Γιώργος Παπανδρέου: Ο χειρότερος πρωθυπουργός από την Μεταπολίτευση

Toυ Νίκου Λακόπουλου

49 χρόνια από την αποκατάσταση μια έρευνα της About people που δημοσιεύει τo News 24 7 με αφορμή την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας για την ποιότητα του πολιτεύματος, την Μεταπολίτευση και τα σημαντικότερα γεγονότα της αποκαλύπτει ποιος είναι ο καλύτερος και ο χειρότερος πρωθυπουργός από την Μεταπολίτευση.

Aπό το 1974 έως σήμερα καλύτερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Ανδρέας Παπανδρέου με 33,4%. Δεύτερος – αλλά με μεγάλη διαφορά – θεωρείται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (14,8%) και, σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 14,6%.

Ο Αλέξης Τσίπρας -με 9%- είναι καλύτερος από τον Κώστα Σημίτη (5% και τον Κώστα Καραμανλή (4%). Οι χειρότεροι πρωθυπουργοί -σύμφωνα με αυτή την έρευνα- στα μάτια των πολιτών είναι οι Γιώργος Παπανδρέου (1,3%), Αντώνης Σαμαράς(1,4%) και ο Κώστας Μητσοτάκης (2,9%).

Γιώργος Παπανδρέου -περισσότερο δημοφιλής από κάθε άλλο όταν ανέλαβε την κυβέρνηση έχει μεταξύ των άλλων την παγκόσμια πρωτοτυπία να απομακρυνθεί από την κυβέρνηση από το ίδιο του το κόμμα -χωρίς να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Εξελέγη με 44% και δεν είχε συμπληρώσει δυο χρόνια ως πρωθυπουργός όταν τα συνδικάτα κυκλώνουν την Βουλή. Το μετρό γεμίζει –ληγμένα- δακρυγόνα. Η αστυνομία, εκτός από κροτίδες κρότου λάμψης, πετάει για οικονομία στους διαδηλωτές και μάρμαρα ή πέτρες.

Ο Gap θα δεχθεί επίθεση με παπούτσι, αλλά ο ακροδεξιός δράστης θα αστοχήσει. Η κυβέρνηση αποδεικνύεται μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου θα μετατραπεί σε πανελλαδική εξέγερση. Οι βουλευτές, υπουργοί, κόμματα αποδοκιμάζονται με μούντζες. Οι διαδηλωτές λένε «προδότη» τον Πρόεδρο Δημοκρατίας που φεύγει βουρκωμένος, από την παρέλαση.

Ο «βλάξ ή ιδιοφυής», όπως είχε αναρωτηθεί ένα γερμανικό περιοδικό, Γιώργος Παπανδρέου είχε ήδη συμφωνήσει την δανειακή σύμβαση, όταν σκέφτηκε να ρωτήσει και τον λαό με ένα δημοψήφισμα. Τα χρηματιστήρια αναστατώνονται. Οι Μέρκελ και Σαρκοζί δείχνουν την πόρτα της ευρωζώνης για την Ελλάδα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποκαθιστά τον πρωθυπουργό, που πάει στο γυμναστήριο,, ενώ τον ψάχνει όλη η Ευρώπη. Για πρώτη φορά –στις 4 Νοεμβρίου 2011- μια κυβέρνηση παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης για να φύγει ο πρωθυπουργός.

Η τρικομματική «μνημονιακή» συγκυβέρνηση διασπά τη «Νέα Δημοκρατία», διαλύει το ΠΑΣΟΚ και θα εξαφανίζει από την Βουλή το κόμμα του «θα γίνω και γω πρωθυπουργός» -Καρατζαφέρη. Βουλευτές δεν θα εκλεγούν, υπουργοί θα καταποντιστούν, «δελφίνοι» θα μείνουν χωρίς κόμμα. Από εκατόν εξήντα βουλευτές που είχε το ΠΑΣΟΚ θα περιοριστεί σε τριάντα τρεις.

