Γκάλοπ: Ναι, η Κεντροαριστερά να γίνει ένα κόμμα, αλλά ούτε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Έρευνα του ΠΑΜΑΚ για την Επόμενη Ελλάδα

Οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς θα πρέπει να ενωθούν σε ένα ενιαίο κόμμα. Το ζητά το 52% των ερωτηθέντων σε έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που έγινε λογαριασμό της “Επόμενης Μέρας”. Μόνο το 10% ζητά να συσπειρωθούν γύρω από το ΠΑΣΟΚ και 9% γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 5,5% προτείνει τη “Νέα Δημοκρατία”.

Το ποσοστό που θέλει συσπείρωση σε ενιαίο φορέα φτάνει το 55% για τους νέους κάτω των 35 και το 58% στις ηλικίες των 35-54. Το νέο αυτό κόμμα το 14% των ερωτηθέντων θέλει να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το 50% δεν θέλει συνεργασία ούτε με ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με τη Νέα Δημοκρατία. Το 20% θα δεχόταν συνεργασία με την ΝΔ.

Το ενδιαφέρον εύρημα αυτής της έρευνας ότι το ποσοστό που θέλει ενιαίο κεντροαριστερό φορέα φτάνει το 65% σε όσους έχουν δηλώσει αδιευκρίνιστη ψήφο. Το ποσοστό αυτό το 80% ανάμεσα σε όσους ψήφισαν το Ποτάμι.%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82-1

Η μέτρηση έγινε 5-7 Οκτωβρίου, υπό την επιστημονική διεύθυνση του καθηγητή Νίκου Μαραντζίδη, σε δείγμα 1.080 ατόμων. “Θα ήμουν υπέρ της Προεδρικής Δημοκρατίας δηλαδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι και επικεφαλής της κυβέρνησης” απάντησε το 60% των ερωτηθέντων.

Μόνο 30% δέχεται να μειωθούν συντάξεις για να γίνουν νέες επιχειρήσεις, υποτροφίες για μεταπτυχιακά και νέες θέσεις εργασίας. Κι αν μια κυβέρνηση μειώσει τους φόρους κι αντιδράσουν οι δανειστές οι μισοί Έλληνες πιστεύουν ότι πρέπει να επιμείνει κι οι άλλοι να βρει ένα …ισοδύναμο. Ένα 35% δέχεται αυξήσεις στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, δικαστικών, πανεπιστημιακών, αλλά ένα 58% δεν το συζητά.