Γκάφα -πάλι- Μητσοτάκη με τη Β’ Αθήνας

Και οι πέτρες ξέρουν ότι αυτοί που παρεμποδίζουν για χρόνια την κατάτμηση της Β’ Αθήνας  -που διαρκώς διογκώνεται  τερατωδώς- εκτός από τους  βαρόνους της ΝΔ και πριν του ΠΑΣΟΚ, είναι οι καναλάρχες και τα οικονομικά συμφέροντα που  χειραγωγούν την πολιτική και τους  πολιτικούς, για λογαριασμό τους.

Οι δυσκολίες εκλογής σ’ αυτή την γιγαντιαία εκλογική περιφέρεια -με το 1,5  εκατ. ψηφοφόρους –  έφερνε τους πολιτικούς στο πιάτο των ισχυρών του χρήματος και των ΜΜΕ. Χωρίς την στήριξή τους δεν μπορούσαν να εκλεγούν. Χρειάζονται λεφτά και προβολή. Όποιος τα ήθελε έπρεπε να προστεθεί το άρμα τους.

Η κατάτμηση  της Β’ Αθήνας αποδυναμώνει πρωτίστως αυτά τα συστήματα και είναι βήμα εξυγίανσης του δημοσίου βίου. Γι’ αυτό αντιδρούν. Δεν προκαλεί σε κανέναν εντύπωση ότι “έπεισαν” τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εναντιωθεί στην κυβερνητική πρόταση για κατάτμηση παρότι το είχε προτείνει και ο ίδιος παλαιότερα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που υποχρεώνεται να αλλάξει θέση. Εγκλωβισμένος, όπως είναι ο πρόεδρος της ΝΔ, ανάμεσα σε επικοινωνιολόγους και επικοινωνιολογούντες, χρειαζόταν ένα πρόσχημα. Και οι “ειδικοί” του βρήκαν ένα: την ψήφο των Ελλήνων ψηφοφόρων που ζουν στο εξωτερικό στους τόπους διαμονής τους. 

Του έγραψαν κι ένα κείμενο για κατάθεση αιτήματος για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, το οποίο απήγγειλε με τουπέ: “Θα σύρω τον Τσίπρα στη Βουλή”.  Σα να ανακάλυπτε τη  πυρίτιδα. Ότι απειλεί να… σύρει τον πιο κοινοβουλευτικό Πρωθυπουργό, ο υπουργός του Σαμαρά που δεν πατούσε το πόδι του, είναι άλλο ανέκδοτο.

Το κόλπο ήταν απλό: αν η κυβέρνηση θέλει να ψηφίσουμε την κατάτμηση -ώστε να ισχύσει άμεσα- να δεχθεί και την ψήφο των Ελλήνων στο εξωτερικό. Μπίγκο.  Αλλά καμία φορά οι μπλόφες δεν πιάνουν.

Έπεσε ο ίδιος στην παγίδα που έστησε. Με μια απλή τοποθέτηση στη Βουλή ο Τσίπρας τον ανατίναξε. Θα είναι η κυβέρνηση που θα φέρει τον νόμο για την ψήφο στο εξωτερικό. Ο Μητσοτάκης είναι τώρα υποχρεωμένος να τον  ψηφίσει δεύτερος και καταϊδρωμένος. Πάει το φοβερό επιχείρημα…

Έτσι όμως η ιδέα της σύνδεσης με την κατάτμηση  της Β’ Αθήνας -και του υπολοίπου Αττικής-  εξελίσσεται σε γκάφα,  για τον πρόεδρο της ΝΔ. Τώρα  πρέπει να βρει άλλο τρόπο για να εξυπηρετήσει τους μιντιάρχες φίλους του και να μη γίνει ρεζίλι.  Εκτός αν βρει νέο θέμα για να συνδέσει τη συγκατάθεσή του για τη Β’ Αθήνας.

Ο Μητσοτάκης μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους άδειασμα του  ιδίου από τον …εαυτό του και τους συνεργάτες του. Κάποιοι προσπαθούν να του φανούν χρήσιμοι και τον χαντακώνουν. Αλλά αυτή τη φορά το θέμα ξεπερνάει τα συνηθισμένα λάθη του α λα Βολταίρο κλπ.  Του δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα.

Το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει είναι να δηλώσει ότι θα ψηφίσει και τους δυο νόμους και για την κατάτμηση και για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Και μετά να απολύσει όσους του εισηγήθηκαν τη σύνθεση για να στριμώξει το Τσίπρα. Όσο για τους μιντιάρχες και τους βαρόνους της ΝΔ, καλά ξεμπερδέματα…