Ο Γιώργος, το πρώτο από τα τέσσερα παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου, γεννήθηκε το 1952, στο Σεν Πολ της Μινεσότα. Είχε πρωτοέρθει στη πατρίδα του μπαμπά και του παππού, σε ηλικία επτά ετών-όταν ο Ανδρέας προσκλήθηκε από τον Καραμανλή ως οικονομολόγος, χωρίς καμία διάθεση να ασχοληθεί με την πολιτική.

Ο μικρός όμως είδε γρήγορα τον πατέρα του στο μπαλκόνι, στο πλευρό του παππού του και ένα πιστόλι να του καρφώνεται στον κρόταφο από ένα λοχία που τον ρωτάει που είναι ο πατέρας του. Ήταν πια δεκαπέντε χρονών και μόλις είχε επιβληθεί η στρατιωτική δικτατορία.

Χρόνια πολλά μετά ο «Γιωργάκης» θα θυμάται αυτή την σκηνή και τον παππού του να του δίνει, ένα ρολόι. Αυτό το παλιό ρολόϊ θα του δώσει και ένα γενναιόδωρο 44% στις εκλογές του 2008, όπου θα τονίζει συνέχεια πως κι ο παππούς, κι ο πατέρας του, αλλά και ο ίδιος γνώρισαν τις φυλακές και την εξορία. Ο Gap, όμως, που δεν μιλάει με άνεση τα ελληνικά, δεν θα κατανοήσει ποτέ τη διαφορά του τσάμικου από το ζεμπέκικο.

Ένα πρωί σε ένα χωριό, που είχε θεία λειτουργία η τοπική εκκλησία, πήγε για να παρακαλέσει να χαμηλώσουν τα μεγάφωνα γιατί τον ενοχλούσαν. Μάλλον δεν θα κατανοήσει ποτέ τι έβρισκε αυτός ο λαός στους προγόνους του που προκαλούσανε πολιτικούς σεισμούς στις πλατείες της αποικίας. Αν και είχε 87% αποδοχή από τους πολίτες-, ο καλοκάγαθος «Τελευταίος Παπανδρέου» θα δει σύντομα το δρόμο για την έξοδο.

Είχε προσβάλλει ήδη τους Έλληνες όταν είπε πως θα κάνει την Ελλάδα Δανία του Νότου. Κατά βάθος ο Gap δεν ήθελε να αλλάξει την Ελλάδα αλλά τους Έλληνες. Άρχισε με τον νόμο για το κάπνισμα, σαν νάχε να κάνει με ιθαγενείς- υπηκόους, που θα εκπολιτίσει.

Ένας political correct ανέκφραστος ηγέτης χαμηλού προφίλ, που μάλλον δεν ήταν το ίδιο άτομο που μερικά χρόνια πριν έκανε δηλώσεις υπέρ αποποινικοποίησης της χρήσης των ναρκωτικών.

Πιθανόν να έτρεξε μόνος του και να βγήκε δεύτερος. Πολλοί τον θυμούνται το κολάν. Άλλοι να σκουπίζει επιδεικτικά τον χώρο του συνεδρίου του κόμματος ή να φυτεύει ένα φυτό μαζί με την γλάστρα.

Ιστορικά δεν υπάρχει φαινόμενο ένα κόμμα που κάποτε πήρε 48% -και 44% με τον Γιώργο Παπανδρέου- να πέσει στο 13% και μετά στο 4% -όταν ο ηγέτης του το διέσπασε παίρνοντας ένα ποσοστό κάτω από 3% και μένοντας με το ΚΙΔΗΣΟ, το κομματίδιο του- εκτός Βουλής.

Τελικά ο Γιώργος Παπανδρέου επέτρεψε στο ΠΑΣΟΚ και διεκδίκησε μάλιστα την ηγεσία του, αλλά έχασε από ένα άλλοτε μεσαίο στέλεχος του κόμματος- που τον άφησε δεύτερο και καταϊδρωμένο.

Η έρευνα αποκαλύπτει πως ο γιος του Ανδρέα Παπανδρέου -που θεωρείται ο καλύτερος πρωθυπουργός της των τελευταίων πενήντα ετών- ο Gap θεωρείται ο χειρότερος πρωθυπουργός από την Μεταπολίτευση.

AΠΟ ΤΟ RADAR.GR