκατέρωθεν συζητούσαν οι δυο – χωρίς ειδικούς δίπλα τους;

Πού εδράζεται η αναγνώριση συμβουλευτικού ρόλου του πρίγκιπα; Σε τι συμβουλεύει και ως τι;

Τι κοινό υπάρχει, ανάμεσα σε μια εν ενεργεία δυναστεία, που εμπορεύεται το έμβλημα της και σε μια προεδρευομένη Δημοκρατικά που θέλει αναδείξει, το χώρο του Τατοΐου, όχι τους παλιούς κάτοχους του;

Η αναφορά στους προγόνους του Καρόλου -στη μνήμη των οποίων ενδιαφέρεται για το Τατόι- δεν είναι και πολύ πειστική. Ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι ο παππούς του έφυγε κακήν-κακώς από τη χώρα, ως συνυπεύθυνος για τη μικρασιατική καταστροφή.

Χρειάστηκε η παρέμβαση της Αγγλίας για να γλυτώσει το εκτελεστικό απόσπασμα. Τον φυγάδευσαν κακήν κακώς με ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο και πέθανε το 1944 εξόριστος στη Γαλλία…

Ομοίως και ο πατέρας του Κάρολου, ο Φίλιππος, φυγαδεύτηκε μέσα σε ένα καφάσι από πορτοκάλια και οι ιστορικοί λένε ότι κληρονόμησε την δυσπιστία του πατέρα του απέναντι στη χώρα.

Τι είδους υποτέλεια είναι αυτή που εκδηλώνουν όσοι αναπαράγουν ότι «ο πρίγκιπας Ανδρέας -παππούς του Καρόλου- δεν μπόρεσε ποτέ να συγχωρέσει τη στάση των Ελλήνων απέναντί του»;

Κάποιοι επιμένουν ότι ως απόγονός του, ο Κάρολος είναι «λάτρης της Ελλάδας». Μπορεί. Αλλά όταν το Γραφείο του Πρίγκιπα της Ουαλίας μας πληροφορεί με ανάρτηση στα ελληνικά ότι «με μεγάλη του χαρά ο Πρίγκιπας της Ουαλίας συναντήθηκε εκ νέου με τον πρωθυπουργό της πατρίδας του πατέρα του» – ιστορικά προκαλεί άλλου τύπου συνειρμούς.

Σε κάθε περίπτωση αυτό δεν είναι λόγος να εμπλέκουμε έναν ξένο εστεμμένο σε μια υπόθεση αμιγώς ελληνική. Ιδίως όταν η ιστορική μνήμη δεν είναι και πολύ κολακευτική για τη δυναστεία του – που ασφαλώς δεν έλκει την καταγωγή της από κάποια ελληνική περιοχή, αλλά από τη μακρινή Δανία.

Το μπαλαμούτι για τη συγκινητική προσπάθεια του Κάρολου να βοηθήσει στην αναστήλωση του Τατοΐου -καλώντας τον ειδήμονα Κυριάκο Μητσοτάκη στο ανάκτορό του- μπάζει.

Το ταξίδι στη Σκωτία κρύβει άλλες επιδιώξεις. Η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι η οικογένεια Μητσοτάκη πρόσφερε στην οικογένεια Γκλίξμουργκ την ευχέρεια να υπενθυμίσει τους «δεσμούς» της με την Ελλάδα…

Ξέρουμε ότι και από τις δυο πλευρές σόι πάει το βασίλειο. Αλλά, όπως και αν το δούμε, δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR